Šta je novo?

Dimage 7i

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Doskora sam imao klasicni SLR (Nikon F65) koji sam prodao :S: i sada sam na muci. Za D70 ili EOS300D nemam para.

Ponudjen mi je Dimage7i polovan (star tri meseca?) za 650€. Koliko je to (ne)pristojna ponuda?

Ova minolta me mnooogo privlaci bas zbog manuelnog SLR-like zuma i 28mm wide dela. Ali je mnogo para u pitanju za polovnu stvarcicu (nisam bas ljubitelj polovnog, kad smo kod toga, koliko je nova 7i kod nas?). Takodje, izgleda da ima vise suma na slikama nego kod konkurencije (cini mi se?)

full-size slike:
http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/dimage_7i/samples/PICT0200_iso100.JPG
http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/dimage_7i/samples/PICT0201_iso200.JPG
http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/dimage_7i/samples/PICT0202_iso400.JPG
http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/dimage_7i/samples/PICT0203_iso800.JPG

Igrom slucaja imam 6Mp skenove filmova od ISO800 i ISO1600 (Fuji Superia) i cini mi se da je nivo Minoltinog suma na ISO800 ipak primetno veci od zrnastosti ISO800 filma (mada ni blizu ISO1600 filma) :trust:

Pitanje dana glasi da li je sum toliki zato sto se slika manje procesira u aparatu (sto bi bilo dobro, bar po mom misljemnju) ili je lose odradjen CCD ili sta vec (sto nikako nije dobro :crash: ).

Sta jos moze da se nadje za te pare (jos bolje za manje), a da je tu negde?Kako se ova minolta poredi sa Fuji S7000? (jedan clan je prodaje novu, sa garancijom za 650€).

Kako se Sony (Canon? Nikon?) uklapa u citavu pricu? Ima li nekih discontinued DSLR-ova kod nas i po kojim cenama? (Aleksandre, mnogo ti zavidim :) )

Ajde sad pa pomagajte. Hvala unapred.

Ne znam koliko ti ovo pomaže, ali prijatelj mi je pre 5-6 dana u USA kupio Minoltu A1 (dakle dva modela ispred 7i) za 585$.

Mislim da je cena od 650€, pa čak i za naše uslove preterana. Iako je to stvarno odličan aparat.

Vidi jel prodat onaj Nikon 5700 shto se valja mesecima po halo oglasima za 750 nisam nikad zvao choveka pa ne znam da li bi spustio cenu kad bi mu bacio cash na sto. Ne znam da li je neko primetio pre otprilike mesec dana Olympusa E10 za iste pare (mislim da je prodat u cugu). E sad imash tu i tamo na oglasima f717 za tu neku cenu plus minus 100 evra, polovan.

Prvo par reci o Minolti 7i. Mnogo sam razmisljao o toj kameri, ali sam na kraju ipak kupio Canon D30. Izbor je bio vrlo tezak, jer se radi o zaista odlicnoj kameri . Pre svega DiMage kamere imaju sjajan objektiv, odlicnog raspona (28-200mm), komandi (manuelni zum, sad ne mogu bez njega) i kvaliteta (nema uopste CA, odlicna ostrina po coskovima). Komande i kontrole su takodje najbolje od svih kamera iz te klase koje sam do sada video.
Tacno je da je nivo detalja manji. To medjutim moze da bude i privid, Minolta ne primenjuje jako ostrenje i skidanje suma u samoj kameri. Cilj je da se dobije vise filmski izgled, po pitanju i boja i obrade slike. Problem je sto Minoltine kamere nisu imale bas najbolju obradu unutar same kamere, pa se dobijaju znacajno bolji rezultati koriscenjem RAW moda. Kada je nepohodan vrhunski kvalitet, naravno.
Sum je zapravo sasvim OK, ali do ISO200. ISO400 je vec dosta sumovit, ali se uz ciscenje (Neat Image) moze ipak koristiti. Pitanje suma je inace dosta precenjeno.

