Šta je novo?

Dihtung za ventilator :)

Nightwalker

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2000
Poena
619
Od kog materijala i kako da napravim "dihtung" za ventilator, koji bih stavio između ventilatora i metala na kućištu?
Video sam da thermaltake ima one gumice, ali ja bih napravio nešto deblje, da bi moglo da smanji i vibracije.

Pa ne znam baš za gumu, mislim da bi materijal trebao da bude mekši, porozniji da bi bolje neutralisao vibracije.

Stari mouse pad - neki kvalitetniji - ne onaj od sundjera vec od penaste gume. Provereno!

Unutrasnja auto guma. Tanka i rastegljiva.

Aj kad smo vec krenuli sa kreativnim predlozima:
silikon, obican providni, ne onaj za spoljnu primenu. Napravis kalup (moze od alu folije ili tako nesto) kruzni recimo 10mm precnik 5 mm debljine. Napunis silikonom. Kada se osusi stavis izmedju ventilatora i lima kucista i proteras sraf kroz njega. Naravno opet ces imati deo vibracija kroz sraf, tako da moz da ides i na resenje sa potpunim odvajanjem venta, tj da ga kacis da visi na nekim lastizima i sl.

p.s. Sva ta zezancija zaista vredi samo ako si BAS utisao gomilu drugih komponenti koje prave mnogo vecu buku/vibracije od ovoga (npr imas pasivno hladjen proc i vga, flexi suspended 1 hdd, sve to napajas phantomom ili modovanim seasonicom i drzis u p180-ki). Inace je velika verovatnoca da druge stvari prave dovoljnu buku/vibracije da je taj ventilator zanemarljiv (pretpostavka je da nije u pitanju neki na 7000 rpm sa losim lezajevima :d ).

Aj kad smo vec krenuli sa kreativnim predlozima:
silikon, obican providni, ne onaj za spoljnu primenu. Napravis kalup (moze od alu folije ili tako nesto) kruzni recimo 10mm precnik 5 mm debljine. Napunis silikonom. Kada se osusi stavis izmedju ventilatora i lima kucista i proteras sraf kroz njega. Naravno opet ces imati deo vibracija kroz sraf, tako da moz da ides i na resenje sa potpunim odvajanjem venta, tj da ga kacis da visi na nekim lastizima i sl.

p.s. Sva ta zezancija zaista vredi samo ako si BAS utisao gomilu drugih komponenti koje prave mnogo vecu buku/vibracije od ovoga (npr imas pasivno hladjen proc i vga, flexi suspended 1 hdd, sve to napajas phantomom ili modovanim seasonicom i drzis u p180-ki). Inace je velika verovatnoca da druge stvari prave dovoljnu buku/vibracije da je taj ventilator zanemarljiv (pretpostavka je da nije u pitanju neki na 7000 rpm sa losim lezajevima :d ).

slazem se, najvecu buku pravi hdd, a cuces ga tek kada ostatak stvari utisas da se ne cuju,...

Ovako, imam thermaltake swing kućište, imam thermaltake ventilator od 12 cm, sa promenljivim brojem obrtaja (1300-2400 rpm), vent mi je u plastičnom ležištu, a ispred njega imam mrežicu za prašinu.
Trenutno mi je taj ventilator najbučniji deo kompa (kada radi iznad 1500rpm). Možda je bučniji nego što bi trebalo jer ima mrežica ispred ali mrežica mi završava posao i ne bih da je skidam.

Cat:
Ova ideja sa starim mouse padom je odlična, i ja mislim da bi trebao da bude neki takav materijal, probaću ako neko ne predloži nesto bolje.

Prilozi

• c02b.webp
    c02b.webp
    3.7 KB · Pregleda: 316
  • c10.webp
    c10.webp
    3.5 KB · Pregleda: 313
Pazi, tu neka racunica definitivno ne valja.
Prvo thermaltake koristi oem ventilatore koje koristi i nexus kada sastavlja svoje ventilatore inace poznate kao najnecujnije na trzistu.
Drugo, thermaltake ovde
http://www.thermaltake.com/xaserCase/swing/sns/sns.htm
kaze da je vent u swingu 1300rpm. Da li si menjao original ventilator koji je stigao uz swing? Mislim 2500rpm je previse za 12icu sem ako neces da hladis sobu sa njom.
Ako je ta 12ica zaista najglasnija u racunaru onda je problem direktno u njoj a ne toliko u decouplingu, bolje je zameni dobices konkretnije rezultate.
Opet ako si bas resio da je decouplingujes, i najbolji materijal ti nece pomoci ako je i dalje zasrafljena za kuciste pa razmisli da nabavis/napravis nesto ovakvo
http://www.acoustiproducts.com/en/ultra_soft_fan_mounts.asp
Inace materijal sa najboljim akusticno/vibracionim karakteristikama na trzistu ti je ovo
http://www.sorbothane.com/PDF/sor_matprop.pdf
ako mozes da dodjes do njega.
Za sta god se odlucis zelim ti srecno utisavanje :wave:

Možeš da iskoristiš metlice od brisača za šoferku: vrlo je mekana guma, dovoljno dugačka za 12 cm vent, ima žljeb u koji može da se uvuče ivica i solidno izgleda montirano.

Poslednja izmena:
Pazi, tu neka racunica definitivno ne valja.
Prvo thermaltake koristi oem ventilatore koje koristi i nexus kada sastavlja svoje ventilatore inace poznate kao najnecujnije na trzistu.
Drugo, thermaltake ovde
http://www.thermaltake.com/xaserCase/swing/sns/sns.htm
kaze da je vent u swingu 1300rpm.

Da, imam taj, extra je tih, ali on je nazad, ispod napajanja. Napred imam ovaj:

http://www.thermaltake.com/product/DCfan/VR/standard/a202829/a202829.asp

Znači imaš potenciomer pa odvrneš koliko hoćeš, fora je što zbog mrežice moram da mu stavim 100-150rpm više nego što treba, držim ga na ~1600-1800rpm

Dobri su oni fan mountovi, šteta što nema kod nas... Mislio sam da ga odvojim od metala tako što ću staviti tanke šrafove, na koje ću navući izolaciju od nekog kabla a nazad matice, ustvari takvi tanki šrafovi sa maticama se već dobijaju uz njega, ali nabavio sam još tanje.

Nazad
Vrh Dno