Šta je novo?

Dilema sa LiIon baterijom!! Molim savet!!

TEP3A

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
765
dakle evo moje dileme:

kupio sam bateriju za Siemens M35 telefon od 1500mAh Li-Ion.

Kada sam je ubacio u punjac nije odmah pocela da pokazuje da se puni vec posle jedno sat-dva i to tek posto sam ja upalio pa ugasio telefon.

ostavio sam bateriju preo noci i u utorak ujutru u 9 sam je skinuo sa punjaca.Posle par sati mi je skinula prvu crticu (od 4 ukupno).Pomislio sam da baterija nije u redu ali treca crtica mi je trajala dva dana uz izuzetno maltretiranje, pa druga jos dva dana i evo zadnja mi traje od petka i sigurno ce da dogura do sutra ujutru po nekim mojim procenama.

Da li da zadrzim bateriju ili da je menjam?Znam da je 5 dana bez gasenja uz tesko koriscenje i paljenje i gasenje telefona ok ali ako je 1500mAh zar ne bi trebalo da traje duze??

posto je Li-ion da li ce se posle sledeceg punjenja jos vise povecati kapacitet ili joj je ovo maximum.

Plasi me sto je prvu crticu skinula za samo par sati ..

Bateriju sam platio 800din u jednom Niskom servisu i punio je oko 14h..

unapred hvala na savetima!!!

Sto se opterecujes s tim toliko? Kuliraj sine, 5 dana s maltretiranjem je sasvim ok! Posle sledeceg punjenja ce verovatno malo da "pojacca" utisak. I jos nesto: za razliku od prethodnih generacija baterija, Li-Ion ne voli da se prazni do kraja!!! Znaci negde do pola i to je to.

napuni je ti za svaki slucaj jos dvaput po 12-14h sati, 5 dana je sasvim komotno, napisi samo koja je oznaka baterije bas me interesuje i gde je pravljena? Da i nemoj je prazniti do kraja...

5 dana za 800 dianra....cuti i uzivaj :)

Litijum-jonske batereije ne pate od problema pamcenja, ili je to kod njih beznacajno. Uzivaj! cheers

ok..
hvala momci na savetima :)

znaci nema frke ako je dopunjavam od pola pa navise??

prvih par punjenja ja bih ipak praznio
bateriju do kraja pa onda punio ;)

sikili je napisao(la):
prvih par punjenja ja bih ipak praznio
bateriju do kraja pa onda punio ;)

Tebra, ne bih te ispravljao da je u pitanju samo ono "ne preporucuje se".
Kod Ji-Ion bat., to cak moze da bude pogubno! Tako bar pise u nekoliko clanaka na netu koje sam procitao na tu temu (google).
;)

Ovo prvi put cujem i prosto ne mogu da verujem.
Znaci, da svaki put kada nisi u mogucnosti da dopunis
bateriju a istrosio si je, ti imas sanse da je sje*es.
Zar ti ovo ne zvuci nelogicno.

To je istina kod LI-ion baterija, ukoliko je isprazni do kraja da nece vise da se puni, uz nju ide elektronika koja regulise rad, tj prekida punjenje kad je baterija puna, ali isto tako i gasi napon kad baterija dodje do nekog svog minimalnog preporucljivog kapaciteta, da ne bi isla ispod njega. Recimo kod mene na S25 zato nece ni da se upali kad je prazan a Nokiu 5110 mozes da upalis jos 20 puta. Mada i to moze da se sredi ako je slogiras sa vecim naponom....

pa kako onda mozes da ispraznis bateriju do kraja,
kada ti to elektronika koja to regulise ne dozvoljava.

Pa to je u domenu teorije, jer je ugradjena elektonika koja ga stititi od prekomernog praznjenja, ne valja ako se prazna dugo ne puni :wave;

TEP3A je napisao(la):
dakle evo moje dileme:

kupio sam bateriju za Siemens M35 telefon od 1500mAh Li-Ion.

Kada sam je ubacio u punjac nije odmah pocela da pokazuje da se puni vec posle jedno sat-dva i to tek posto sam ja upalio pa ugasio telefon.

ostavio sam bateriju preo noci i u utorak ujutru u 9 sam je skinuo sa punjaca.Posle par sati mi je skinula prvu crticu (od 4 ukupno).Pomislio sam da baterija nije u redu ali treca crtica mi je trajala dva dana uz izuzetno maltretiranje, pa druga jos dva dana i evo zadnja mi traje od petka i sigurno ce da dogura do sutra ujutru po nekim mojim procenama.

Da li da zadrzim bateriju ili da je menjam?Znam da je 5 dana bez gasenja uz tesko koriscenje i paljenje i gasenje telefona ok ali ako je 1500mAh zar ne bi trebalo da traje duze??

posto je Li-ion da li ce se posle sledeceg punjenja jos vise povecati kapacitet ili joj je ovo maximum.

Plasi me sto je prvu crticu skinula za samo par sati ..

Bateriju sam platio 800din u jednom Niskom servisu i punio je oko 14h..

unapred hvala na savetima!!!

Jel ima baterija tolikog kapaciteta da se nabavi u BG, i gde?

Ja sam moju 6510 bar 30 puta do sada praznio do kraja a kapacitet baterije se nije pomerio ni za 2% ...

dejandj je napisao(la):
A i ona zadnja crta bi trebala najduze da traje...
Na svim uređajima sa punjivim baterijama koje sam ja imao (Nokia 8110 (LiIon), Siemens M35 (NiMh), iRiver imp-350 (NiMh)) prva crta je trajala najduže.

Imate u Svetu kompjutera opsiran clanak o svim vrstama baterija(osim Li-Polimer) u , ja mislim, broju od pre 2 meseca...Potrazite na www.sk.co.yu

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno