Šta je novo?

Dilema oko izbora hard diska za sistemski hard...

miljkoyu

Cenjen
Učlanjen(a)
22.04.2010
Poena
151
Pozdrav,

Imam sledecu dilemu:

Kupio sam novi hard disk i pitanje je: da li je bolje instalirati sistem na novom hardu ili da isti ostavim na stari hard disk? Naravno da su hard diskovi razliciti...

Stari hard mi je Samsung HD502HJ
500 GB SATA2 7200rpm 16MB

Novi hard disk Seagate ST2000VX000
2000 GB SATA3 7200rpm 64MB

Pitanje je da li ce razlika u brzini biti vredna cimanja sa reinstalacijom celog sistema, programa itd...
Nadam se da hoce...

Zar ti nije bolje da ih testiraš u nekom programu, pa da sam otkriješ, umesto da se oslanjaš na tuđa mišljenja? Pare si već potrošio pa ne vidim čemu savetovanje.

Ako se na kraju odlučiš za novi disk, ne mora da znači da će biti potrebna ponovna instalacija. Ipak se menja samo memorija na kojoj je Windows instaliran, a drajveri za diskove su generički. Kloniraj particiju nekim programom. Biče potrebno i da se upiše Windows-ov bootloader na novi disk. Možda može i jednostavnije, a možda je i komplikovanije :)

Nece bti primetno ubrzanje.
Ostavi tako kako je bilo.
Nadam se da nisi stavio svih 500GB*0.93 = 465Gb u jednu particiju.

Kloniranje particija sam radio sa XP-om i to mi je uspevalo u 99% slucajeva, ali nikad nisam probao sa Win7... Valjda je slicno...
Neznam sta se cini sa onom rezervisanom particijom od 100MB koja nastaje prilikom instalacije Windows7. Da li je moram napraviti i na novom hardu ili ne, ili bi bilo pozeljno?

Nedoumica mi je zbog razlika prvo u intervejsu tj. SATA2 i SATA3 i naravno zbog razlika u baferu 16MB i 64MB...
Naravno da nisam stavio svih 500GB u jednu particiju.

Za sedmicu (a i ranije OS), najbolje je copy DISC a ne partition! I to sve sa MBR i disk serial (da programe i win ne traže ponovnu aktivaciju).

Biće nešto brže da, ali ne mnogo. Razliku bi uočio tek sa SSD-om.

Ma može i clone partition2disk pa onda repair boot (kada je sedmica u pitanju).
Lično sam tako više puta radio.
Najbolja varijanta je clone disk2disk, ali to ume da potraje (posebno ako su particije dosta popunjene).
Zadnjih 12 godina tako radim. Prvo je bio sistem na 20GB disku, pa na 40, 80, 160, 320, 640 (diskovi od 5 i od 10GB nisu dočekali podmladak) i zadnji put je system particija sa 640 clonirana na SSD pa urađen boot repair iz win7 setup-a i sve šljaka kao podmazano.
Od alata za takvu operaciju uvek prednost dajem ghost aplikaciji iz DOS okruženja. Acronis nije loš ali zna ponekad da ima tikove.

Poslednja izmena:
Taj metod je komplikovaniji i mučniji, zašto tako, voliš da se patiš?! :p:d
Ja koristim upravo Acronis 10 godina i za to i za backup i nemam problema. A ima odličan i besplatan EASEUS Partition Master - Home Edition, i drugi... I ne traje duže ako se ne izabere da kopira i prazan prostor!!

Pazi za SSD i "prođe" tako, ali po pravilu sa metodom kopiranja particije rokne onu boot na kraj a ne na početak diska, te utiče na brzinu učitavanja; a i da ne govorim o drugim komplikacijama, tj. butuje on ali repair ne opravi baš sve 100% ;)

Pa ne može da ti baci primary partition na kraj diska.
Kada imaš samo jednu primary partition ona uvek ide na početak diska (rađeno više puta i kod kuće i na poslu), extended particije i onako ne kopiram u tom slučaju.
Ne da mi se da radim novu instalaciju jer imam mnogo podešavanja i sitnih aplikacija i fino podešavanje sistema bi trajalo veoma dugo (ono, žena, deca, posao, prijatelji, rodbina pa se nema vremena da se zezam sa instaliranjem sistema kad god nešto promenim u njemu).

