Šta je novo?

DirectX 10 Games vs. Contemporary Graphics Accelerators

ivanbo2003

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
380
http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/directx10-games.html

Conclusion

Summing everything up, we have to say that the support of DirectX 10 in both software and hardware is in fact merely nominal.

None of the tested games can boast much higher visual quality in comparison with the DirectX 9 applications while the use of DirectX 10 lowers the frame rate. We guess the only lucky example of a DirectX 10 game is Call of Juarez DX10, but largely due to its initially beautiful DirectX 9 visuals.

Using a wide range of test modes we could not achieve a high frame rate at high quality of game visuals, so we don’t think the speed will be acceptable even at the lowest settings.

Talking about the tested graphics cards, we can note the following:

* Modern high-end graphics cards may have good performance in today’s games, but they do not look future-proof considering the results of available DirectX 10 tests.
* Modern mainstream cards are not a good choice for a devoted gamer and are not future-proof at all.
* Modern entry-level products from AMD and Nvidia are hopelessly slow in DirectX 10 applications and can only be recommended for viewing demos from the GPU developers.

But if you decide to buy a DirectX 10 card today realizing that you’ll need another 3D card to play games scheduled for 2008, this test session has shown that:

* Despite its unassuming performance in DirectX 9 benchmarks, the ATI Radeon HD 2900 XT is capable of beating the Nvidia GeForce 8800 GTX, which is much more expensive, in DirectX 10 applications provided that the Catalyst driver has game-specific optimizations. Of course, Nvidia’s ForceWare driver has to “know” the particular game to run it at a high speed, too.
* The ATI Radeon HD 2600 XT and HD 2400 XT are kind of DirectX 10 kings in their respective price categories. However, these cards often prove to be slower than Nvidia’s GeForce 8 in the more important DirectX 9 applications.
* The ATI Radeon HD 2000 architecture features the most advanced implementation of DirectX 10 today.
* Performance of both ATI Radeon HD 2000 and Nvidia GeForce 8 is fully dependent on drivers, therefore, it is nearly unpredictable which graphics card will eventually become better DirectX 10 performer.

GPU developers have made a point of releasing two product families based on the same graphics architecture to guarantee a lifecycle of 1-2 years since the announcement. If this trend continues, we’ll see new series of DirectX 10 graphics cards from the leading developers this fall. However, these new series won’t differ much from the current ones architecturally, and so we don’t expect them to bring about any performance breakthroughs

Ok da su rekli najbrzi, ali po cemu zakljucak "most advanced"? A i uopste. Koliko ocajne performanse, uopste gledano. U samo par slucajeva najjace kartice prebacuju 30-40fps u 1280x1024!!! I kako da pri skroz unifikovanoj i sertifikovanoj DX10 arhitekturi, sve zavisi od optimizacija u drajverima??!!

Po ovim rezultatima ce verovatno i 2900XT biti neupotrebljiv u pravim DX10 igrama, o sirotoj GF8 seriji da ni ne pricam.

Licno sam tuzan sto vidim dokaze da sam kupio neupotrebljivu graficku, nisam mogao da cekam tri-cetiri meseca da se pokaze ko je jaci i da cene padnu na ovaj nivo... Po ovome sto vidim moj 8800GTS 320 je NEUPOTREBLJIV za dx10. Skoro u svakom testu je skoro duplo sporiji od GTS 640, a secam se da ljudi jesu pricali da ce memorija gadno znaciti u DX10.

Mada po ovome je i 2900XT nedovoljan za 1680 i AA.

Mada, Bioshock benchmarci slikaju potpuno razlicitu sliku, tako da je pitanje, ko je bolje odradio DX10. Molim ljude koji su odigrali sve da kazu.

1) Koje su razlike izmedju DX9 i DX10 u Call of Juarez i Lost Planet.
2) Da li ove dve igre u DX10 modu izgedaju bolje od Bioshocka?