Sto se cene tice, ne mogu da komentarisem za SCG, ali polovne 7i se kod mene (Norveska) valjaju za 500-600€.

Subjektivno, ja bih 7i uzeo uvek ispred Nikona 5700 ili Sony F717, ako se radi o istoj sumi. I Nikon i Sony su zaista odlicni proizvodi, samo u ovoj klasi moj licni ukus je Minolta, pa Nikon, pa Sony.

Sublimed, hvala za info mada si me bacio u bedak :). Kad vidim cene u Americi, sav pozelenim. Izgleda da samo kupci shvataju da je dolar mnooogo oslabio i da bi bilo logicno da nesto sto kosta 100$ u Americi ne treba da kosta vise od 100€ u Evropi nego cak i manje... Prodavcima treba :smackbum: pa ce mozda da nauce.

Warior, link je super (cene takodje). Kakav je V1? Ajde baci utiske kad ga malo izgustiras. Najvise me interesuje brzina rada (fokus, shutter lag, zumiranje wide<->tele)

Aleksandre, posto ti je mnogo aparata proslo kroz ruke molim te napisi rec-dve o brzini rada i low-light autofokusiranju ovde pominjanih aparata. Koliko mozes da se setis i imas vremena. Slike svi mozemo da ocenjujemo i uporedjujemo preko weba ali ovo drugo nije bas jednostavno u zemlji Srbiji. Sto se tice preferenci, slazemo se ali cene nisu iste, tj. minolta je polovna 650€ a nov sony F717 je 655€, nov cp5700 je 830€ (cp5400 je 670€). Tako da Nikon otpada a ja se lomim izmedju ova druga dva i donekle Fujia S7000 (a do pre 10 dana sam hteo da potrosim "samo" 400€ za aparat...)

Jos jednom, hvala svima.

Što se tiče V1, koliko god mi bio simpatičan, on definitivno nije aparat iz ove priče. Uz to ga i rekao bih tuče Pentax 555, mada ja ne bi trebao da budem preterano objektivan kada je V1vs555 priča u pitanju...

Bane® je napisao(la):
... on definitivno nije aparat iz ove priče.

Ma jasno. Samo sto ja nisam imao nameru da kupujem kameru iz ove price (nego nesto od 400€) ali mi bas pravi zazubice... A posto su (za mene) velike pare u pitanju, rekoh da se konsultujem.

7i i F717 sam drzao u ruci i gra ose sa njima. CP5700 nisam. Ali iz onog sto sam probao i procaitao, Minolta fokusira najbrze, potom Sony, pa Nikon. Sony medjutim najbolje fokusira kad ima bas malo svetla i jedini u potpunom mraku. To je i najveca mana Nikona. Sa druge strane, pod istim uslovima, najvise mi se dopada slika sa Nikona.. Ali mislim da su razlike u fotografijama male.

Fuji S7000 je vrlo dobar aparat. Ima i on svoje bubice - jaku kompresiju i prejako ciscenje suma, pre svega, ali ima takodje dobar objektiv (35-210mm), odlicne je konstrukcije, brz u radu i reakciji, odlicnih kontrola. Slike su vrlo dobre, a ako se koristi RAW format i odlicne. Verovatno je i najbolja kamera od nabrojanih za snimanje akcije i sporta. Odlicna je kupovina. 650€ je odlicna cena za takvu kameru.

