Šta je novo?

DinaCard nacionalna platna kartica u Srbiji

Mislim u Komercijalnoj kada sam gasio racun prvo su trazili da vratim kartice pa je racun naknadno ugasen. Tako je bilo pre par godina ne znam kakva je sada sutuacija.

Znas valjda da je kartica vlasnistvo banke i da ne bi smeo da je unistavas. Tebe niko ne tera da koristis Dinu ali to unistavanje kartice samo zato sto ne moze u wallet je glupost.
On ima pravo na svoje mišljenje. Ako zbog bezbednosti korisnik želi da blokira i uništi svoju karticu, na to čak u poslovnici banke ima pravo.
Mislim u Komercijalnoj kada sam gasio racun prvo su trazili da vratim kartice pa je racun naknadno ugasen. Tako je bilo pre par godina ne znam kakva je sada sutuacija.
Meni nisu. Račun mi je ugašen bez vraćanja i presecanja kartica.

Znas valjda da je kartica vlasnistvo banke i da ne bi smeo da je unistavas. Tebe niko ne tera da koristis Dinu ali to unistavanje kartice samo zato sto ne moze u wallet je glupost.
I šta će da urade? Da traže nazad, ja kažem ne znam gde je i to je to...
Svaku Dinu sam isekao, bar jedno 20,30 komada do sada.
Kako me ne teraju, kada mi je uvale bez da sam tražio?

On ima pravo na svoje mišljenje. Ako zbog bezbednosti korisnik želi da blokira i uništi svoju karticu, na to čak u poslovnici banke ima pravo.

Meni nisu. Račun mi je ugašen bez vraćanja i uništavanja kartica.
Kazem pre par godina. I u credit agricole su mi trazili natrag kartice i pred mojim ocima je presekla i stavila u dokumentaciju. Ovo je sve bilo ore 3,4,i vise godina.

Kazem pre par godina. I u credit agricole su mi trazili natrag kartice i pred mojim ocima je presekla i stavila u dokumentaciju. Ovo je sve bilo ore 3,4,i vise godina.
Tačno, video sam i ja svojim očima da su to radili u CA, a i od njih su mi takođe kartice ostale.

Mozes da im podneses prigovor s obzirom da je NBS donela odliku da sve Dina kartice izdate posle 01.06 moraju da budu beskontaktne bez obzira da li su UnionPay, Discover ili obicna DinaCard
Ajde nadji tu odluku pa nam prosledi link ovde jer ja to svojevremeno nisam uspeo, a prevrnuo sam naglavacke citav sajt NBS i gugl. Licno verujem da takva odluka i ne postoji, makar ne u formi jednog akta. Verovatnije je da se tu radi o nizu odluka, ugovora, dogovora sa bankama koji su kulminirali saopstenjem NBS u kome se navodi da ce sve banke poceti da izdaju beskontaktne Dine od 1.6.2024. godine, bez pominjanja bilo kakvih obaveza banaka to i cine.

У складу с планираним активностима, до 31. марта 2024. године, банке прихватиоци ће омогућити прихватање бесконтактне Дина картице на целокупној мрежи DinaCard, док ће од 1. јуна 2024. године све банке издаваоци почети да издају бесконтактне Дина картице.

OTP krenuo sa izdavanjem beskontaktnih DINA, ali kako mi rekoše, ne mogu se dodati u Google Wallet.

OTP krenuo sa izdavanjem beskontaktnih DINA, ali kako mi rekoše, ne mogu se dodati u Google Wallet.
Nijedna ne može da se doda u mobilni novčanik. To je isuviše složeno pitanje, pošto nemaju čak ni secure code za internet plaćanja.

У складу с планираним активностима, до 31. марта 2024. године, банке прихватиоци ће омогућити прихватање бесконтактне Дина картице на целокупној мрежи DinaCard, док ће од 1. јуна 2024. године све банке издаваоци почети да издају бесконтактне Дина картице.
Prvo ovo sto si stavio je obavestenje za javnost a ne direktiva NBS. Ovo je napisano u formi novinskog clanka, a ne akta koji proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo.

U njemu lepo pise da ce banke poceti da izdaju od 1. juna, ne pise da su obavezne. Ne pise ni da za sve vrste racuna koje imaju u ponudi banke to moraju da rade. Postanska izdaje beskontaktnu za racune koji pocinju sa 200 i moze se smatrati da je ona svoje ispunila, ako je uopste imala obavezu da bilo sta ispunjava.

Pisem ovo jer je svaki prigovor banci ili NBS po tom osnovu po svemu sudeci gubljenje vremena. Ako se neko odvazi i podnese prigovor a da mu isti prodje neka nam javi ovde, ja sam sledeci koji ga podnosi.