Takodje, ovi gore su malo cudni. Za CoH kazu da nema skoro nikakve vizuelnne razlike izmedju Dx9 i Dx10, dok je u stvari kompletno osvetljene i senke promenjeno daleko kompleksnijim i zahtevnijim modovima. I takodje na napominju da li su rucno iskljucili Vsync, posto u Dx10 CoH Vsync unistava performanse. NAPOMENA, na DX10 Coh ne utice podesavanje vsync iz kontrol panela, mora se u iskljuciti parametrom u komandnoj liniji pri pokretanju igre . Pratio sam zvanicne CoH forume tako da sam siguran u ovo sto napricah.

Najiskrenije tekst malo previse tera vodu na stranu DAAMITA. Ok,da je 2900 jako brz, ali srednja klasa koliko god bila brza od GF8 srednje klase daje potpuno neupotrebljive performanse. Ako igra ima 12fps u 1280x1024, sta mislite, da li ce imati preko 40 fps u 1024x768?

Poslednja izmena:
Ovo ko da ti govori : ne, nema više igranja na pc-u.
Šta je sledeći korak? Jel za godinu dana treba da očekujemo grafičke koje će zahtevati 1,5kW napajanje i biti veće od matične ploče?

Ovo ko da ti govori : ne, nema više igranja na pc-u.
Šta je sledeći korak? Jel za godinu dana treba da očekujemo grafičke koje će zahtevati 1,5kW napajanje i biti veće od matične ploče?
Bitno je uzeti sto vise zelembaca. Pre 7 meseci sam uzeo 8800gts, a odigrao sam 3 valjana naslova. Sada cu da je prodam, kupicu 8900 gtx, za sedeca 3 naslova. "Malo morgen", sto neko rece.

Radice Bioshock i Crysis na mojoj karti. Ne moram da igram na max. detaljima, bitno mi je da odigram igru.

Sve mi se cini da igranje na Pc-u polako, ali sigurno zapada u krizu, bas zbog cestog izbacivanja "novog" hardvera. Ispade da treba da radimo samo za novih hardver. Smesno.

Ma dajte ljudi, čemu kuknjava. Ja primenjujem taktiku delay-a. Danas kupim srednju klasu hardvera i igram k'o bog igre od pre dve godine :D

Vidim da 2600XT košta svega 100 evra, pa to je sasvim odgovarajuća i pristojna cena.

Stvarno moram da priznam da konzole bivaju sve privlacnije. Cak i da kupis SPS3 (sony je u primeru zato sto je najskuplji) cim je izasao, za 600-700eura, miran si 4 godine. Ali potpuno miran, nikakve brige oko kompatiblinosti, nikakve brige oko performansi.

Sanse da za 600-700 evra izvuces bilo kakvo igranje na PCu preko 4 godine su smesne.

Sanse da za 600-700 evra izvuces bilo kakvo igranje na PCu preko 4 godine su smesne.

Tacnije nemas sansi :d

Dandy,taktika delay-a je u Srbiji na snazi odavno :D.Najjace je kad sebe uhvatim kako prelistavam neke casopise i opise starijih igara i gledam na netu sta je bilo aktuelno pre dve godine da bih to nabavio i nauzivao se u 1024*768 :D,sa 2xAA i 8xAF :p

Poslednja izmena:
Strpljen - spašen.
Novatorije su uvek nerealno skupe i predstavljaju porez na luksuz a ponekad i porez na budale. O nasem podneblju pričam, možda je negde sve to zanemarljiv trošak.

Dandy,taktika delay-a je u Srbiji na snazi odavno :D.Najjace je kad sebe uhvatim kako prelistavam neke casopise i opise starijih igara i gledam na netu sta je bilo aktuelno pre dve godine da bih to nabavio i nauzivao se u 1024*768 :D,sa 2xAA i 8xAF :p

Sindrom svih srpskih igrača :) - sem, naravno, onih najbogatijih ;)

Ako sada neko kupi 2600xt ili 8600gt - a to je glavnina igrača sa skromnim finansijskim mogućnostima - lepo će da odigra naslove iz ove godine (i to ne baš na 100% max setovanjima i velikim rezolucijama), poneki naslov iz sledeće (na low-medium) - a tamo krajem sledeće godine će istraživati šta je propustio u poslednje 2-3god a to može lepo da potera na svojoj konfi.

Tek sad igram Far Cry kako treba: 1440x900, sve max osim vode koja je ultra, 4xAA, 16xAF, HDR. Igru sam igrao jos kad je izasla, sad igram ako nista drugo onda zbog grafike. :D Far Cry je samo primjer, ima kamara takvih igara...