Jedan prijateljski savet - sam novac za kameru nije kraj price. Bice ti neophodna veca mem. kartica (sa ovim kamerama MIN 128, mnogo bolje 256MB), punjac, baterije, torba, dobar stativ. Racunaj na jos 100-200€ troskova. Posto vec samom kamerom debelo probijas budzet, zasto ne razmislis o necemu povoljnijem?
Takodje odvoji mnogo vremena i truda da dobro upoznas kameru, naucis procesiranje slika, itd.
Ako si zainteresovan za duzi zum (a cini mi se da jesi, po modelima za koje se interesujes), pogledaj Fuji S5000, Olympus C740, Kodak DX6490, Minoltu Z1, HP 945.. Ne znam doduse da li se mogu naci i po kojim cenama mogu u SCG..
Gornje (prosumer) kamere imaju bolju konstrukciju, rukovanje, brze su, prave i bolje fotografije na kraju, ali prikazane slike full-screen na monitoru ili odstampane i do A5 formata ce se malo razlikovati. Pitanje je da li se zaista isplati..
Npr. videh u drugoj temi da se moze naci HP850 za 380€ u SCG. Jeste malo trapav, ali ces kad ga upoznas moci da pravis odlicne slike.

Bane® je napisao(la):
Što se tiče V1, koliko god mi bio simpatičan, on definitivno nije aparat iz ove priče. Uz to ga i rekao bih tuče Pentax 555, mada ja ne bi trebao da budem preterano objektivan kada je V1vs555 priča u pitanju...
Rekao bih da nisi bas potpuno objektivan kod V1 vs 555 :D.
Obe kamere su pune mogucnosti, medjutim V1 je ipak nesto ozbiljniji aparat - spoljni blic, podrska adapterima i filterima za objektive, nesto vise direktnih komandi (AE lock). V1 takodje brze fokusira i to radi bolje u mraku. Sony ima svetliji objektiv i siri sirokougaoni deo, Pentax-ov je zato duzi, dok je cela kamera kompaktnija. Krajnja slika je manje-vise vrlo slicna. Pentax ima bolji kolorit, Sony pokazuje vise detalja i dinamike. Razlike su, medjutim, prilicno male.
V1 je trenutno i dosta jeftiniji.

Da mi neko nudi oba na poklon (preskupi su mi za kupovinu kao drugi aparat), mucio bih se i ne znam koji bih odabrao (slatke muke u fantazilendu ;))..

P.S. Izvinjavam se Ciscu zbog ove digresije u njegovoj temi, ali nisam mogao da odolim :). Bane (sa razlogom) sija kao mesec sa novom kamerom :banana: ,) :angel: .

Sublimed je napisao(la):
Koliko god bilo nezrelo, morao sam da se ovako javno nasmejem na ovo... :)
Mislis na "Sonyjev je siri, ali je zato Pentaxov duzi..." :D.
Objektiv kao falusni simbol ;). Ima odlican clanak na Photo.net-u o tome, tj. o fotografima pocetnicima, konkretno muskarcima, koje vole da se sepure sa ogromnim, a fotografski slabim 28-300mm objektivima. I kad im neko preporuci jeftin, a sjajan 50mm objektiv, kazu "Sta? Zar taj mali prcvoljak da prikljucim na svoju novu/besnu/supermodernu Canon/Nikon/skupa-firma-skup-model kameru?!" :laugh: .

Haha, ajde, baš bih voleo da pročitam taj članak, pa ako imaš link, postuj ga ovde, da ne cunjam bez veze... ;)

Sa rizikom da ljudi svasta pomisle ja cu da kazem da mi treba siri a ne duzi. Objektiv, naravno :)

Aleksandre, nisam bas siguran da je Fuji dobar za akciju/sport. Bar po onome sto sam procitao. Bez obzira na cenu (cak sam dobio i povoljniju ponudu ali bez garancije) cini mi se da otpada.

Aleksandar je napisao(la):
... Minolta fokusira najbrze, potom Sony, pa Nikon. Sony medjutim najbolje fokusira kad ima bas malo svetla i jedini u potpunom mraku...
Pa meni treba dobar, brz autofokus pri malo svetla (nije noc u pitanju nego kucna rasveta, ponekad prigusena). Canon A60 (posudjen od sestre) je katastrofalan po tom pitanju uz opasku da ga poredim sa mojim prethodniim aparatom (film SLR) sto nikako nije fer poredjenje. Poenta je da sa A60 uopste ne mogu da uhvatim momente koje zelim (spor AF), a i AiAF mi se nije svideo - previse cesto fokusira nesto sto nije subjekt. Takodje, sa 650 vati halogene rasvete na 20m2 on pali AF lampu i cesto ne uspeva da fokusira sa zumom blize tele delu. Jedino sto mi je koristilo je continous mod gde od 200 slika izaberem 10 interesantnih ali to nije to.

