Šta je novo?

dilema oko kombinacije amd intel

Stilgar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2003
Poena
620
Gigabyte GA-EP43-S3L, s775, P43+ICH10, PCI-E 2.0, DDR2, SATA2 7140
INTEL Pentium Core2Duo E5200 2x2.5GHz box, 2MB, FSB 800, lga775 6410
ukupno 13550

Gigabyte GA-MA770-UD3, AMD 770, sAM2+, DDR2 1200, PCI-E, firewire 7020
AMD Athlon 64 X2 5050e Dual core, 1MB L2, sAM2, box 5750
ukupno 12770

cene su tu samo orjentaciono. Pitanje je koji od ova dva kompleta nudi vise. Ploca 770 ud3 je bolje opremljena ali mislim da u intel kombinaciji procesor nudi vise. Razlika u ceni je smesna tako da sma u dilemi. Nemojte mi nuditi kumu u amd kombinaciji necu druge procesore kao ni u intelovoj kobinaciji neke jace ili slabije. Konkretno misljenja za ovakve dve konbinacije me zanimaju.

moze jedno pitanje, sto nebi uzeo X2 7750 2.7GHz 3MB Black Edition koji je 10tak evra skuplji, i izaslo bi te kao gore a mislim da je 7750 sjajan procesor koji je bolji od 5200 i tako bi imao i bolji procesor i bolju plocu.. :p

moze jedno pitanje, sto nebi uzeo X2 7750 2.7GHz 3MB Black Edition koji je 10tak evra skuplji, i izaslo bi te kao gore a mislim da je 7750 sjajan procesor koji je bolji od 5200 i tako bi imao i bolji procesor i bolju plocu.. :p

imam kuci u htpc-u kumu. rekoh necu druge procesore ova dva sa ove ploce samo me zanima sta misli vecina da li je bolje uzeti komplet koji ima bolju plocu ili komplet gde je bolji procesor.

Hm, tesko pitanje, ali bih verovatno uzeo bolju plocu, nekako je ona osnova i moze da bude ogranicavajuci faktor :-/
Mada i procesor je bitan, ali tu mozes jos malo da izvuces overklokom... A tu je E5200 bolji. :)

Dilema je zaista opravdana, obe kombinacije su izuzetne, zadovoljavaju skoro sve potrebe i nadprosečnog korisnika. Kod mene u mašini je duže vremena AMD-ATI platforma jer trenutno imam samo jedan računar u kući i služi za sve (internet, multimedia, igre) , a kako se bavim time mogu sa sigurnošću reći da je u blagoj prednosti nad Intel platformom koja osim kloka nema šta da nam ponudi više. Naravno KUMA bi bio pravi izbor jer može u potpunosti da iskoristi HT3.0 i u punom svetlu iznese mogućnosti te platforme. Nemoj gledati GA ploče za AMD-a jer prilično zaostaju za konkurencijom (rame uz rame su samo sa X2 procesorima, DDR2 800 i naravno da su ne default klokovima), tako da je daleko bolje pogledari u pravcu J&W-a, Biostar-a i naravno ASUS-a. Što se P43 platforme tiče daleko je bolji izbor sa E7xxx procesorom, smatram da E5xxx treba da ide na neke P31 ploče.

Dilema je zaista opravdana, obe kombinacije su izuzetne, zadovoljavaju skoro sve potrebe i nadprosečnog korisnika. Kod mene u mašini je duže vremena AMD-ATI platforma jer trenutno imam samo jedan računar u kući i služi za sve (internet, multimedia, igre) , a kako se bavim time mogu sa sigurnošću reći da je u blagoj prednosti nad Intel platformom koja osim kloka nema šta da nam ponudi više. Naravno KUMA bi bio pravi izbor jer može u potpunosti da iskoristi HT3.0 i u punom svetlu iznese mogućnosti te platforme. Nemoj gledati GA ploče za AMD-a jer prilično zaostaju za konkurencijom (rame uz rame su samo sa X2 procesorima, DDR2 800 i naravno da su ne default klokovima), tako da je daleko bolje pogledari u pravcu J&W-a, Biostar-a i naravno ASUS-a. Što se P43 platforme tiče daleko je bolji izbor sa E7xxx procesorom, smatram da E5xxx treba da ide na neke P31 ploče.

gledao sam da cene procesora budu tu negde kao i ploca. ako bi uzeo kumu koja je oko 7700din. naspram intela 7400 koji je 11500 radije bi isao na amd platformu jer mi se cini da je GA770UD3 "bogatija" ploca. nisam overclocker tako da mi mogucnost 7400 da se "navrti" ne znaci nista, a sa cenom u zbiru prelazi okvire cene koje nameravam da dam. A sad malo o iskustvima sa proizvodjacima ploca:) prva J&W koju sam uzeo novu imala je problem sa treperenjem slike na integrisanoj grafickoj kad zakacis monitor na dsub. Model je RS780UVD-AM2+ to je model sa 128 mb memorije na sebi za graficku. Zamenjena mi je odmah ali ostavlja gorak ukus. Sto se asusa tice gorka iskustva sam imao sa njihomim modelima iz serije M2N-E koja je savrseno radila sve osim igre colofduty 2. Iz nepoznatih razloga sa vise memorija procesora grafickih (i ati i nvidia) sta god da joj uradis igra secka u najmanjim razolucijama i totalno je neigrivo ko da sam instalirao igru na 486-ici. Pisao mail asusu oni me upucivali na ovdasnje zastupnike medju kojima imam i poznanike i nista. Imao sam tri komada sve tri rade sve osim cod2 tako da sam ih prodao ljudima koji koriste racunar u kancelariske svrhe. Rade i dan danas.
Sa gigabajtom imam dobra iskustva sve radi stabilno i ujednaceno tako da necu menjati proizvodjaca:)

p.s. sto vise razmisljam najverovatnije ce biti kuma i 770ud3 ploca. hvala svima na razmeni misljenja.

Nazad
Vrh Dno