Народна банка Србије, као оператор система DinaCard, обавештава грађане да су омогућена бесконтактна плаћања Дина платном картицом.
То значи да ће све новоиздате Дина картице које банке издају (и реиздају) бити бесконтактне, што је омогућено од 1. јуна ове године.
Jasno pise da ce SVE NOVOIZDATE kartice od 1. Juna biti beskontaktne

Народна банка Србије, као оператор система DinaCard, обавештава грађане да су омогућена бесконтактна плаћања Дина платном картицом.
То значи да ће све новоиздате Дина картице које банке издају (и реиздају) бити бесконтактне, што је омогућено од 1. јуна ове године.
Jasno pise da ce SVE NOVOIZDATE kartice od 1. Juna biti beskontaktne
Ne znam sta da ti kazem. Ulozi prigovor Postanskoj stedionici, trazi da ti izdaju beskontaktnu, pa ako odbiju pisi NBS.

Samo ne znam na koji akt da se pozoves da je prekrsen jer ako on i postoji nije dostupan javnosti i nemamo pojma sta u njemu pise.

Po meni neke sanse da uz Racun plus BPŠ dobijes beskontaktnu dinu jedino su moguce kada predju svi na 200 sa 360. Ja sam ih pitao na chatu za beskontaktnu dinu i kratko i jasno su mi rekli da ide samo ova sa cipom i tu je bio kraj price.

Pisem ovo jer je svaki prigovor banci ili NBS po tom osnovu po svemu sudeci gubljenje vremena. Ako se neko odvazi i podnese prigovor a da mu isti prodje neka nam javi ovde, ja sam sledeci koji ga podnosi.
Što se tiče banki, ljudi su već ulagali prigovore, RF-u konkretno, i prigovori su uvaženi i izdate besplatno beskontaktne DINE, ako su prethodno naplaćene. Osim, toga, ja lično sam pričao sa službenicom NBS-a za kartičarstvo i rečeno mi je da to jeste obaveza, a ne preporuka, s tim da su im tolerisali prelazni period od nekoliko meseci, koji očigledno još traje u nekim bankama, tj. državnim, kao što je PŠ, pogotovo uzevši u obzir da je u pitanju Račun Plus i sada već legendarno "i posle čitave 3 godine nikad završeno" utapanje u PŠ. To sa Dinom kod njih konkretno nema veze sa tim da li je preporuka/obaveza NBS-a, već verovatno sa tehničkimm nemogućnostima ili čime već.

Како вам ради бесконтактнo? Мени негде 50%-50%. Као да имају неке банке преко чијих терминала не пролази мада ми је то чудно јер су сада сви Assecco.

@dramle ovo ne zavisi nužno od banaka, već od firmvera u terminalu. Konkretno, kada je reč o starim terminalima poput Ingenico ICT-220/250 i IPP 320/350, kod onih koji su servisirani nema nikakvih problema, dok s druge strane, još uvek ima prihvatnih mesta gde nije došlo do ažuriranja.

To mi je baš čudno, jer Update ide kao push u noćnim satima. Samo ujutru vidimo slip da je odrađen apdejt.

Poslednjih mesec dana sam imao bar 3 apdejta. Sad nemam pojma koji je terminal. Star je bar 5-6-7 godina

Možda neke banke nemaju automatski update za svoje terminale, npr ako su povezani preko telefonskog kabla, a ne preko interneta. Mada nisam upoznat sa time, nego nagađam.

Da, moguće. Nisam razmatrao tu opciju, jer kada sam uzeo prvi terminal 2013. godine, uzeo sam UTP, znam da je tada to bilo problem tj nestandardno. Posle kada su ga menjali, nisu ni pitali, samo donesu novi UTP.

Konačno stigla RF beskontaktna Dina. Put oko sveta za 80 dana.

Što se tiče ovog kako radi beskontaktno, meni Yettelova prolazi svuda, bukvalno nijednom nije odbijena, a RF sam tek dobio.

Dina beskontaktna, nlb komercijalne banke ne moze da se koristi beskontaktno na bankomatu sopstvene banke i mora da se ubacuje u bankomat i kuca pin. Propust, sta li. Nemam reci.

Da li je tako i u ostalim bankama?

Dina beskontaktna, nlb komercijalne banke ne moze da se koristi beskontaktno na bankomatu sopstvene banke i mora da se ubacuje u bankomat i kuca pin. Propust, sta li. Nemam reci.

Da li je tako i u ostalim bankama?
Da, tako je. Raiffeisen, UniCredit, OTP i Yettel ne prihvataju očitavanje Dinom. To je najverovatnije tako za skoro sve banke. U Poštanskoj imam nacionalnu čip karticu pa ne mogu da potvrdim.

Ceka se update za bankomate vezano za beskontakne nove Dine neko mi rece da ce biti u Q1 2025.

Da li su sad u Yetel banci sve Dina kartice koje se izdaju beskotaktne ?
ili treba da se nesto napomene

Nazad
Vrh Dno