Šta je novo?

Direktan pristup internetu - Telekom Srbija

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
229
Planiram da otvorim igraonicu pa mi za nju treba net sa dobrim down/up odnosom. Video sam tamo u ugovoru da obican ADSL nije dozvoljeno koristiti za igraonice, a to su mi i rekli u mailu, odnosno pise da je samo za sopstvenu upotrebu.
Interesuje me ova usluga http://www.telekom.nadlanu.com/isp/Poslovni/Cenovnik.aspx?ac=solo&br=1 znaci direktan pristup internetu. Ako bi neko bio ljubazan da mi malo pojasni o cemu se radi? Oni su izgleda namerno stavili tako konfuzno.
Jel moze neko da mi objasni kolko bi mene kostalo da uzmem 2Mb/2Mb net? Ali realno, koliki bi bio fiksni deo u startu i koliko mesecno? Da napomenem da imam ADSL, mada ne znam koliko je to bitno?
I naravno mozete da predlozite i neku drugu varijantu koja bi bila isplatljiva za to sto mi treba, a treba mi bar 1.5Mb upload.
Thx

P.S. Jao osecam da ce bubrezi da odpadaju.

Poslednja izmena:
imas ovo ali duplo manji upload nego sto ti zelis...

a ako bas oces 1.5Mbps onda pogledaj ovo ali racunaj da ce ti trebati jos i ruter od nekih 500€ i ima jos nekih skrivenih troskova.

raspitaj se da li imas uslova za wireless, pa se npr. dogovori sa njima da ti daju dobar net, a ti u igraonici omogucis neke pogodnosti (uplatno mesto i sl.)

a ti uzmes 16mps i razdelis na surnes' kompova i eto ko da oni moraju znati :wave:

a ti uzmes 16mps i razdelis na surnes' kompova i eto ko da oni moraju znati :wave:

Bas tako ne postoji nacin da oni saznaju za sta tebi sluzi intertnet,znam dosta internet klubova (u stvari neznam nijedan koji radi drugacije) koji rade tako bez ikakvih problema.Tako da ...

Bas tako ne postoji nacin da oni saznaju za sta tebi sluzi intertnet,znam dosta internet klubova (u stvari neznam nijedan koji radi drugacije) koji rade tako bez ikakvih problema.Tako da ...

Znas kako, boli mene za Telekonj, ionako su monopol i gledacu da ih iskoristim max. Mene brine konkurencija koja moze lako da mi smesti prijavu. Ja planiram da uradim nesto najvece i najbolje u mom gradu pa im nece biti svejedno, a ljudi su ovde do zla boga zavidni.

SKUPO

Evo primera za direktan pristup internetu brzine 2Mb/s odnos 1:1 dl/ul preko frame relay veze:

1. 20.833,33 + 18% PDV Zasnivanje pretplatnickog odnosa za frame relay (do 2Mb/s)
2. 20.833,33 + 18% PDV Zakup porta za direktne priključke u zavisnosti od protoka (2Mb/s)
3. 20.833,33 + 18% PDV Mesečna pretplata za CIR u zavisnosti od protoka (2Mb/s)
4. 16.920,63 + 18% PVD Pristup internetu (2Mb/s)
5. ruter, kod nas su od odgovarajucih modela prisutni Allied Telesyn ili Cisco ruteri, od >500e min.

ukupno:
93.716,33 din + >500e za prvi mesec
69.132.22 din svaki sledeci mesec

Setovanje rutera nije uracunato u ukupnu cenu.

Mozda ih nema u Vranje :S:

edit: po ovoj mapi sigurno nema SBB-a u Vranju

Prilozi

• map_serbia.php.png
    map_serbia.php.png
    53.3 KB · Pregleda: 152
Poslednja izmena:
Moje noobovsko mishljenje. Uzmi ADSL na drugoj lokaciji, ukoliko si jako bilzu jelte (ili napravi deal sa nekim ko je tu odma, a koga znash, ono fora, dobije recimo 512/64 a tebi ostatak) i bezichno umrezi kompove preko routera. Ili setupujesh wireless preko antene.

Poslednja izmena:
Znas kako, boli mene za Telekonj, ionako su monopol i gledacu da ih iskoristim max. Mene brine konkurencija koja moze lako da mi smesti prijavu. Ja planiram da uradim nesto najvece i najbolje u mom gradu pa im nece biti svejedno, a ljudi su ovde do zla boga zavidni.

pa na koji nacin tvoja konkurencija nabavlja net?a tesko ces napraviti nesto grandiozno ako se neotpustis za kesh mislim kazes nesto najbolje pa takve stvari zahtevaju finu investiciju?e sad to jeste ****no mislim da te otkucaju lelekomu

Telekom ne moze da me kazni nikako sem da mi ugasi net ali moze da mi spusti sudsku tuzbu zbog krsenja ugovora pa da se posle preganjam sa njima po sudovima.
Znaci sve je u fazomu "moze da bude ali ne mora".

