Šta je novo?

Dilema oko kupovine televizora na 50Hz i 100Hz...

violinista

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
650
Pozdrav svima!

Treba ovih dana da kupim televizor za kuću, i videh po gradu da se ravni 72cm televizori na 100Hz prodaju po ceni 450-500 Eur (Samsung, LG, Sony - te tri firme uzimam u obzir). Znam da ti televizori po defaultu daju kvalitetniju sliku za oči, s obzirom na to da elektronski snop 100 puta u sekundi osvežava sliku, što je duplo više od standardnih televizora na 50Hz. E sad, malopre kada sam svratio u jednu prodavnicu na Bulevaru prodavac me bacio u rebus - na pitanje "koja je realna razlika u slici između televizora na 50Hz i 100Hz" (igrom slučaja bila su takva dva Sony-ja jedan do drugog), on mi odgovara - "pa, skoro nikakva, s tim što kada prikačiš kameru činčevima na televizor od 100Hz bude kvalitetnija slika bez trzanja. Ah da, i ako budeš duže gledao, primetićeš da Tv na 100Hz manje treperi". Hm, čini mi se da ovaj razlog nije dovoljan da pljunem dodatnih 6.000 din i kupim 100Hz televizor (dotični Sony 50Hz košta 34.000 a varijanta na 100Hz čitavih 40.000)? Takođe mi se čini i da dotični prodavac nije dovoljno stručan da mi objasni materiju pa pitam vas - kakvo je vaše mišljenje - vredi li to tih para? Ja idem tom linijom da tih 6.000 mogu da utrošim za kupovinu kvalitetnijeg DVD player-a ili boljih zvučnika, pa zbog toga pitam.

Dalje, kad sam već tu, gde bih mogao da pazarim TV - neka preporuka za radnju gde ne deru sa cenama (tipa SonyWorld, brrr...) već negde gde su cene normalne? Video sam ovaj thread ali nisam uspeo da nađem nikakvu korisnu informaciju oko toga.

Hvala i pozdrav! :wave:

Vidi se treperenje na vecim ekranima itekako. Bar ja vidim. Nikada ne bih uzeo 72-jku, a da nije 100 Hz. Meni smeta veliki ekran na 50 Hz...

Ja sam pre godinu-dve imao LG Flatron (GoldenEye, to je valjda oznaka za onaj foto senzor) sa dva tjunera i na 100 Hz. Meni je on savsresno odgovarao...

Meni vredi, na velikim TV ekranima se više primećuje treperenje nego na malim.

Pa ja bio u prodavnici, i video jedan do drugog, trudio se 5 minuta da primetim treperenje i nisam uspeo. Wtf?

violinista je napisao(la):
Pa ja bio u prodavnici, i video jedan do drugog, trudio se 5 minuta da primetim treperenje i nisam uspeo. Wtf?

Koracaj unazad koliko god je to moguce u prodavnici. Kad prvi TV pocne da treperi, vidi da li ti odgovara udaljenost sa koje planiras da gledas TV kod kuce.
Poz!

Zagledaj se u neku tacku (10-ak cm) iznad televizora i fiksiraj pogled. Primetices da na TV-u sa manjim osvezavanjem slika itekako treperi. Probaj isto i sa starim TV-om, a onda i sa moniotorom (pokusaj da spustis osvezavanje na 60Hz, pa onda na 85Hz, odnosno 100Hz).
Jel sad vidish razliku? ;) Na ekranima vecih dijagonala razlika je jos uocljivija.

Poslednja izmena:
Dobro, hvala na savetu, ovo da budem iskren nisam probao ali jeste-deluje logično.

Još kad bi mi neko rekao gde da pazarim? Makar neki predlog...

@freeman: Pa radim i kod kuće i na poslu za LCD-om tako da ono...

@npetar: ovo tvoje ću da probam, trkom nazad u radnju sad.

Zeznuto je jer je u radnji dobro osvetljenje, a treperenje se bolje vidi u mraku.

OK, znači svi preporučujete ipak 100Hz?

Ih, svako ce ti preporuciti BMW pored Daewoo-a :)
Ipak, s obzirom da se TV ne kupuje svaki dan, razmisli o 100Hz. Ti sam znas sta je najbolje po tvoj dzep pre svega ;)

Bitnije su oci od dzepa, zar ne? :trust:

Falcon je napisao(la):
Bitnije su oci od dzepa, zar ne? :trust:

Svakako. Medjutim kako se TV gleda sa pristojnog rastojanja, ta cinjenica bas i ne ide u prilog po nekom mom subjektivnom misljenju. Evo rekoh namerno, da bi me neko (po mogucstvu) strucno demantovao...

Poz!