...sam novac za kameru nije kraj price... Posto vec samom kamerom debelo probijas budzet, zasto ne razmislis o necemu povoljnijem?
Pa razmisljam i o povoljnijim varijantama (mada pocetni budzet definitivno mora da se rastegne). Ako podjem od A80 (koji je cca 400€), koji ima nekih manuelnih kontrola ipak nema sve sto mi treba, a definitivno ne zelim 4Mpix A60 (po pitanju fokusa, brzine...). Zato mi je drago da su spomenuti i V1 i optio. Ovaj V1 mi se cini prilicno fin bas zbog brzine (http://www.dpreview.com/reviews/sonydscv1/page11.asp), mada sa dodatnom baterijom (koja ne mora bas 100% da se kupi) i mem. stickom vrlo pridje ceni G5 sa CF-om. Pri tome, sony je brzi, ima manje suma ali G5 ima brzi objektiv za ceo f stop i za G5 vec imam rezervnu bateriju (imam Canon DV kamkorder koji koristi iste baterije kao G5/G3). Sem toga, tada pricamo o ceni koja je vrlo blizu polovnoj minolti koja dodje sa punjacem i 4 AA NiMh baterije (ostaje CF da se kupi za minoltu). Ustvari, mene je Minolta privukla tom "skupom" segmentu od oko 700€ bas zbog manuelnog zuma (fly by wire mi nikako ne lezi - bez obzira bili dugmici ili prsten u pitanju), sirokog objektiva i SLR osecaja. Onda rekoh sebi, mozda postoje jos neke varijante u toj cenovnoj klasi ... ma klasicna alavost :)

Ako si zainteresovan za duzi zum...
Nisam, radije bih 28-140 (5x) nego 38-450 (12x) ali su mi brzina rada, autofokus i mogucnosti podesavanja (exposure comp, WB pa i bracketing...) bez ulaska u meni mnogo bitni i kada dodjemo do tih kamera one obicno imaju duzi zum. I 28-200 je za mene idealan zum raspon mada ono preko 150 ne koristim bas cesto ali nije lose da se nadje :)

Definitivno cu da sacekam foto berzu, pa makar nista ne kupio tamo, bar cu na jednom mestu moci da isprobam dosta aparata.

Poslednja izmena:
Sublimed je napisao(la):
Haha, ajde, baš bih voleo da pročitam taj članak, pa ako imaš link, postuj ga ovde, da ne cunjam bez veze... ;)
"If after reading this, you are still tempted to buy an expensive Nikon F100 body and cheap Tamron 28-200 zoom lens, keep in mind that you could make exactly the same public statement at a $1200 savings. Just buy a white T-shirt and a black laundry marker. Use the marker to write "I'm a dickless yuppie" on the front":
http://www.photo.net/equipment/what-camera-should-I-buy#35mmslr

"Do you feel inadequate because you have a puny Yashica T4 in your pocket but your no-dick friend is lugging around a Canon EOS-1 SLR, Tamron 28-200 zoom lens, and moby flash?":
http://www.photo.net/learn/point-and-shoot-tips

"I have a 1.5 inch long penis; I think I will buy a big SLR like a pro. But I don't want to spend money on frills like lenses so I'll get a Tokina zoom.":
http://www.photo.net/macro/primer

I na jos dosta mesta na sajtu se pominju "dickless yuppie 28-300 zooms".

Zanimljivo citanje (sa malo drugacijom temom) je i "The seven levels of photographers":
http://www.kenrockwell.com/tech/7.htm

Nazad
Vrh Dno