Stvarno moram da priznam da konzole bivaju sve privlacnije. Cak i da kupis SPS3 (sony je u primeru zato sto je najskuplji) cim je izasao, za 600-700eura, miran si 4 godine. Ali potpuno miran, nikakve brige oko kompatiblinosti, nikakve brige oko performansi.

E ja ovo govorim vetjini poznanika i svi me gledaju kao da sam "pao sa marsa". Drugar mi je u Nemachkoj i kaze da tamo u prodavnici igara 98% se prodaju igre za konzole a samo ona 2% su naslovi za PC. Vreme igranja na PC-u se polako gasi, dolazi vreme konzola.

Samo bih dodao da recimo kupovinom danas (sada) SPS3 ste mirni malo vishe od 4 godine..
Dodje mi da:crash::crash::crash::crash::crash::crash:

kakvo crno zamiranje pc-a :D nece to dopustiti giganti ne boj se

pc je mrtav chim je izasao PS2!, nema sta da brinete :d

Evo bas cu da uzmem sony za 600 i da placam po igri 50e (sto je ustvari najveci trosak) NOT.
Lakse mi je da jednom godisnje prodam staru graf za oko 150e dodam jos oko 100e i miran sam cele godine.

ih, da je samo grafa. onda ti treba i za procesor da ne bi zagusio novu graficku, pa onda je menja i ploca da bi pasovao cpu, pa i memorija, a cesto i napajanje. o-ho-ho, ispadne to mnogo vise od dolate od 150e za graficku...

Zovite popa da ochita oche nash.

Prvo: TFT monitori su nas prisilili da igramo u "native" rezoluciji 1280x1024 i wide 1440x900, i to su naravno najmanje rezolucije, o vecjim necju ni da pricham.
Drugo: U skladu sa TFT trendom treba nam dosta jacha grafa da bi "nafilovala" tu rezoluciju, a razlika nije mala.
Trecje: U skladu sa prva dva, treba nam jachi CPU, shto ispada josh kao najmanji problem.

Drugim recima, ko ima CRT igracje u 1024x768 i izgledacje mu sve sasvim o.k. trebacje mu srazmerno slabija grafa, bicje malo izlozen zrachenju i to je to.

Naravno, nije samo TFT trend kriv za loshe performanse, tu je i pisanje igara nogama tj. losha optimizacija.
Ako hocjemo HD gaming moramo i platiti.

Mislim da se ovo donekle moze preneti i na situaciju sa konzolama, treba uzeti neki HDTV ili plazmu, shto opet koshta, + igre(PS3).

Poslednja izmena:
Najveci problem je tu M$ odluka da DX10 ide samo sa Vistom. Da je to loshe pokazuje i cinjenica da za sada 2.31% korisnika ima DX10 karticu i koristi Vistu (steam statistika). Developeri nemaju interes da proizvode DX10 naslove jer nece puno zaraditi.

Sada na povrsinu isplivavaju cinjenice da je DX10 u stvari samo presek mogucnosti G80 i R600. Ono sto ima R600 a nema G80 i bratno nije uslo u DX10 standard. Znaci obe karice imaju neki set zajednickih mogucnosti. Medjutim, API je problem. Stice se utisak da je sa sw strane MS zeleo da resi problem koji muci DX9 i DX8, a to je zagusenje usled velikog broja draw poziva. To je u DX10 reseno, ali je to znacilo promenu driver modela. DX9 je radio u kernel modu i svaki poziv je zahtevao prebacivanje procesora u kernel mode i,po zavrsetku posla, vracanje u user mode. Sa druge strane OpenGL API nikad nije patio od tih problema, jer OpenGL driver radi i u user modu i u kernel modu. Cudi me da MS nije uradio istu stvar kao i OpenGL i restruktuirao DX API i na taj nacin ubrzali i DX9 i omogucili DX10 na XP-u.

G80 i R600 mogu mnogo vise da urade od onoga sto je omoguceno kroz DX10 API!!!

Jao, kakvi divni ljudi :) Sad se osećam mnogo srećnije sa ovom grafičkom :d

Nazad
Vrh Dno