Evo i ja da se oglasim. Ovaj primer je samo deo slike koju već izvesno vreme pokušavam da vam predočim. VIA kao firma je priča za sebe, oni imaju svoju poslovnu politiku i svoje kupce kojima odgovara cena i performanse njihovih proizvoda. Naravno uvek će postojati i druga grupa potrošača čijim zahtevima VIA ne može da odgovori prvenstveno zbog svojih bagova i slabe softverske podrške ( do juče nisu postojali sertifikovani MS drajveri ). Naravno postoji i treća grupa koja možda ni nema neke posebne zahteve ali jednostavno drži do sebe i neće da kupuje bilo šta. E, ja sam negde između ove druge i treće.
Što se AMD-a tiče, ja nikada nisam dovodio u pitanje valjanost njihove arhitekture i sposobnost njihovih inžinjera, ali mi je smetao slabiji kvalitet izrade ( keramičko pakovanje ) i "sitnice" poput termalne diode i termal throttling-a, što je pretpostavljam bila neminovnost da bi se održale tako niske cene.
Ipak, ne mislim da je ovo propust VIA-e ili AMD-a, a i kako bi mogao biti, ali ipak jeste njihov problem. Ovo je klasičan primer obstrukcije Wintel-a. Prema svemu što nije Intel, Alpha ili Mac ( znači respektabilno ) MS ima politiku "mi ćemo se potruditi da pružimo podršku, ali ne možemo garantovati da će to da radi kako treba". To bi još i bilo razumljivo da se ne radi o drugom po veličini proizvođaču procesora i čipsetova ( AMD / VIA ). Bezobrazno nema šta, ali šta ostaje nama krajnjim korisnicima? Ako želite da se poštedite muka i obezbedite sebi najpouzdaniju i najstabilniju PC platformu, koja će uvek biti podržana i garantovano raditi sa svim hardverom i softverom, morate da odrešite kesu i platite par stotina više. To je ono što je nepojmljivo našim čoveku koji nije navikao ni softver da plaća, a kamo li nekakvu neopipljivu podršku. Sa druge strane manje zahtevni "kućni" korisnici koji računar uglavnom koriste za Internet, igrice i DivX jeftiniju i čak nešto bržu konfiguraciju će otplaćivati problemima sa pregrevanjem i bukom, kao i akanjem sa raznoraznim zakrpama i drajverima za sve živo od čipseta pa do samog procesora. To je prava cena jeftinije konfiguracije.
Pitate me da li se AMD/VIA isplati? Kako za koga. Nekome svakako da, a neko ne sme ni da pomisli na tu kombinaciju. Iskreno se nadam i verujem da će sa Opteronom biti drugačije, ali i tada bih se držao isključivo AMD-ovog čipseta.
Edit: Evo direktnog
linka za tau zakrpu, znači samo treba da kliknete na njega i skinete tih 586.60 KB. Uzdravlje i želim vam što manje zakrpa.

:wave;