Šta je novo?

Digitalni ram za slike

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kada se snime neke fotografije to mozemo odstampati, gledati na kompu, tv-u ili staviti u digitalni ram za slike...

Sta znate o ramovima za slike?
Na sta obratiti paznju kada se bira ram na slike?
Sta bi trebalo da moze ciniti digitalni radi ram za slike?

Neko ce reci da ovome nije mesto ovde, ali ja se nadam da ce se ova tema ipak zadrzati ovde kao poslednja komponenti u procesu stvaranja i koriscenja foto zapisa.

Poslednja izmena:
Kad jednom stavis korektno odstampanu fotografiju pored digitalnog rama bice ti jasno zasto ta glupost nikada nije zazivela, osim kod uber geek tehnotalibana koji misle da sve sto je novo je i bolje od necega sto je "staro"...

Marti, pre će biti da nisu zaživeli, jer su tableti i telefoni sa dovoljno velikim ekranima toliko rasprostranjeni (i jeftini), da ramovi ne mogu da im konkurišu :)

Ja imam kući jedan takav ram za slike, valjda ga moja majka dobila za rođendan.

Rekao bih da je bitno da ima što veću rezoluciju. Ovaj moj (čini mi se da je Hama ili tako nešto) ima oko 800x400, što bi trebao da bude minimum. Fotke na njemu izgledaju sasvim pristojno (mnogo bolje nego što sam očekivao, da budem iskren), slajdšou ima par tranzicionih efekata, a može da se namesti da se odmah pokrene kad se ram uključi.

Ima opciju prikazivanja fotki iz samo jednog foldera ili iz svih foldera, što može da bude korisno. Takođe, ima minijaturni daljinski, koji je prilično zgodan za upotrebu, naročito ako se uzme u obzir činjenica da su svi kontrolni dugmići na poleđini rama. Što se tiče ulaza: moguće je prikačiti USB ili SD karticu.

Mislim da neki ramovi imaju jače multimedijalne mogućnosti, npr. navodno mogu da puštaju filmove i muziku, ali ovaj moj to nema.

Sve u svemu nije to loše, ako ti stvarno treba :D S druge strane, možeš da kupiš neki polovan tablet za male pare, pa da njega koristiš kao znatno moćniji "ram za slike" ;)

Inače, keva stalno gasi ovaj ram, valjda da ne troši struju :D

Marti, pre će biti da nisu zaživeli, jer su tableti i telefoni sa dovoljno velikim ekranima toliko rasprostranjeni (i jeftini), da ramovi ne mogu da im konkurišu :)
Ne radi se o rasprostranjenosti vec o losem prikazu, verodostojnosti boja i detalja kod digitalnih ramova...
Sa druge strane, lepo odstampana fotka stavljena i pored najnajnaj tableta i mobilnog, posramljuje ih do imbecilnosti.

Nije loša stvar ako se nabavi jeftino, a zadovoljavajućih k-ka. Ja imam neki no-name jeftini iz nekog megamarketa u Austriji, brendiran k'o megamarket. Ima 8" ekran i 800*600 rezoluciju, i skroz je ok da vrti pažljivo odabrane slike. Prikaz je dobar. Nije ni blizu odštmapanoj fotki, ali na 8" formatu sa metar dva ovo je vrlo dobro. Bolje nego vrćenje albuma sa slikama po rukama.

Ali slažem se da nema mnogo smisla pored današnjih tableta. Da nije bio baš baš jeftin, nekih 25 eur, ne bih ga uzimao sigurno.

Ne može tablet umesto rama, mogućnost požara je mnogo veća.

Meni inače ram nikada nije privukao pažnju, čak iako bih kupio neki super skup sa odličnim prikazom, promena fotografije bi mi odvlačila pažnju.
Kada hoću da gledam više fotografija, gledaću ih na drugi način, a imati jednu statičnu na ramu isto nema smisla.

Što se tiče požara... Ja koristim stari no-name tablet kao stoni sat već pola godine. Za sad se ništa ne dimi, niti tablet cvrči ko roštilj ;)

A što se tiče promene fotografija na e-ramu: verovatno svaki ram ima mogućnost izbora između automatske i ručne promene fotki, pa kako voliš :)

Standardni problem planete, nema ni da se kupi kvalitetan ram, zato je generalno bilo koji ram krs. Kada bi fotke stavio na iPad 4, to bi bila druga prica, ali to je onda mnogo skup ram...

Nazad
Vrh Dno