Šta je novo?

Dilema: A64x2+Nf5 ili C2D+i965?

Vuk

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
720
Imam dilemu oko upgrade-a:

- Am2 4200x2 + MSI K9N Platinum

ili

- Core2 + i965

Uz CPU i MB bi islo 2x1GB ddr667 i 7900GT.

Namena racunara je manje vise uobicajena, tj. igre, muzika, filmovi, internet...
Koja bi se kombinacija bolje pokazala? I ima li uopste smisla koristiti dvojezgrene procesore za konfiguraciju ovakve namene?
Takodje bih voleo da cujem preporuke vezane za Core2 varijantu, znaci koji procesor i koja ploca, da napomenem da je budzet ogranicen i da ni u kom slucaju ne moze biti veci od 350 evra(CPU+MB).

Nema tu neke velike dileme, Asus P5B obicna je negde malo ispod 150, a C2D je oko 205, taman knap se uklapa za budget. To ocovano je bolje od bilo koje AM2/939 AMD kombinacije.

A koja bi 2x1GB memorija odgovarali ovoj ploci, u obzir dolaze sve sa cenom od 100e po 1GB, bilo bi dobro i da moze da se koliko-toliko klokuje.

koji su inace CL na 800mhz memorijama?
da ne otvaram tread:

cuo sam da na Core Duoje zakljucan mnozilac (osim na Extreme), to znaci da moze samo dizanjem magistrale - onda je logicno da tu memorija igra mnogo bitnu ulogu.
Kako inace ide klokovanje kod njega?

Memorija ti je prilicno nebitna stavka kad je C2D u pitanju.Bilo koji ram od 533 MHz je dovoljan(1:1 odnos).Jedino ako zelis da OCujes sistem,mada apacer recimo ide od 350-4xx Mhz tako da nije neki problem(ako koristis divider pri OC-u).Takodje latencije nisu previse bitne.

pa i pricam o oc-ovanju.
kako ide odnos FSB/memorija
jel simetrican tj proporcionalan?

kad krecem u OC, dizem FSB, sta sa memorijom...jel se odvojeno dize?

Misliš sinhroni i asinhroni rad memorije?
Ne znam kako to radi kod Intela ali u AMD mašini radi. Predpostavljam da je
princip isti, ali ne znam da li se gubi na kvalitetu.

xaver je napisao(la):
pa i pricam o oc-ovanju.
kako ide odnos FSB/memorija
jel simetrican tj proporcionalan?

kad krecem u OC, dizem FSB, sta sa memorijom...jel se odvojeno dize?
Odnosi su ti:
RAM postavljen na 400= FSB/RAM 4:3
RAM postavljen na 533= FSB/RAM 1:1
RAM postavljen na 667= FSB/RAM 4:5

Poslednja izmena:
Pa nisam bas siguran koliki je fsb limit za obicnu p5b plocu, tako da samo ona moze da ti predstavlja problem, a ne i sam procesor. Procitaj malo testove po netu i vidi da li i ona mora da se otkljucava/lemu/budzi. Sa p5b deluxe su ljudi isli i preko 3,5ghz bez problema.

Inace obzirom da sad videh tek namenu kompa, predlozio bih ti da mozda uzmes za pocetak 1gb memorije i neku bolju plocu, a kasnije kad skupis para i kada se ukaze potreba za jos jednim gb memorije dokupis i nju. Imas recimo bad axe za 185 eura u oglasima sto je po meni skroz ok kupovina.

Poslednja izmena:
xaver je napisao(la):
koji su inace CL na 800mhz memorijama?
da ne otvaram tread:

cuo sam da na Core Duoje zakljucan mnozilac (osim na Extreme), to znaci da moze samo dizanjem magistrale - onda je logicno da tu memorija igra mnogo bitnu ulogu.
Kako inace ide klokovanje kod njega?

1)Zavisi cl4, cl5 obicno

2)Otkljucan je na dole na svim, na nekim plocama je moguce to koristiti, neke GA i Asus npr.

Misko je napisao(la):
P5B obicna moze ~500 fsb, deluxe moze ~600.
Moras se pomiriti sa cinjenicom da sve P5B verzije imaju minimalni mnozilac za memoriju 533MHz(1:1),sto znaci,ako hoces da izvuces FSB veci od 400Mhz,moraces da imas proverenu memoriju koja ide preko 800Mhz.Za sve one koji planiraju FSB veci od 490Mhz,morace da razmisljau o nekoj DDR2 1000Mhz memoriji.:trust:
Apacer bi mogao da zavrsi posao za FSB od 420-450MHz;)

Spacemaster je napisao(la):
Apacer bi mogao da zavrsi posao za FSB od 420-450MHz;)

Tacnije apacer bi mogao da zavrsi cl4 na ~4x0 ;) (za x moguc broj od 1-4). Za te pare ubedljivi BB, kad bi intel spustio cenu 6300ke na 150€u maloprodaji niko vise ne bi kupovao AMD :d.