Najbolje da potrazis u svom gradu KAM-a u telekomu, pa da sednes, popricas i vidis sta ti odgovara, SHDSL, L3VPN i ostalo.

kao sto neko vec rece u postovima na pocetku, mozes sa adsl business da nesto iskombinujes

click 16 - 16384/768 Kb/s - 5.516,50

recimo sa dva takva adsl paketa ako ti treba minimalno 1.5 up,
naravno u tom slucaju trebaju i dve telefonske linije, al to je mislim, daleko jeftinije resenje od ostalih vrsta telekom internet pristupa.

edit.
jedino mi nesto sumljivo oko cene ovog business (poslovnog) paketa, dosad je kolko se secam bio skuplji nego isti paket za privatna lica, a sad na sajtu stoji ista cena za obe opcije, privatni/poslovni. mozda je neki ***** na sajtu.

Poslednja izmena:
kao sto neko vec rece u postovima na pocetku, mozes sa adsl business da nesto iskombinujes

click 16 - 16384/768 Kb/s - 5.516,50

recimo sa dva takva adsl paketa ako ti treba minimalno 1.5 up,
naravno u tom slucaju trebaju i dve telefonske linije, al to je mislim, daleko jeftinije resenje od ostalih vrsta telekom internet pristupa.

edit.
jedino mi nesto sumljivo oko cene ovog business (poslovnog) paketa, dosad je kolko se secam bio skuplji nego isti paket za privatna lica, a sad na sajtu stoji ista cena za obe opcije, privatni/poslovni. mozda je neki ***** na sajtu.

Gresis, kod Telekoma je biznis i obican ADSL oduvek isto kostao. Ja sam prvo i uveo kao biznis a kasnije presao na obican kad je ono bila akcija "za dinar":D.
I ja mislim da je 2xClick 16 najjeftinija i najbolja varijanta, jedino sto ruter za tako nesto kosta 150e ali i to je nista prema onim cenam kod Telekoma.

Hmmmm ruter od 500 eura.....zar mikrotik nemoze da izrutira sve to?Mislim pricam iz licnog iskustva.meni to sve radi mikrotik za cca 100 eura.

@ Vuk
Evo primera za direktan pristup internetu brzine 2Mb/s odnos 1:1 dl/ul preko frame relay veze:

1. 20.833,33 + 18% PDV Zasnivanje pretplatnickog odnosa za frame relay (do 2Mb/s)
2. 20.833,33 + 18% PDV Zakup porta za direktne priključke u zavisnosti od protoka (2Mb/s)
3. 20.833,33 + 18% PDV Mesečna pretplata za CIR u zavisnosti od protoka (2Mb/s)
4. 16.920,63 + 18% PVD Pristup internetu (2Mb/s)
5. ruter, kod nas su od odgovarajucih modela prisutni Allied Telesyn ili Cisco ruteri, od >500e min.

ukupno:
93.716,33 din + >500e za prvi mesec
69.132.22 din svaki sledeci mesec

Setovanje rutera nije uracunato u ukupnu cenu.

Odakle ti ove informacije?

Poslednja izmena:
Hmmmm ruter od 500 eura.....zar mikrotik nemoze da izrutira sve to?Mislim pricam iz licnog iskustva.meni to sve radi mikrotik za cca 100 eura.

Moj primer se odnosio na varijantu sa frame-relay konekcijom, ostale varijante za direktan pristup internetu su, cini mi se, cak i skuplje.
Telekomov Keymile Music 200 "modem" sto dobijaju FR korisnici poseduje x21 port i ruteri sa kompatibilnim wan portom su zaista u toj cenovnoj kategoriji(500+e). Istina je da mikrotik itekako (ako ne i bolje) moze sve to da izrutira ali ja do sada nisam video da neko ima FR vezu preko mikrotika, uglavnom sam vidjao Allied Telesyn AT-AR3xx i 4xx seriju rutera i Cisco 18xx i 28xx. Da li je uopste moguce povezati taj FR modem na Mikrotik? Verujem da ce neko sa vise iskustva u konkretnoj stvari moci detaljnije da odgovori na ovo.

@ Vuk

Odakle ti ove informacije?

- Cenovnik direktnog pristupa internetu * Uz mesečnu naknadu za Internet uslugu određenog protoka koja je prikazana u Tabeli 1, naplaćuje se i mesečna naknada za uslugu pristupnog voda.
- Cenovnik naknada za pristupni vod - u navedenom primeru za Frame-relay vezu

edit:
Gledam opet one cenovnike i vidim da ima jos troskova koje nisam uracunao u cenovniku za direktan pristup internetu, jednom recju DRANJE.

Poslednja izmena:
CISCO 18xx je reda velicine 1000+ €, mozda ako ima srece nadje negde polovnu 805-icu ili 1721 pa ga izadje manje.

eventualno moze da razmisli L2VPN preko optike, jer se dobije FC->LAN konverter. al sve to koosta, boga i oca.

anyway, uzmi Click 16Mbps pa pocni da radis, pa vidi sta ces dalje.

CISCO 18xx je reda velicine 1000+ €

E da je bar tako jeftino...:d

Krajem 2007 godine smo za firmu morali da nabavimo Cisco 1841-SEC/K9 + wic-n-1t za vezu preko frame relay-a + wic-1B-S/T-V3 za backup vezu preko isdn-a. Sve ovo je, bez instalacije, kostalo preko 200k dinara.
Uh sta bi dali da je to mogao da odradi Mikrotik od 100e :D

...polovnu 805-icu...

U specifikacijama Cisco 805 pise da je namenjen za brzine prenosa podataka do 512Kb/s i da pravi probleme kod brzih konekcija. ipak je to star i spor ruter za danasnje potrebe.

Poslednja izmena:
pazi, zavisi i od IOSa. sama cena IOSa moze da kosta koliko ceo uredjaj. takodje ISDN backup kartica sama kosta oko 350€.

naravno, ja sam zaboravio da kazem da su ovo uglavnom cene bez PDVa, moc navike :D

pazi, zavisi i od IOSa. sama cena IOSa moze da kosta koliko ceo uredjaj. takodje ISDN backup kartica sama kosta oko 350€.

naravno, ja sam zaboravio da kazem da su ovo uglavnom cene bez PDVa, moc navike :D

Naravno, Cisco je kao BMW, sve sem karoserije i tockova naplacuju posebno, pa pogledaj samo cenu tih wan interfejsa, svaka ta wic kartica kosta kao prosecan ruter, pljacka :smash:

Pozdrav

Cisco gear...worth every penny.

I po kom osnovu ga onda Telekom može kazniti ako ga eventualno "skontaju". A i čak da neko prijavi, eto Telekom nema ništa preče nego ganjati ko za šta koristi net. Ne odgovaraju mjesecima na prave probleme korisnika, a eto ganjaće za šta neko koristi net. Smiješno.
Pa zakonskom osnovu
Da je tako kao sto ti mislis buisness paketi ne bi ni postojali ili bi postojali a bili bi korisceni 500 puta manje nego sada .

U svakom ugovoru za koriscenje internet linka je navedena sta se sme raditi a sta ne. Krsenjem ugovora koji imas sa provajderom stvaras osnovu da budes tuzen.
I vrlo lako se dokazuje za sta je internet link koriscen, pogotovo ukoliko se radi o objektu kakav frenkyshka zeli da otvori.

kad vec postoji business paket, na taj nacin odgovornost pri koriscenju linka u neku ruku prebacujes na firmu.

s' obzirom da je to igraonica i ako bi neko od gomile ljudi koji bi koristili taj net, napravio neki problem, ti nebi trebao da snosis odgovornost za nastale probleme jer se konekcija ne vodi na individualno/privatno koriscenje, vec koriscenje u svrhu firme/igraonice, koja dozovljava pristup internetu svojim klijentima.

ovako ako bi bilo na privatno lice registrovano, onda je pitanje ko snosi odgovornost ako dodje do problema, jer u tom slucaju i nebi smeo da dozvoljavas pristup netu preko tog linka svakom, ako neces da snosis odgovornost za sve sta ta osoba radi na netu.

Poslednja izmena:
Nije rec o tome da je neko koriscenjem linka radio neke nedozvoljene radnje (skidao piratski materijal, vrsio online prevare i sl) vec da ne dozvoljavaju bilo kakav vid dalje prodaje zakupljenog linka, ni u obliku igraonice sa online sadrzajem ni u obliku internet cafe-a, jer za tako nesto sklapaju drugaciji ugovor sa visim tarifama.

Poslednja izmena:
stvar je u tome sto firma moze samo da uzme biznis ADSL, ne moze kao fizicko lice. i to je to. nema price oko preprodaje, iznajmljivanja, odgovornosti korisnika itd.
nisam jos cuo price da je Telekom slao opomene za prekrsaj prava koriscenjem P2P.

inace, nemoj da se *****avas da uzmes staticku IP adresu, nego lepo dinamicku, pa da mozes da koristis lepo Rapidshare kao free user. :D

U svakom ugovoru za koriscenje internet linka je navedena sta se sme raditi a sta ne. Krsenjem ugovora koji imas sa provajderom stvaras osnovu da budes tuzen.
I vrlo lako se dokazuje za sta je internet link koriscen, pogotovo ukoliko se radi o objektu kakav frenkyshka zeli da otvori.

U principu mogu da mi ugase net i da me tuze za nepostovanje ugovora. To moze u nasoj zemlji da traje i po nekoliko godina. Dobijaju me sigurno ali kroz par godina pa cisto sumnjam da bi se Telekom preganjao sa mnom po sudovima, mada Telekom je to......:D
To dal je paket obican ili biznis nema nikakve veze jer i u jednom i u drugom slucaju ga ne mozes izdavati trecim licima. Znaci, u svakom slucaju se krsi ugovor pa nema veze koji koristis.

Nazad
Vrh Dno