Šta je novo?

Disk i/ili folder sharing

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Postoji li neka mogućnost detaljnijeg podešavanja šta je još dijeljeno i vidljivo na mašini kad joj se pristupa preko mreže, osim onog osnovnog što se svodi na korisničke foldere?

Pretpostavljam da se treba negdje i nekako iskonfigurisati Samba, ali ne znam gdje su joj konfiguracioni fajlovi...

hmmm .. pa ..
otvori terminal/konzolu/kako_god_se_to_zove_na_mac-u .. uloguj se kao root .. i kreni da vrshljash po "/etc/" ..
mislim da je /etc/samba/smb.conf ..
mada sam poprilicno siguran da nema potrebe da dirash conf fajlove na mac-u .. verujem da to moze da se konfigurishe kliktanjem .. i to bez problema ..

poz

Problem je što sam tražio šta bi moglo kliktanjem da se završi, ali nisam ništa našao.

Istina, na netu sam našao jedan ekstra fin programčić koji se zove NFS Manager i u kome ti možeš da dodaš mount point ili više njih i da ti se to vidi preko mreže. Jedini problem je što bez registracije neće da radi dodavanje i brisanje dijeljenih tačaka...

Tako da ako neko ima ideju kako da ga ozvaničim, please let me know...

hmmm .. opet .. nema potrebe za drugim programima .. :)

ono shto hotjesh da share-ujesh .. podeshavash u /etc/exports .. a kome hotjesh da share-ujesh u hosts.allow i hosts.deny :)

mada preko nfs-a tjesh motji da komunicirash samo sa unix-olikim sistemima :) ..

ako planirash da komunicirash sa doze-om .. onda ti je samba sasvim OK .. :)

poz

hosts.* na Mac OS ne fercera... Probao odavno, ali nema nikakve razlike...

A ovo sa /etc/export ću da probam...

Igrao sam se sinoć malo sa konfiguracionim fajlovima sambe, ali sam napravo još veće ******, tako da sada neće ni windows više da mi vidi mašinu.

Moram sad sve da vraćam na staro... Aaarrrrghghhhhhh...

Ipak, iako ovo iz ove teme radi posao, ostaju nedoumice zašto to neće da radi kada ručno promijenim, tj. dodam stavke u smb.conf fajlu?

Po meni se čini da treba još negdje nešto da se promijeni, ali nisam imao vremena da to lovim. Ovih dana...

Nazad
Vrh Dno