Šta je novo?

Dinamichki meniji na web prezentaciji

3MaJ

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2001
Poena
619
Kako se ovo chudo pravi (postoje li negde DHTML skriptovi).

3MaJ je napisao(la):

Postoji softver DHTML Menu bulder...

samo da se setim linka i saljem ti...

U principu ako znas malo Javascript -a i znas tacno sta ti treba mozes ga i sam napraviti. Prednost je u tome sto ce tvoj kod imati mnogo, mnogo manje linija. Ako neces da se baksec sa tim kao sto je ZoNi napisao na www.dynamicdrive.com postoji puno gotovih Meni -a.
Steta samo sto je stari forum izbrisan jer sam i ja postavio jednom slicno pitanje i neko (izvinjavam mu se sto se ne secam njegovog nickname -a) mi je dosta pomogao oko toga. U njemu je ucestovao i Bahati[SiD] ,bilo je cak i dosta primera.

Artz je napisao(la):
Steta samo sto je stari forum izbrisan jer sam i ja postavio jednom slicno pitanje i neko (izvinjavam mu se sto se ne secam njegovog nickname -a) mi je dosta pomogao oko toga. U njemu je ucestovao i Bahati[SiD] ,bilo je cak i dosta primera.
To je bila moja malenkost. Bas smo se lepo ispricali. Na kraju nase diskusije uradio sam potpuno funkcionalan padajuci meni koji moze da se pogleda na http://users.yubc.net/~pantas. Meni radi samo u IE. Na stranici se nalazi uputstvo za njegovo koriscenje. U samom kodu se nalaze komentari koji objasnjavaju pojedine segmente koda. Ideja mi je bila da napravim meni koji se moze modifikovati prema sopstvenim potrebama a da ne mora da se zna JavaScript. Promena stavki u meniju se vrsi jednostavnim izmenama u tabelama. Ako zelis da promenis boje to ces uraditi kroz promenu CSS-a i na pocetku skripta gde u promenljivama zamenis vrednosti za boje (to je jedina promena koja mora da se izvri u skriptu sto i nije tesko).

Da sad cim sam video pantas odmah sam se setio. Jos jednom ti hvala za pomoc.
Inace uspeo sam da napravim funkcionalne meni -e pomocu pozicioniranja div -ova sa svim onim offset -ima. Posle sam napravio i meni pomocu tabela koje su pretvorene u absolute div pomocu css -a (nesto slicno iz tvog primera) s tim sto je super sto nije potrebno da se bakce sa offset -ima. Meni uvek stoji u jednoj tabeli i moze da se stavi bilo gde u prezentaciji tako da ne mora da se podesava offset svaki put kada se meni malo pomeri. Jedini nedostatak ovog pristupa je sto tako ne mogu da se dodaju submeni -i, tj mogu pomocu offset -a ali onda nije to to. Nikako nisam mogao da nadjem resenje za to, al dobro nije ni vazno posto mogu da se urade na prvi nacin.
Pozdrav!!!

... ima i ovde

www.bratta.com mogu se naci vrlo zanimljive skripte a i sam sajt je vrlo lepo i pregledno ogranizovan

3MaJ je napisao(la):

Evo linka za DHTML Menu Builder V3.2.27

http:))/(/)3w(.)liaokai(.)com / en / index(.)htm

Home Page Tools sekcija

Dreamweaver?

Kao sto neko napisa, ako znas *iole* Java Scripta mozes to da napises, ali nije u tome stvar...

Koliko ja znam, u Dreamweaveru imas opciju za pravljenje OSNOVNIH menu barova, ali što je najvažnije, to se vidi na SVAKOM browseru, znači OPERA, NETSCASPE, IE... a to je suština dobrog web developinga.

Dakle probaj to, možeš da definišeš sve osnovne opcije, posle pogledaj generisani kod i menjaj šta ti treba.

P.S. Ko još koristi Netscape??? Ja sam koristio NetCaptor (patch za IE) pa sam prešo na Operu, strava je!

