Šta je novo?

Dilema oko zamene karte (ATI)

desolator5

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
309
Iznenada mi je uletela neka lova, tako da sam planirao da zamenim graficku kartu na kompjuteru. Trenutno imam xpertvison 7300gt, a sada bih pazario iskljucivo ati-jevu karticu. Budzet je nekih 100 (moze i neshto vishe) , dvoumim se izmedju 4850 i 4770 modela. Medjutim kada sam okrenuo dilera kod koga sam ranije uzimao delove on me je savetovao da sachekam josh mesec dana da izadju novi modeli ATI-ja, mada ga nisam skontao da li je mislio da uzmem neku novu ili ce pasti cena ovih starih ( otishao je na odmor tako da ne mogu da ga okrenem).
Zeleo bih da cujem i vashe savete, hvala !

edit : josh jedna stvar, imam antec-ovo kuciste 380w, da li cu morati da menjam napajanje kod kupovine nove graf ?

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da uzmes 4770, tj zbog napajanja. Prodavac ti je rekao da sacekas jer izlazi nova HD5000 serija, koje ce biti DX11 itd, a cene "starih" ce opasti. Ja bih sacekao nove, izlaze za ~mesec dana...:wave:

da totalno sam zaboravio na ostatak konfiguracije, dakle :
maticna : Gigabyte GA-M56S-S3
memorija : 2 x 1 GB kingston
procesor : AMD Athlon 64 X2 3800+
hard disk : WD 500gb

Svestan sam da je konfiguracija zastarela, tako da ne znam da li se isplati da uzimam neshto iz serije 5000 ili 4770 ? inache najbitnije mi je da kartica ima HDMI , jer bih kompjuter povezivao sa LCD tv-om, odigram i po neku igru ali stvarno retko. Dakle zanima me i kakva su iskustva sa povezivanjem ovih ati karti sa LCD-om.

edit : menjao bih i napajanje ako treba.

Poslednja izmena:
Posto retko igras igre, ne trebas dalje traziti od recimo sapphire 4670 ddr4 (tiha, hladna, ne trazi dodatno napajanje). Ili ako 4770 nije puno skuplja, a mozes da nadjes istu sa hdmi prikljuckom. Procesor ce da ti gusi bilo sta jace od toga.

Poslednja izmena:
Slab ti je procesor tako da iako uzmes jaku kartu neces moci da je 100% iskoristis.
Trenutno je best buy 4770 al pitanje je koje ti napajanje imas , ako imas neko kinesko 450W onda uzmi 4670 dosta je jaca od 7300 i zadovoljice tvoje potrebe posto retko igras igre a jeftinija je 30-35 evra od 4770.Ako pak nameravas da menjas konfiguraciju tj.procesor onda 4770 al opet zavisi od napajanja najmanje 450w Brand.

Najmanje 450w brand za 4770? :S: To isto napajanje tera gtx260 bez problema.
Uostalom, 4770 trosi 20ak W vise nego 4670. Onda mu za 4670 treba brand 430w :smoke:

Poslednja izmena:
Ja preporucujem MSI HD3850 512MB, ne postoji jaca karta ovog cenovnog ranga, odlicno se klokuje, zaista tiha i hladna! Cena je samo oko 5000rsd. 4670 ne trazi jako napajanje, ali je zato skuplja i malo sporija od 3850. Zaista ti ne treba jaca kartica, sa ovom mozes da igras skoro 95% igara na high i lepo bi se uklopila! Tvoje napajanje bi bez problema izdrzalo 3850 jer ti je ostatak masine bas stedljiv, tako da je sve receno...:wave::,,:

Poslednja izmena:
Ma uzmi MSI 3850 sa 512mb. Ne treba ti jaca grafa, jer te cpu bas gusi i ne moze ni iz ove da izvuce sve, a kamoli od neke jace. Bezveze ce da ti zeva jaka grafa u masini. O napajanju i ne razmisljaj!

Najmanje 450w brand za 4770? :S: To isto napajanje tera gtx260 bez problema.
Uostalom, 4770 trosi 20ak W vise nego 4670. Onda mu za 4670 treba brand 430w :smoke:

wow kako dobro racunas :d ma teraju ljudi na na kineskih 450w ati 4890x2 i TA pec samo nece da pricaju da se ne prosiri:d:p

Poslednja izmena:
imam problem ne mogu nigde da nadjem 3850 :( , nashao sam 3870 gainward 512 ddr za prihvatljivu cenu, da li nju da uzimam , nece biti problema sa napajanjem ?

Uzmi taj Sapphire 4670 DDR4 i to je to, nova generacija, hladno i tiho.
Za one koji nisu upućeni u pomak u driverima: HD4670 > ili = 9600GT.
Sve što tera 3850/3870 terat će i ova, samo fluidnije, uz manje framedrop-ove.

Za 4850 bi se vec morale uzeti detaljnije specifikacije tog napajanja. Takodje, uzeti u obzir koliko je staro. Ako je doslo uz kuciste, bez obzira sto je antec, moze da bude relativno lose. A za 4850 bi moralo da bude prilicno kvalitetno 380w napajanje, bez obzira sto su velike sanse da mu 12v grana nije dovoljno jaka.

Ne znam bas za 4850, ne bih isao sa napajanjem ispod 400w a na ATI sajtu cak preporucuju i 450w.

ATI Radeon™ HD 4850 System Requirements

* 450 Watt or greater power supply with 75 Watt 6-pin PCI Express® power connector recommended

+ ti treba 16A na 12v railu, tako da bi bas trebao da proveris to tvoje postojece napajanje.
A po meni nema potrebe da uzimas ovu kartu, cak i da imas pare. Ne isplati se na taj CPU. Ako retko igras igrice, vise ce ti znaciti da upgrejdujesh CPU i kupis neku jeftiniju grafiku sa HDMI supportom kad ti vec treba.

Poslednja izmena:
uzeo sam 3870, zadovoljan sam u potpunosti, HDMI, ovih par igrara shto igram drastichno su se poboljshale u grafici, jedino shto je buchnija od moje 7300gt.

edit : desolator5 pishe, ostao mi je drug ulogovan na kompjuteru, nisam primetio ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno