Šta je novo?

Disk 1 has been surprise removed.

Bokii99

Poštovan
Učlanjen(a)
26.12.2021
Poena
95
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & Arctic Freezer 36
Matična ploča
Gigabyte B550M Aorus Elite V1.1
RAM
KINGSTON Fury Beast RGB 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL17 - KF436C17BBAK2/16
GPU
PowerColor Fighter RX6600 8GB / RX570 4GB (rezervna)
Storage
Kingston KC3000 1TB; Zenith Geil 256GB SATA III; Seageta Barracuda 1TB 7200rpm 64mb HDD
PSU
BeQuiet POWER ZONE 2 750W / COOLER MASTER MWE 550W Bronze V2 230V EU (rezervno)
Kućište
MS Titan II (V710)
Monitor
PHILIPS 23.8" IPS 24M1N3200ZA/00
Miš & tastatura
Corsair C70 Core & Fantech Zeus x5s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima, kao sto mozete procitati u naslovu desava se da mi harddisk odjednom iskljuci
Specifikacije kompa:
B550M Aorus Elite
Ryzen 5 5600g
RX 570 4GB SAPPHIRE NITRO PlUS
16GB RAM (2X8GB 3600Mhz CL17)
Kingston KC3000 1tb (BOOT disk)
Geil Zenith 256GB (SATA SSD)
Seageta Barracuda 1Tb 7200rpm HDD
Windows 11 pro

Sta se desava Kingston KC3000 mi je boot disk i na njemu mi je samo OS i jos neke vazne stvari koje zahtevaju brzinu, na ovom SATA SSD-u od 256GB drzim neke filmobe koje gledam preko plex-a a HDD mi sluzi vecinski za igrice, STEAM, EPIC GAMES, UBISOFT...
Pre mozda dve nedelje igram Metro Exodus i sve radi najnormalnije, samo se cuje zvuk kao kad se ukljuci/iskljuci USB u racunar i nakon toga nastaju artifekti na monitoru i igrica se zamrzne i pukne, odmah nakon toga se otvori Steam... Malo istrazivanja i gledanja, zamenim sata kabl i zamenim mesto povezivanja sata kabla na maticnoj, radilo sve do juce kada je ponovo se desilo, dva puta u sat vremena. Kacim slike iz Event Viewera da vidite.
Temu sam vec otvarao ali sam tad sumnjao na graficku:

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    285.2 KB · Pregleda: 18
  • 2.jpg
    2.jpg
    360.1 KB · Pregleda: 20
Ja sam imao slične probleme sa Toshiba diskom. Sam ode u sleep (Advanced Power Managment) i jedino što sam uspevao je da ga manuelno isključim (pomoću programa HDDScan).

@Bokii99

Ako možeš, promijeni kabl od napajanaj koji ide u hard disk. Koje imaš napajanje?

Gledao sam po internetu, promenio sam disk timeout value na 60, odradio disk error check, proverio sam dal radi u AHCI a ne u IDE modu. Mozda bih trebao CHSDSK da odradim jos, zanimljivo je da se desava samo u gejmingu u redovnom/normalnom koriscljenju sve radi normalno... ai to u gejmingu nema pravila, radilo toliko dugo i opet pocelo

Mozda ti crkava napajanje, pogotovo sto su temperature napolju dosta velike moguce da se od pregrevanja kucista zbog igranja igrica desi pad napona.
Ako cujes zvuk za usb diskonektovanje mislim da se to ne bi culo kada se sata diskovi diskonektuju .
A mozda ti jednostavno hdd crkava.
Ja sam imao velikih problema na novoj masini sa losim sata kablom, isto tako i na polovnoj masini sa losim konektorom napajanja sa sata disk.
Kada to eliminises onda po meni napajanje i hdd na drugom mestu, na trecem je do maticne ili graficke.

Mozda ti crkava napajanje, pogotovo sto su temperature napolju dosta velike moguce da se od pregrevanja kucista zbog igranja igrica desi pad napona.
Ako cujes zvuk za usb diskonektovanje mislim da se to ne bi culo kada se sata diskovi diskonektuju .
A mozda ti jednostavno hdd crkava.
Ja sam imao velikih problema na novoj masini sa losim sata kablom, isto tako i na polovnoj masini sa losim konektorom napajanja sa sata disk.
Kada to eliminises onda po meni napajanje i hdd na drugom mestu, na trecem je do maticne ili graficke.
Odradjen CHKDSK, 0 kb u bad sektorima, takodje read speed nije spadao ispod 200mb/s za vreme testa, performanse nisu problem, disk radi dobro

Prilozi

• 200mb po sekundi read speed.jpg
    200mb po sekundi read speed.jpg
    275.3 KB · Pregleda: 8
  • cmd chkdsk.jpg
    cmd chkdsk.jpg
    285.7 KB · Pregleda: 10
Nikakve veze nemaju ti hdd testovi ako ti elektronka hdd-a crkava.
Kao sto rekoh prvo zameni konektore hdd-a sata i napajanja i prebaci sata kabl na drugu sata uticnicu na maticnoj ploci za hdd za svaki slucaj.
Takodje probaj da instaliras igrice na sdd pa vidi jel onda dolazi do kraha.
Ako radi onda probaj drugo napajanje.
Na kraju graficka i maticna da se proveri.

Nikakve veze nemaju ti hdd testovi ako ti elektronka hdd-a crkava.
Kao sto rekoh prvo zameni konektore hdd-a sata i napajanja i prebaci sata kabl na drugu sata uticnicu na maticnoj ploci za hdd za svaki slucaj.
Takodje probaj da instaliras igrice na sdd pa vidi jel onda dolazi do kraha.
Ako radi onda probaj drugo napajanje.
Na kraju graficka i maticna da se proveri.
Vec sam probao drugi sata kabal i drugu sata uticnicu, zamenio sam mesta sata uticnica izmedju njega i ssd-a, ssd radi normalno. Probacu i drugi sata power kabal.

Jesi li nasao problem, sta je bilo?
Hvala na pitanju, nisam, desavalo se i posle menjanja SATA kabla, promenio sam u registry editor-u drive timeout value na 60, to je kao neki default a bilo je 41 kod mene, proverio sam da mi HDD radi u AHCI a ne u IDE modu u BIOS-u. Uradio disk check error. Uradio i CHKDSK.
Posle menjanja disk timeout value nije se nijednom desila greska sa tim da disk bude surpised removed, ali se dogodila nova anomalija, za koju ne znam sta je.
Racunar se ugasio dok sam citao nesto na chromu, ali nije se upotpunosti ugasio, ostalo je da radi RGB svetlo na RAM-u, ventilatorima, grafickoj??? Prvo sam pomislio nesta struje, vidim nije, aj da ga upalim na dugme, nece da se upali, odnosno nece da ocita destkop, aj restart dugme opet isto, i sta cu, power dugme na napajanju i upali ga... Ovo se desilo tri puta u nekih sat vremena. Onda sam uradio cim se upalio sfc/scannow (nista sve ok), uradio OCCT test od sat vremena (nikakav error ili bilo kakvo crashovanje, sve ok, sem temperatura). Naponi na grnacam od 3,3 5 i 12v su bili stabilni, ravne linije, jedino gde sam primetio setanje je na grafickoj, ali pretpostavljam da je trotlovala pa je smanjivala i podizala voltazu od trenutka koje su joj temperature.

I to je to, ne znam zasto se disk sam od sebe diskonektovao u igrama a ne znam ni zasto mi se racunar polugasio tri puta za sat vremena, bez razloga, ako bilo ko ima bilo kakav savet molio bi da da.
Sve vise pocinjem da sumnjam na napajanje.

Prilozi

• naglo gasenje 2.jpg
    naglo gasenje 2.jpg
    372.9 KB · Pregleda: 2
  • naglo gasenje.jpg
    naglo gasenje.jpg
    370.5 KB · Pregleda: 4
  • IMG_20240715_210931.jpg
    IMG_20240715_210931.jpg
    248.6 KB · Pregleda: 7
  • occt 2.jpg
    occt 2.jpg
    443.7 KB · Pregleda: 6
  • occt.jpg
    occt.jpg
    445.4 KB · Pregleda: 5
Poslednja izmena:
Jednostavno moraš da probaš bez tog diska, sasvim je moguće da imaš još neki problem.

Nazad
Vrh Dno