Kad sam kupovao, meni jeste bilo bitno i primetno bolje sa 100Hz, ali ne mora da znači.

I kod tih 100Hz je bilo dve vrste: oni koji svaku polusliku prosto ponove još jedanput i oni koji tu medjusliku izračunaju iz dve susedne što se komercijalno zove valjda Digital 100 Plus IQ ili tako nešto. Kod njih bi trebalo da kvalitet naglih pokreta bude još bolji, ali to je već teško primetno i značajno skuplje (memorija, procesor...).

Ja sam ipak uzeo takav i to model sa dva tunera jer kao što neko reče TV se kupuje jednom u 10 godina (evo radi već 8 godina) i familija ga gleda po više sati dnevno. U to vreme je plaćen 2400 maraka, danas nisu toliko. Jedino sam odbio wide-screen od 3000 maraka jer nije bilo programa za njih.

ZorMi je napisao(la):
Ja sam ipak uzeo takav i to model sa dva tunera jer kao što neko reče TV se kupuje jednom u 10 godina (evo radi već 8 godina) i familija ga gleda po više sati dnevno. U to vreme je plaćen 2400 maraka, danas nisu toliko. Jedino sam odbio wide-screen od 3000 maraka jer nije bilo programa za njih.

Jedino 100 Hz i može da ima dva tunera.

Widescreen TV je OK za gledanje DVD-a (i DivX-a :)), mada ima čudno raspoređene pixele. Naime, u centru su gušći i sitniji, a ka periferiji ekrana ređe raspoređeni i krupniji. Pri tome im se sam odnos kreće oko 4:3, dakle 16:9 je "just an illusion" :).

Dalje, Samsung ima neku svoju novu tehnologiju kako se prave ti nedostajući međufrejmovi (razlika od 50 Hz do 100 Hz) i kažu majstori da je razlika između takva dva televizora nebo i zemlja.

@violinista: 100 Hz se itekako primeti u odnosu na 50 Hz, samo ako ti je oko dovoljno osetljivo da to treperenje slike primeti. Ja npr. skoro uopšte ne gledam TV već samo u monitor, i kad vidim 50 Hz sliku na TV smuči mi se :d Ipak je 100 Hz daleko bolja varijanta, ali u našim uslovima i oko 30% skuplja.

Poslednja izmena:
U Mamutu, Samsung 32'' wide, 40.000 dinara, a Panasonic iste velicine ekrana oko 60.000

I ja preporucujem 100hz, Sony ili Samsung ... Pogledaj u WEG-u, Eltim-u i Tehnomarketu ...

Joshefin je napisao(la):
I ja preporucujem 100hz, Sony ili Samsung ... Pogledaj u WEG-u, Eltim-u i Tehnomarketu ...

A sta mislite o Panasonicu 29PM-11 na 100Hz :eyebrows:

pogledaj u Tehnomaniji,tamo sam danas bio imaju fin izbor tv-a
po meni je best buy koji imaju u toj klasi Sony 29 XL70 za 680 eur(100 Hz,slika u slici...)

ja ga imam. Najbolji Tv. Gledao sam i sony koji je skuplji bio od njega za 15k dinara i isti su, cak vise volim quintrix koji nema one dve hor. linije nego trinitron. Direktno poredjenje (sony odma pored panasonika u radnji) sve opcije imaju i jedan i drugi, slika indenticna tj. jako dobre su obe. Ne znam zasto se ovde u opste pominje samsung koji malo pali malo gasi 100hz, uopste nema medju filtriranje za koje nije potrebno dva tunera (pricam o gledanju DVD-a pa zato nije potrebno dva tunera)....

Ako cemo 72-50Hz vs 72-100Hz, nema shta da se razmishlja ako se ima kinte (i ako hoce da se potroshi :)), ali 72-50Hz vs sve-ostalo-manje-100Hz, 72 je opet bolje, jer je za navikavanje na 72 potrebno pola sata, a posle toga sve izgleda boolja malo :D

