Šta je novo?

dilema: sempron ili celeron

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
molim za kratak i argumentovan odgovor...
dileme nemam za pravi P4 i amd64
zanima me kako stoji stvar sa jeftijim budget varijantama

sta uzeti

1. sempron + via chipset sa intergisanim zvuk,grafika,mrezna (za kancelariju)

ili

2. celeron + i865 chipset sa integrisanim zvuk grafika mrezna (kancelarija)

u pitanju su sempron 2500+ i cel 2.53ghz?

nisam siguran je li sempron bolji mada licno mislim da jeste.. voleo bih da cujem konkretno objasnjenje kako stoje stvari

Ako si procitao novi broj SK (i jos neke testove), tamo si mogao lepo da vidis da je Sempron pametnije resenje, ali posto se radi o S754 varijanti, koja se napusta, neces imati mogucnost nekog velikog upgradea za kasnije.
Mozda ti se ipak isplati da sacekas Sempron S939.
A da, i ne uzimaj VIA cip set, mnogo ti se vise isplati nForce (u kvalitetu je razlika znacajna).

Poslednja izmena:
ma to je kompjuter namenjen za kancelarije...
tacnije 5 njih
ne verujem da ce biti uprejdovani pre nego sto crknu u daljoj buducnosti
tako da oko socketa je nebitno

jedino se lomim oko cipseta... ali ponudjaci za tako male pare nisu ni nudili nforce tako da ono.....
daj sta das, samo me zanima sta je bolje

Nije mi jasno zasto ljudi uvek forsiraju nove socket-a kao za kasniji upgrade (to sam i ja do sada radio) i do sada nikad nisam zamenuo CPU a da nisam menjao plucu a ne retko i vecinu sistema....
Jednostavno tehnika jako brzo zastareva i nema pravila ono sto je povoljno radi korektno to tada uzimaj....
ATM.. sempron i nforce za via ne bas (smucila mi se a i s3 grafika integrisana ima ocaj drajvere), mada za kancelariju moze bilo sta... mozda cak jeftin sis (nem pojma nisam radio duze) a i sa integrisanom grafikom ama bas nikakvih razlika nece biti izmedu semprona-a i celeron-a
mada 865 je veoma dobar chipset tako da bolje mozda uzmi njega (koliko mi je poznato ploce sa intel-ovim chipset-ovima uglavnom se posvecuje veca paznja u kvalitetu izrade mada su zbog toga nesto i skuplje..) sto se tice njegove grafike za kancelarijski rad je odlicna/stabilne drajvere .... (imao intel810 ..)
a i sa prescott cely-ima intel se mnogo popravio ali i dalje zaostaje za amd-om mada je to sada relativno mala razlika

PS: danas slusam komentar u komp shopu kao AMD crkavaju cak 30% a Intel 0% i garancija tesko prolazi... hehe nisam komentarisao, suzdrzao sam se.. :)))
Ko je jos cuo nekog da mu je crkao procesor iz cista mira, jednostavno marketing prodavca ;)

xWoLf je napisao(la):
molim za kratak i argumentovan odgovor...
dileme nemam za pravi P4 i amd64
zanima me kako stoji stvar sa jeftijim budget varijantama

sta uzeti

1. sempron + via chipset sa intergisanim zvuk,grafika,mrezna (za kancelariju)

ili

2. celeron + i865 chipset sa integrisanim zvuk grafika mrezna (kancelarija)

u pitanju su sempron 2500+ i cel 2.53ghz?

nisam siguran je li sempron bolji mada licno mislim da jeste.. voleo bih da cujem konkretno objasnjenje kako stoje stvari

kazes za kancelariju? broj 2. naravno....

Ja bih baš odabrao Sempron varijantu, i odabrao neko ultratiho kućište. Ima u ofisu da bude mrtva tišina. Semproni su hladni ko špricer, a možda jednog dana zatreba i 64-bita.

e 'ebi ga, sad me bacate na muke :D
jedni ovako drugi onako..
daj, dogovorite se pa donesite odluku umesto mene - jer mene dovoljno boli glava
hehehe

Za kancelariju nemoj da se dvoumish,kupi MSI Hetis sa 865GV chipsetom i Celeron.Pogledaj na netu i onda odluchi jer za otrilike 100 eura sa PDV-om za kucishte i plochu (koja uzgred moram da dodam izgleda kao made by Intel) ne mozhesh kupiti nishta manje i svrsishodnije :)

1. ASRock K8NF4G-SATA2 (nForce4 intg.) + AMD Sempron 2500 = (62.5+69.2) = 131

2. Foxconn 915GL7MH-S+Intel Celeron 326 = (77.8+82.6)= 160

Po meni ovde u opste nema dileme!! Definitivno nForce 6100 i Sempron 2500! Pa taj Sempron mozes hladiti, maltene, pasivno i imati extra tihu i brzu kancelarsku masinu
BTW
Cene su preuzete od Altija i mogu se videti na njihovom sajtu.