Re: Dreamweaver?

violinista je napisao(la):
što je najvažnije, to se vidi na SVAKOM browseru, znači OPERA, NETSCASPE, IE... a to je suština dobrog web developinga.
sustina web developinga je cist i uredan kod, a ako bi se covek smarao da udovolji minimalnom procentu korisnika koji nemaju bar instaliran IE, ta sustina bi se izgubila. IE6.0 podrzava directX efekte u okviru HTML-a! eeeeeeeej! :D

Re: Re: Dreamweaver?

Bahati [SiD] je napisao(la):
sustina web developinga je cist i uredan kod, a ako bi se covek smarao da udovolji minimalnom procentu korisnika koji nemaju bar instaliran IE, ta sustina bi se izgubila. IE6.0 podrzava directX efekte u okviru HTML-a! eeeeeeeej! :D

Kako pogresno.......no further comment.

Re: Re: Re: Dreamweaver?

salac je napisao(la):
Kako pogresno.......no further comment.
udovoljavanje svim korisnicima samo usporava razvoj i ostavlja prostor za kvazi-flash-web dizajnere. u IE sa 5 linija koda mozes da napravis cudo... no further comment. :D

Re: Re: Re: Re: Dreamweaver?

Bahati [SiD] je napisao(la):
udovoljavanje svim korisnicima samo usporava razvoj i ostavlja prostor za kvazi-flash-web dizajnere. u IE sa 5 linija koda mozes da napravis cudo... no further comment. :D

Pa sad.....kad pravis prezentaciju trebalo bi da se pridrzavas standarda. IE 5 to nije. A to sto ima evente koje nemaju drugi browseri ide na dusu microsofta.....koliko daleko su otisli vidi se po tome sto SUN ozbiljno preti da ce im oduzeti JAVA license jer se ne pridrzavaju pravila igre.
Da ne govorimo o sve vecem broju unix surfera, win-opera surfera....
Ne bih se slozio da je zanemarljivo ako 15-20% posto ljudi ne moze videti 'tvojih ruku delo'.

I na kraju, ti si tu da udovoljis potrebama korisnika, zar ne? :)

no-no further comment.

Re: Re: Re: Re: Re: Dreamweaver?

salac je napisao(la):
Ne bih se slozio da je zanemarljivo ako 15-20% posto ljudi ne moze videti 'tvojih ruku delo'.
pa o tome se i radi. hocu da to bude mojih ruku delo, a ne tudjih anti-monopolisticko-spiunsko-paranoicnih tripova. :D pusti eventove, u ie-u samo kazes document.all i vozis! a ovamo dok mu ubodem path prodje mi 1h... i uopste mozes fino da prilagodis standardne html tag-ove css-om i napravis super sajt koji ce da se ucita za 5 sec. 15-20% koji uopste nemaju ie? pre ce biti 2,5%, a to su verovatno linux programeri. :D kad se sve sabere i oduzme, nek ih ima i 30% opet ne vredi da unakazim kod zbog njih... prosto receno: fuck 'em! :D

no further comment na kub ;)

Na starom forumu je bio poll o koriscenju browsera, tako da ti je to dovoljan pokazatelj, ja licno ie koristim samo u krajnjoj nuzdi, tj. bas kad me interesuje da vidim sta ima.

Inace sam primetio da IE zauzme sebi odredjenu kolicinu bandwidtha dok surfujem i usporava mi dl sa flashgetom (sa ie mi je brzina oko 2K - u pitanju je xp i konekcija na 46600).

I IE je sporiji od Opere, pri ucitavanju strana, tako da razlika od 1-2 kilobajta se i ne primeti.

To verovatn IE salje informacije o svom "vlasniku" u stab M$-a... verovatno je bilo u toku neko online istrazivanje o pirateriji kod nas :wave;

Re: Re: Re: Re: Re: Dreamweaver?

salac je napisao(la):
no-no further comment.
Izvinite sto se mesam a sta vam to znaci "no further comment". Da mozda ne znaci bez daljih komentara. KORISITE MALO I SRPSKI JEZIK.

Serbian? WHY? :)

Nazad
Vrh Dno