znas kako, ono uglavnom ti 100hz televizori imaju i sve ostalo u sebi bolje pa kontam ono, radice 50 god- 100god itd. imaju tri pass filter tunere, chipove, bolja slika, lepse boje, cak i zvucnike stave normalne a ne one pijacarske pistavce sto pustaju neki "kvazi" surround ultra mega sega ambijent bass boost, ko one linije bre sto svetle, katastrofa. Ipak je 100hz pa cak i na manjem od 72cm ekranu po meni bolji izbor, bude tu podrska za sve standarde, par video ulaza/izlaza, kvalitetno pretpojacalo za kacenje zvucnika itd. nije sve samo u velicni slike. Uzeo bio prijatelj moj Gorenje (paljenje i gasenje) onaj slovenacki, znate bre svi koja je to marka naavno, bio nekih 26k dinara nekih ~86 cm, slika u slici, cuda bozija ono bass-treble, sve su zbudzili, ali slika mutna, tuner slab, ekran ko akvarijum za ribice onako da dodas jos jedan i da zalepis na drugu stranu dobio bi loptu, katastrofa. I dzaba mu i ta slika u slici i sve to kad je to brate ruzno za gledati, mislim ceo taj nakaradan sklop koji su slovenci imenovali "televizorom" je blago receno tuzan prizor za videti na necijem stolu ili cemu vec, medju policama i to. I sta ? Nista prodo to covek kad smo svi umrli od smeha i kupio lepo opet nesto sto mu nismo rekli da kupi. Uzo samsung neki 100hz, 72cm, lep TVnema sta, ubacimo DVD, sve super, ubacimo neki drugi 4:3 aspect DVD - prc- evo problem, TV u 50hz...i sat vremena se ja yebo sa time i nema sanse da se namesti, reko da nije do piopneer ovog DVD plejera, nije, pustio sa kompa DVD i ista stvar, i tako svaki treci DVD bude u 50hz....a naravno televizor sam po sebi precenjen uzas, nekih 60k dinara, a rame uz rame sa nekim sonijem ili panasonikom bio bi smesan, dobro ajde ne smesan ali, veci je, zeza, manje podesavanja, greje se lud i to. I sta ? nista, sad covek vratio i to pa pazario ono sto sam mu jos pre godinu dana rekao da pazari, panasonic digital super tune, flat quintrix. Ma najbolji Tv pogotovo sto ga ima mu varijanti bez slike u slici pa bude 150e (cirka) evra manje nego isti taj sa slikom u slici. kome treba sliku u slici za 150e anyway....malo je precenjeno to al ajde, neko voli da ima, i da mu se auto zove "slon" :)

vec duze vreme razmishljam o kupovini tv pa da iskoristim priliq da se ukljucim ovde ... stvar je u tome shto imam neshto manje novca oko 350e a trebalo bi da bude bar 70cm ekran ... jel ima predloga ? velika mi je dnevna soba tako da manji tv nema shta da trazi a vishe kesha ne mogu da izdvojim .. shta mislite o panasonic TX-28LB10 -
26k u tehnomaniji ?
hvala
poz

Evo da se pohvalim, uzeo sam ipak Sony 50Hz televizor, a sada ću vam reći i zašto - prosečno vreme provedeno ispred tog televizora biće reda veličine najviše pola sata dnevno imajući u vidu neki naredni duži vremenski period, tako da ću tih 7.000 dinara koje sam uštedeo uložiti u neki DVD player i eto veselja.

Sony (slovački, koliko znam u gradu nigde nema engleskih ili pak japanskih) 72cm, ne znam tačnu oznaku, ima odličnu sliku (kablovska), čak sad primećujem jasno koliko je loš taj kablovski signal - na prethodnom TV-u slika je bila mutnija i nisu se primećivali artefakti lošeg signala - jednostavno su bili razmućeni. DVD još nisam probao, a jedino što mi se ne sviđa na TV-u je to što nema klasičan izlaz za zvučnike, pa sam morao da idem preko male bananice na izlazu za slušalice, što degradira zvuk (mada kapiram da taj kablovski signal i nema neki previše kvalitetan signal).

Sve u svemu, baš sam zadovoljan, za moje potrebe i više nego dobar televizor.

Japanski SONY ne postoji ;)
U Evropi imas samo spanski i slovacki, a koliko znam, fabrika u UK ne radi vise.

34.000 dinara, mislim da nema jeftinije nigde.

Gde je dobar izbor DVD plejera, a da su razumne cene, sem u Tehnomaniji? Ili da čekam posle praznika?

Poslednja izmena:
Probaj u 4Audio-u u Carli Caplina 33.

violinista je napisao(la):
Sony (slovački, koliko znam u gradu nigde nema engleskih ili pak japanskih) 72cm, ne znam tačnu oznaku, ima odličnu sliku (kablovska), čak sad primećujem jasno koliko je loš taj kablovski signal...
Nije mozda kv-29fx230e? Ja sam kupio ovaj (made in Spain) pre godinu dana. Ima kick ass sliku (kablovska + DVB), po meni bolju (pre svega ostriju) nego Samsung PLANO od 100Hz (oko 40k din.). Ipak je to Trinitron cevka.

I da vas pitam: Samsung kakve ekrane ugradjuje u PLANO seriju? Nesto na bazi DynaFlat-a ili nesto sasvim drugo?

Poz.

Nazad
Vrh Dno