e sad si me natjerao da malo bolje proucim Ms-ove preporuke i objasnjenja
🙂
Dagger je napisao(la):
Ako me secanje ne vara, sve preporuke vezane za vcache po
raznoraznim tweak siteovima nisu prelazile 32 MB (u vreme
kad je to bilo aktuelno 128 MB RAM se smatralo dovoljnim).
naravno da tada to nije bilo toliko vazno jer je sve potpadalo ispod kriticnih 512MB RAM-a, a ja sam konkretno na jednom mjestu nasao bas to setovanje bisko 512MB ...
[/QUOTE]
Nemam vise masina pod 98 za proveru, al' mislim da nikakav dobitak
u performansama file systema nisam dobijao ako je max bio veci
od 32MB. [/quote]
Pa ja rece da sam provijerio na dijelu i jos sam rekao da mi nije najjasnije ali ajd' ... i ne radi se u dobitku u performansama vec samo
u tome da su na neki nacin "User resources" fleksibilniji ... pa se pri setovanju vcache na max.510Mb u odnosu na keko manje setovanje razlikuje po mogucnosti otvaranja do 3-4 prozora vise ...
[/QUOTE]
Bese negde reci da Win98 ne moze da iskesira ili sta vec, vise od
512 MB ... [/quote]
mislim da sam to objasnio u prethodnom thread-u ...
[/QUOTE]
... ali ono sto sigurno znam je da sav slobodni raspolozivi RAM po defaultu ne dobija vcache ukoliko nema ogranicavajucih parametara, bez
obzira sta kaze Cacheman ili sl. program.... [/quote]
Cacheman po ovom pitanju ne kaze nista(bar koliko ja znam) i sustina je da se desava da sistem, po defaultu, sam odredjuje max. velicinu Vcache-a tj. alocira toliko mem.adresa u virtualnom memorijskom prostoru u funkciji kolicine instaliranog RAM-a
1. Vcache drajver ogranicava max.velicinu cache-a prema kolicini instalirane RAM memorije
2. Vcache onda rezervise dovoljno mem. adresa shodno maksimalnoj velicini dostupne memorije(=f(kol.inst.RAM-a), i to izgleda ne znaci da ce je svu i upotrebiti, vec samo da u ima mogucnost da ce je svu iskoristiti ... te adrese se nalaze u rangu virtuelnih adresa(konkretno izmedju 3-4GB ukupnog adresnog prostora)
3. kad postoji instalirano vise od 512MB RAM-a, maksimalna velicina cache-a moze biti tolika da prekrije cijeli virt.mem. adresni prostor i onda epilog: DOS program za koji ti rece da moze da se startuje ... naravno ne moze ... jer i pokretanje DOS -programa trazi svoj dio u virt.mem. prostoru, koji moze upravo zbog prethodnih razloga biti skorz alociran.
[/QUOTE]
U to ces se uveriti
ako po startovanju ukljucis neki system monitor, popalis 10-tak
aplikacija i pratis preraspodelu slobodnog RAMa, a onda gledas
oslobadjanje istog kada ih gasis. [/quote]
ma ovo nema veze, jer se problem indikuje kroz 100% zuzetost virt.mem. prostora, a i kad setujes maxVcache-a na 510MB, to ne znaci da ce uvijek biti popunjeno maksimalno, vec su i ostavljene granice ... min max...
[/QUOTE]
Poslednji savet ti je da izvadis tih 256 MB preko 512 i vidis da li
ima ikakvih promena u ponasanju, a da onda polako razmisljas
o selidbi na neki noviji OS. [/quote]
ma sad kad sam setovao Vcache na 510MB nema nikakvih problema, a inace u pravu si treba ipak preci na nesto novije, ali posto se povela prica o 98-ici ajd' reko da razjasnimo i ako moze podesimo cheers
inace isprobana ista konfiguracija na w2k je neuporedvo bolja i stabilnija ... narocito pri silnim maltretiranjima ...
pozdrav!