Šta je novo?

Dinamicka IP adresa i Remote desktop ?

J@mmer

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
619
Da li je moguce na masini koja je preko dinamicke IP (10.x.x.x) adrese povezana na internet (kablovski internet) da se postavi neka varijanta Remote desktop-a ?

Jedan problem sam resio sto se tice download-a, posto nisam cesto kuci, bila mi je potrebna varijanta da mogu da mom kompu naredim preko net-a download-uje i to sam postigao uz pomoc Flashget-a 1.60 i Flashcheck-a 0.57b ali ponekad mi je potreban pristup fajlovima ili provera da li je download poceo ili se zavrsio !
Probao sam razne softvere ali nijedan ne moze da radi sa dinamickom adresom (mnogo je tu rutera)

Ako neko slucajno zna neko resenje zamolio bih za pomoc!

Mislim da sam dovoljno objasnio.

Pozdrav !!! :wave:

e ovako

Odes na http://www.no-ip.com/
Registrujes se i skines program, i imaces svoj domen...

Znaci svaki put kada ti se promeni IP ka internetu, program salje DNS serveru novu, tako da ces uvek moci preko jednog domena da pristupas svom racunaru, iako ne znas IP.
Program je mali, nema reklama, i ne smeta.

Sve preporuke

Hvala !

Hvala na savetu !

Bice isprobano !

Pozdrav ! :guitar:

Kod tebe nije problem to sto ti je dinamicka IP adresa, vec to sto je ta adresa iz privatnog opsega. Opseg 10.x.x.x je rezervisan kao i opseg 192.168.x.x i nije "rutabilan". Racunar sa privatnom IP adresom se "ne vidi" na internetu, tako da ne moze pruzati serverske usluge. Moguca je jedino varijanta sa port-forwardingom, al sumnjam da ce ti provajder izaci u susret.

Odgovor

SMITH hvala na odgovoru, ta varijanta sto se tice privatnih adresa mi je odavno jasna, zato sam postavio to pitanje.

Zamolio bih te ako mozes da mi poblize objasnih kako da odradim port-forwarding i ako je moguce bez provajdera vec uz pomoc nekog programa.

Hvala unapred !!!

Pozdrav !!! :wave:

Jamemeru, ne mozes odraditi port forwarding uz pomoc nekog programa....

To jedino mozes ako zamolis provajdera da ti postavi staticku rutu, za sta nema sanse ako svi korisnici (pa i ti) idu preko NATa.
Mozda jedino da ti daju neki port na njihovoj javnoj adresi i naprave virtual server rutu na tvoj interni IP...

nIce Cream ti je dao odgovor.
Cim imas priv. IP, na net moras da ides preko NAT-a. I tu ne dolazi u obzir nikakvo rutiranje. NAT radi, da se tako izrazim, "jednosmerno", a port-forwarding omogucava da radi polovicno-dvosmerno: moguce je namestiti da NAT gateway sve konekcije ka recimo portu 80 prosledjuje na neki priv. IP, na kome se u nasem slucaju nalazi web server bez javnog IP-a.
Znaci ta radnja se namesta iskljucivo na ruteru/kompu preko kojeg svi korisnici izlaze na net. Tako da ako ti ujak nije vlasnik/direktor tog kablovskog provajdera - zaboravi.

Ali meni nije jasna jedna stvar: koji djavo su namestili da korisnici dobijaju dinamicke adrese iz privatnog opsega, kada tih adresa u okviru 10.x.x.x subneta ima vise nego kompova u SCG? Dinamicko dodeljivanje ima smisla kada imas manje javnih adresa nego korisnika, pa im onda u zavisnosti kako se ko konektuje, dodeljujes IP...

Kolko sam ja upucen, adrese koje pocinju na 10 se primenjuju kod Radijus-vektora.
Ima bisera tamo. Jednom mom drugaru je cucao cable modem 4-5 meseci dok se nisu setili da to treba i da proradi...

Ovde se radi o SBB-u verovatno.

Razlog? Pa razlog je jednostavan. Ukoliko zelis da imas realne ip-adrese, moras da platis duplo vise :d Valjda se plase tamo da ce svi korisnici redom da dizu servere i da obezbedjuju hosting po nekonkurentim cenama :).....

Thanks

Hvala vam na odgovorima !

Pitanje za nIce Cream :
Da li to znaci da http://www.no-ip.com/ mi tu ne moze pomoci sto se tice remote desktop-a ?

Pozdrav !!! :wall:

Sbb

Da radi se o SBB-u !

Ali necu da im placam pakete a i varijante za FLAT realne IP adrese su im skupe za krajnje korisnike, barem sto se mene tice !
A ja pokusavam da nadjem najisplativije resenje !
Mozda preterujem ali za 128k sa realnom IP adresom mesecna cena je oko 8150 din.
Pokusao sam razne varijante za Remote desktop ali mi nisu uspele (iako sam pretpostavljao da je to neizvodljivo), pa sam morao da vas kontaktiram da vidim da li ima neko resenje koje ja neznam.
A i kako kazu " dve glave su pametnije od jedne " !

Pozdrav !!! :beer:

Vrh Dno