S obzirom na grejanje jednog i drugog procesora (sempron se manje greje i ima CnQ-valjda se ovako pise :) ), kao i na razliku u brzini... odgovor je Sempron

GoranM je napisao(la):
S obzirom na grejanje jednog i drugog procesora (sempron se manje greje i ima CnQ-valjda se ovako pise :) ), kao i na razliku u brzini... odgovor je Sempron

AMD Sempron CPU pre PR 3000+ nema C'n'Q. Tek sa multiplier-om 9 C'n'Q je aktiviran. :wave:

Tacno tako idavik-u, ali realno Sempronu 2500 nije ni potreban C'n'Q da bi bio hladan!

I ja se slazem sempron ali samo ako ima uslova da ovde nadje nforce4 sa 6100 integrisanom.... (e to je bolje resenje od intel grafike)
Da sempron je hladniji sto meni mnoogoo znaci i ja sam presao na njega sa prescott-a ali to u kancelariji neigra nikakvu ulogo narocito ako uzmu najsporije verzije koje se i nejmanje greju....

Ma kako ne znaci. Za kancelariju ili bilo kakvu biznis varijantu mnogo znaci koliko se greje. Evo kod mene u firmi je situacija takva da je u kancelarijama i do 40 stepeni leti. Pa kada stavis "ringlu" od "skota" problemi pocinju da se ispoljavaju posle izvesnog vremena.
Svaki "skot bogalj" se greje i to dosta, znacajno manje od P4 "skota", ali znacajno vise od Semprona 64, koji "radi na sobnoj temperaturi" :d
Poenta je sto za iste pare mozes da uzmes S64 2500+ sa nForce3 250 i nekom Ati9250 ili GeForce MX440 karticom, sto je mnogo bolje nego "skot ringla sa integrusom" i barem ne share-uje RAM sa grafikom.

Poslednja izmena:
32-bitna platforma
S462 Via KM400A Asus A7V400-MX SE (int. grafika) ~42
AMD Sempron 2300+ S462 1583MHz 256KB 333MHz Box ~65
~107 (+PDV)

64-bitna platforma
S754 Via K8M800 Microstar K8MM-V (int. grafika) ~49
AMD Sempron 2500+ S754 1400MHz 256KB 400MHz Box ~56
~105(+PDV)

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Ja bih baš odabrao Sempron varijantu, i odabrao neko ultratiho kućište. Ima u ofisu da bude mrtva tišina..

Jel mozes da objasnis sta podrazumevas pod ultratihim kucistem? Meni je potrebna prvenstveno tiha masina, dakle sempron64, a kao napajanje imam Delta chieftec-jos gledam da li da menjam i kuciste...

petkods, buku ti prevashodno prave mali ventilatori, i dobro debelo, masno :d i teško kućište svakako neće da škodi. Delta Chieftec verovatno nije bučno i ima progresivni fan. Sempron BOX će svakako biti potpuno tih i na maksimumu obrtaja.

Konkretno kod mene pored svih silnih dodatnih ventilatora po kućištu najviše se čuje fan na čipsetu DFI Infinity ploče. Može se usporiti softverski, ali je toliko vruć da se ne usuđujem. Verovatno ću ga zameniti nekim masivnim pasivcem u dogledno vreme.

Ako ne overklokuješ ništa, sempron u sa tim delta napajanjem, grafičkom sa pasivnim hladnjakom (recimo Sappire X550 PCI-e), to će biti mrtva tišina iz kućišta. Eventualno neki dodatni fan koji će da izvlači vazduh iz kućišta (chief to ima lepo rešeno na novim midijima, 12tica na 7v kad se spoji je potpuno stelt, a izvlači mnogo vazduha).

Poslednja izmena:
Definitivno uzmi 64-bit semprona 2500+
Sto se tice performansi, posto je kancelarijsko okruzenje u pitanju, obe varijante su potpuno ok. Ali buka na radnom mestu nije ok. Sempron sa Box kulerom je prkticno necujan. Ako ti je vazno i zauzimanje prostora/estetski ugodjaj uklopi to u neko manje kuciste sa kvalitetnijim napajanjem.
I najvazniji ti je finansijski efekat. Sempron je oko 10 eura jeftiniji od celerona. Mada lakse je naci integrisane ploce za Intel nego AMD (gledano po ponudi nasih firmi).
Moja trenutna idealna kancelarijska masina bi bila
sempron 2500+ BOX
Gigabajtova s754 ploca sa ULI cipsetom i AGP-om (nemojte bacati jeres na ovog ULI-ja, jako ali jako fina ploca)
Ati radeon 9250
To iznosi oko 160 e sa PDV

Dok bi neka intel verzija bila
Intel celeron 2.53 sa 256 cache
Neka microATX ploca skroz integrisana (I865 GV)

E to je vec dosta jeftinije....140 eura
Na 5 masina usteda 100 eura.
A opet za 100 eura vise dobijes 64 bitni CPU, hladniji.
Samo vidi da li ti tih 20 e po masini znaci toliko.
Poz

ok. graficka je GA 9200, i ima mali fan a osim toga nista drugo ne pravi buku. DVD plejer pioneer je bucan, pa me zanima preporuka za kuciste, ali da ne bude tipa 100 evra, vec sto jeftinije, a da je branded

Nazad
Vrh Dno