Šta je novo?

Digitalna SAT TV na PC-ju

sgajic

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2002
Poena
609
Sta mi je sve potrebno od hardvera i softvera da bih na racunaru gledao Digitalnu SAT TV (zasticene kanale).

:p

sgajic je napisao(la):
Sta mi je sve potrebno od hardvera i softvera da bih na racunaru gledao Digitalnu SAT TV (zasticene kanale).

:p

- Potrebna ti je DVB-S satelitska kartica, bilo koja od sledecih:
1. Galaxis DVB-Sat PC
2. Hauppauge Nexus (ili nesto starija WinTV DVB)
3. Siemens PC-DVB Sat
4. TechniSat SkyStar 1 DVB PC
5. Technotrend PC-DVB
Sve nabrojane kartice su slicne tj. radi se o jednom istom proizvodu. Niposto ne uzimaj jeftine kartice SkyStar 2 jer u tom slucaju nema nista od kodiranih kanala. Cijena SkyStar 1 je orijentaciono 200-250€ za novu karticu.

- 2 LNB konvertora + antena (tanjir) precnika bar 120 cm, sa koaksijalnim kablom do DVB-S kartice

- Od softvera Multidec 8.x ili ProgDVB (ovaj drugi ima po meni prednost) + najsveziji kodovi u vidu fajla SoftCAM.reg (uvijek se nalazi u sklopu programa ali je potrebno s vremena na vrijeme osvjeziti). I to je sve.
==============
Druga skuplja i sada neisplativa varijanta (u kojoj nije potreban softver) je: CI + CAM + kartica, sto je neophodno za kodiranu satelitsku televiziju (FTA-Free to air je moguce i bez ovih dodataka). Varijanta razbijanja kodiranih digitalnih kanala bez CI+CAM+kartice je moguca, i to uz gore pomenutog softvera. Cijena CI+daljinski oko je nekada bila 200-250 DM, CAM 250-600 DM, kartica (sa svjezim kodovima) ili season interfejs 50-70 DM.

Hauppauge Nexus rev. 2.1 moze da se nadje kod nas za 240€ i dobija se sa daljincem (nije potreban CI).
Racunar bi trebao da bude barem 300-400 MHz mada sam na forumima nasao da radi i sa 133 (dekodiranje se odvija na karici).
LNB mora da bude noviji, tj. da podrzavi i digitalne risivere.
Multidec 8.22, ProgDVB 2.07 ili WatchTVpro 1.49 su aktuelne verzije programa za dekodiranje.
Slazem se sa NBM da je ProgDVB bolji (brze otvara codirane kanale i generalno mnogo manje brlja).
U zadnje vreme SoftCam.key ne ide u paketu sa programima ali se lako nalazi na vise mesta i apdejtuje se redovno. Na astri se zadnja promena koda odigrala pre oko mesec dana (Pre***re Direct).
Trenutno se otvara oko 200-300 kanala samo na astri (verovatno i vise nisam brojao) ali bi uskoro veci deo nih trebao da predje na Seca 2, Via 2 itd. koji do sada nisu razbijeni (mada se na tome intenzivno radi).
Nejatraktivniji paket B*k*B nije razbijen i verovatno nikad i nece jer koristi drugaciji hardver.
Ove kartice mogu da se koriste i kao hardverski decoder za DVD i imaju jako kvalitetan video izlaz (ne moze da se poredi sa Nvidia TV-out).
Da dodam jos i da se svi programi mogu snimati na HD (trosi oko 1 do 2 GB na sat zavisno od kanala) i kasnije konverovati u DiV-X.
O CI + CAM + kartica je besmisleno i govoriti jer softverska varijanta otvara MNOGO vise kanala, a ako bas zelis da koristis legalnu karticu postoji plugin Poor Man's CAM koji radi sa Pheonix interface-om pa ti ne trebaju CI + CAM.
Sve informacije i softver sa redovnim update-om na:

Link

Nazad
Vrh Dno