O može može, video više puta i ja lično uspeo jednom radi probe. A inače u 7 su uvek obe (C i skrivena) primary a samo je skrivena active!!
Zato kad ih obe kopiraš hoće lako da im zameni mesta ako se ne pogleda šta radi program..

Ona od 100MB ti uopšte nije potrebna i više komplikuje život nego što pomaže i odakle ti zaključak da je kopirano više od jedne particije.
U ostalom, tačno znam šta radim i kako to da izvedem, pa mi automatika i nije potrebna. Da sam imao pri ruci nexi linux live CD posao bi završila i komanda dd if=/dev/sdb1 of=/dev/sda1 bs=4096 tako da ta tvoja priča o premeštanju particija ne pije vodu.
Možda Acronis pravi takav problem, ali sa Ghost i dd komandom takvih problema barem ja nisam imao, a koliko mi je poznato ni kolege iz PTT IT službe koji veoma često koriste ghost i dd komandu.

Ako se instalacija NATERA na jednu particiju, onda se ubija svrha te skrivene koja nije tu radi ukrasa (ako nešto pođe po zlu na C nije potreban instalacioni, virus teže nalazi boot fajlove, repair je tu itd..). A Microsoft nije slučajno izdvojio boot na nju. Ima ona i druge prednosti ima po netu da ne nabrajam, ne znam odakle ti to da komplikuje?

Naravno da se može naterati instalacija na jednu ali to nije najbolje i stoga pogrešno, uostalom čemu smeta ta skrivena od 100MB?!
Tada naravno da nema problema vraćanja, ali ja govorim kada je instalacija odrađena po podrazumevanom načinu. I ako ne iskopiraš obe particije, neće biti da se podigne OS. A možda Ghost ume da ih složi uvek pravilno, to ne znam nisam ga dugo koristio, nije bilo 7. Ali i drugi alati umeju da baš nju (možda zato što nema slovo i normalno ime) vrate gde im padne napamet, a uobičajeno na kraj.

Ghost koristim od 1997-e i nikada se nije do sada desilo da promeni redosled particijama bile one sa slovom ili bez slova, bile BSD-ove ili linux-ove ili bilo koja kombinacija da je.
Zbog toga sam i prestao da koristim Acronis i druge alate, osim Ghosta jer je svaka od tih alatki znala da zabrlja u nekoj situaciji i to obično onda kada je krtitično bilo kakvo brljanje.
Jedina dva alata koja su mi radila perfektno, ono za šta su namenjeni su Ghost i dd komanda. Sve ostalo radi, ali kada počne da brlja onda nema pomoći.
Kao što i PM 8.5 je radio perfektno sve do dikova od 160GB, posle toga je počeo da brlja. Acronis je uleteo umesto PM negde oko 2004-e, a kada on zabrlja tu je PartED.
U ostalom, svako neka koristi ono što mi se sviđa. Ja sam izneo neka svoja zapažanja iz poslednjih 15 godina i nekako su se Ghost i dd uvek nametali kao odlični alati sa minimalnim zahtevima prema korisniku i samoj mašini.
Za kraj, kažu da je najbolji kompjuter onaj koji radi pa shodno tome je i najbolja aplikacija ona koja završava posao ili rešava određeni problem makar bila i komanda za korišćene iz komandne linije.

Svakako, možda čak opet i probam Ghost što da ne, ali mi i Acronis neko vreme već radi bez greške sve što treba.

Nego poenta je bila da nije najpametnije dirati skrivenu particiju i terati instalaciju 7 na samo jednu a ne na dve kako je i podrazumevano kada se instalira na ne particionisani prostor...

Ljudi na kraju sam odlucio da poslusam vase savete, i da Sistem prebacim na novi hard disk. I Ghost-om sa nekog Hirens Boot CD prekopirao prvo 100MB particiju i zatim Sistemsku particiju i radi ekstra.
Sve je uspelo iz prve i cini mi se da radi malo bolje ili je to samo moj subjektivni osecaj, posto ga nisam istestirao...
Hvala na savetima.

Super za tebe, i vidiš da je prilično jednostavan klonig kojim god alatom! ;)

Nazad
Vrh Dno