ja se vec pripremam na onu pricu tipa "Barton"....te ovaj primerak te onaj primerak a koliko kapiram sa E6600 (verovatno i sa E6300) mogu 3Ghz a verovatno i preko ?
sve je do ploce (ako je memorija ok).
U tom slucaju ja bih radije pricekao jos mesec, mozda i dva dok se ne pojavi neka ok ploca...ne znam kakav je sad Abit...kakav je DFI.
Cela stvar je jos nova i verovatno ce druga generacija ploca raditi lepo.
Ne bih bas da budzim i lemim.
Treba da izgubim nedelju dana budzeci i onda se pojavi ploca koja je ok pa to budzeno prodajem posle mesec dana...los posao.
jos je platim kao polovan auto...

Kako Core Duo stoji sa grejanjem kako stoji nortbridge?)
sta mogu da ocekujem sa vazdusnim hladjenjem ?
Meni komp ponekad radi rendere i po dva dana sto znaci da je CPU na 100% dva dana...ako ide preko 60'c nevalja.

I jos nesto...E6300 i E6600 su isti u osnovi samo fabricki postavljeni, kao kod Amd-a?? Ako je tako onda nadjem dobar primerak 6300 i klokujem ga sa rezultatima kao 6600...varam li se ili ne ?

Poslednja izmena:
xaver je napisao(la):
I jos nesto...E6300 i E6600 su isti u osnovi samo fabricki postavljeni, kao kod Amd-a?? Ako je tako onda nadjem dobar primerak 6300 i klokujem ga sa rezultatima kao 6600...varam li se ili ne ?
Разлика је у томе што E6300 као и E6400 има 2MB L2 Cache-a, а E6600 као и E6700 има 4MB cache-а, што значи да је E6300 на такту Е6600 мало спорији од јачег модела због дупло мање кеша.

http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2795&p=4

Poslednja izmena:
xaver: sto se zagrevanja tice kod mene nije presao za sada 48 stepeni!!! Inace idle je oko 39. Znaci prosto neverovatno koliko malo osciluje sa temperaturom idle-load.

Nortbridge bez aktivnog hladjenja 40 stepeni, na dodir mlak.

Elem, kod mene je oc na 400fsb(2,8GHz) bez diznja ikakvog napona i temperature su sledce: za IDLE=30C a za MaxLoad=38C a sve to sa Hyper6+!!! :eyebrows:

Imam dilemu oko upgrade-a:

- Am2 4200x2 + MSI K9N Platinum

ili

- Core2 + i965

Uz CPU i MB bi islo 2x1GB ddr667 i 7900GT.

Namena racunara je manje vise uobicajena, tj. igre, muzika, filmovi, internet...
Koja bi se kombinacija bolje pokazala? I ima li uopste smisla koristiti dvojezgrene procesore za konfiguraciju ovakve namene?
Takodje bih voleo da cujem preporuke vezane za Core2 varijantu, znaci koji procesor i koja ploca, da napomenem da je budzet ogranicen i da ni u kom slucaju ne moze biti veci od 350 evra(CPU+MB).
Ako uzimas AMD, iskljucivo najjeftinija X2 varijanta ima smisla. Dakle X2 3800+ i neka AM2 ploca , po mogucstvu da ne prelatzi 110 evra. Ocovan nema nikakve razlike u odnosu na značajno skuplji 4200+, a jeftiniji je od najjeftinije Core 2 Duo kombinacije oko 100 Eu, a sporiji je od 0 do 40%, prosek oko 20-25%. Najveća je razlika u SSE2 optimizovanim stvarima - oko 40%. U 64-bitnom okruženju ta razlika se topi na nekih 10-15% max.

Ako misliš da baciš pare na 4200+, onda dodaj još malo para za 965 ploču i kupi lepo Core2 Duo E6300 koji ide bez frke na 2.8 Ghz, praktično na svakoj ploči, a DDR2 može bilo koji koji će da radi na 800, a radi skoro svaki. ;)
Ako uzmeš E6400 što je možda još bolji izbor, bez frke ćeš dostići svakodnevne frekvencije od 3-3.2 Ghz, što je nedostižno još uvek za bilo koji AM2 CPU, kako po pitanju frekvencije, tako i još više po pitanju performansi.

Latencije memorije imaju uticaja na performanse, ali u granicama od 2-3%.

Razlika izmedju 2MB i 4MB verzije ne prelazi 10% ni u kom slučaju, a često je razlika manja od 5% u brzini. Nešto slično kao razlike između X2 procesora sa 2x512KB L2 i 2x1MB L2. Poenta priče je da današnji procesori sa >512K L2 imaju L2 hit rate preko 95%, tako da 2MB verzija ima 96% hit rate, a 4MB ima 97%, što marginalno utiče na ukupne performanse.
Poređenja radi E6400 je preko 100 EU jeftiniji od E6600 sa 4MB L2.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno