Šta je novo?

Digitalna linija a max 31.2kbps

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Danas su mi uveli digatlnu liniju. Do juce sam bio dvojnik (analogna linija)

Ja se prvo obradovao o onda razocarao.
Sada maksimalno mogu da se nakacim na 31.2kbps.
Ranije dok sam bio na analognoj liniji kacio sam se sa 44kbps. Znaci ostao mi je isti modem (Agere Soft Modem S92p 56k)
nemam nista pod "extra settings", probao sam sve telefone za pristup provajdera (beotel).
Generalno, nije mi jasno kako sam se juce kacio sa 44 a danas sa samo 31 (prebacio sam samo na tonsko biranje).

u cemu je fora? da li ja gresim negde ili je i to moguce kod telekoma?

Poslednja izmena:
Verovatno su ti nabudzili PCM :(

Da, PCM je u pitanju :p

Jos si ti i dobar... drugaru digitalizovali centralu, pa se sad kaci na 16K max.
Tuga...

A nema uslova sa kabl (nema SBB-a) niti ADSL (upravo zbog tog PCM-a).

Poslednja izmena:
Preko PCM-a tesko moze da izvuce 31.2kbps...

Zasto, pretpostavljam da ih ima raznih - evo ovaj sa 16K, jos jedan drugar, u centru, sa 14.4K... mozda ima i neki sa 31.2K.

Zasto, pretpostavljam da ih ima raznih - evo ovaj sa 16K, jos jedan drugar, u centru, sa 14.4K... mozda ima i neki sa 31.2K.

Znam vise primera PCM-a, uglavnom ortaci iz kraja koji su uveli digitalne, novi brojevi, kao preko veze. Niko nije izvuko vise od 16k

More bit PCM, a more bit malkice losiji kabel. Da nisi kojim slucajem menjao kablove negde u vezi do kompa da ti kad dodje nova digitala sve bude cakum pakum?
Ako jesi ja bi tu sve veze proverio i ako treba promenio. Oce to ponekad da dobro zafrkava....

PCM koji multipleksira kanale u vremenskom domenu dozvoljava brzinu do 40k po kanalu (ja sam se kacio na 31.2k dok sam bio na takvom)... a oni PCM-ovi koji rade kao frekvencijski multiplekseri dozvoljavaju do 16k po kanalu, nisam 100% siguran u ovo drugo... Inace vecina uredjaja koje Telekom koristi mislim da pravi Telspec i spadaju u varijantu koju sam prvu opisao, dok su ovi drugi modeli sa 16k po kanalu bas zastareli, medjutim omnik je cist dokaz da Telekom nema nameru da ih se otarasi :)

Si probao drugi modem/drivere za XP, sp2 je imao bug da sa nekim modemima nije moguce vise od 31k.

Sto sam ja dokaz? :) Ja imam digitalnu centralu koja izvuce 48K :) a i koristim sbb cable... verovatno si mislio na xaver-a ;)
Ma mislio sam na tvoje ortake iz kraja sto su se usrecili sa PCM-om

Sorry ako konfuzno pricam (pisem) ali prokuvao mi mozak od ove vrucine (mozda bi jedan kuler resio problem :D )

To je 99% PCM, tako su i meni u starom stanu nabudzili PCM i sa 56 sam pao na 31.2 maximum, a uglavnom se kacio na 28.8... Posto sam ih maltretirao jer nisam imao drugu opciju na internet saznao sam da je definitivno PCM, pisao zalbe da se skine i sve je ostalo tako, nije imalo nekog efekta... Probaj da ih maltretiras jedino tako i mozes nesto da uradis, pisi u zahtevu za skidanje sa pcm-a da si student koji studira fakultet u insotranstvu preko interneta ili tako nesto i da ti je neophodna brza konekcija... Ili smisli nesto kreativnije sto bi moglo da upali... Srecno.

brateeeee koja je ovo rupa od zemlje

Ja iznamljujem stan, i idem odavde za mesec-dva tako da mi ADSL ne resava stvar za tih mesec dana. Ne znam ni da li moze ADSL ako je PCM ??

Mrzi me sad da trazim jos i drugi modem. Voleo bih da sam i dalje dvojnik. Pre 10 godina sam kupio prvi modem i sad 10 godina kasnije i dalje sam na istom modemu, sad je jos gore.
COVECE, pre godinu dana sam imao ADSL, onda sam promenio stan pa posto sam dvojnik ne mogu adsl, imam PTTKDS sto znaci da nema ni kablovskog neta...taman sam se navikao na dvojnicki net kad ono "digitalizacija"....kako nesto promene meni sve vise useravaju net...ako budu jos nesto menjali ....

Lepo sam se kao dvojnik kacio na 40-44kbps, a sad 31.2 i ni makac

Poslednja izmena:
Osecas se kao popisan....niti te ko pita.
Ljudi mole bezmalo 10 godina da ih razdvoje, hoce internet i onda oni dodju kao digitalizuju (to "digitalno" bi trebalo da znaci BOLJE), i nakon toga stvar je jos gora.

Da mi je neko dosao i rekao sta ce da rade ja bi ih molio da me ne skidaju sa dvojnika.
za 1h downloada skinem ~9mb - strasno. Pre 10 godina takav internet je smatran krsem....pre 10 godina.

Kod mojih kuci su prosle godine razdvajali dvojnike (zvezdara) i kao posledica toga u ulici ima vise bandera nego kuca. Ulica izgleda kao da trola tuda prolazi, i na sve to coveku su posadili banderu U SRED DVORISTA da bi dobacili do susedne ulice !!!! to jos nisam video u zivotu. Ako im se pokvari nesto na toj banderi a covek nije kuci ... sta ce da rade? da preskacu ogradu ?
I na sve to PRVI DAN kako su raskiuli dvojnike (kod mojih matoraca) - telefon neispravan, dignes slusalicu a ono SAMIT komsija...svi na vezi.
Posle 3 nedelje dosao neki lik iz telekoma posto smo ih zvali svaki dan i skinuo zicu nekome drugome i prikacio nama. "Pa sta ce sad taj da radi"? ... ."Pa ako mu bude smetalo neka se zali" rece covek.

to se zove digitalizacija

Probaj da ih maltretiras jedino tako i mozes nesto da uradis, pisi u zahtevu za skidanje sa pcm-a da si student koji studira fakultet u insotranstvu preko interneta ili tako nesto i da ti je neophodna brza konekcija... Ili smisli nesto kreativnije sto bi moglo da upali... Srecno.

...telekom "sazaljivi"...izlazi u susret mladim talentovanim studentima......buhahahah:bottle: :bottle:
pa pre ce da uhapse Ratka Mladica (BRE)

Poslednja izmena:
Osecas se kao popisan....niti te ko pita.
Ljudi mole bezmalo 10 godina da ih razdvoje, hoce internet i onda oni dodju kao digitalizuju (to "digitalno" bi trebalo da znaci BOLJE), i nakon toga stvar je jos gora.
Isto sam se tako osecao kada je mene trebalo da "digitalizuju", znajuci price ljudi o PCM-u na digitalnim centralama i slicno... a bio sam sasvim zadovoljan (koliko to modemskom vezom moze da se bude) na analognoj centrali i kacenju na 50-ak kbps i download-u od 5KB/s.
Stvarno mi nije bilo svejedno, sa zebnjom sam ocekivao sta ce da bude (delom i zbog toga sto ne znas kada je TO obavljeno, jer ti oni najave "da ce u periodu od xx do xx (gde mu prvi X-ovi dodju 1., a drugi 31.) tekuceg meseca biti dodata dvojka ispred vaseg broja telefona"... drugim recima, apsolutno NEMAS POJMA kad ce to da bude, kada ti je promenjen broj... dok te neko ne okrene na mobilni i kaze "pa sto se ti ne javljas na fixni, konju jedan, zovem te ceo dan!".

Nakon toga, sledi prvo kacenje na net... tonsko biranje, mnogo brze "otkucavanje" (odnosno, pozivanje :))... handshake modema (podjednako "brzo" kao i pre :))... you're online. Brz pogled u desni cosak, 52K... uuuuh, dobro je. Brisanje znoja sa cela, pa 'ajmo dalje.

Kod mene su pre šest meseci Lelekomovci ugradili novu centralu digitalnu i razvukli kablove po zemlji. Brojeva ima koliko hoćeš. E sad pošto sam na liniji imao PCM očekivao sam da modemom postignem najmanje 40k ali od toga ništa. Najveća brzina je 31,2k. Onog momenta kada su monteri pustili vezu zakačim se na net i odmah razočarenje, odmah ih saletim i počnem da ih gnjavim da su ugradili FM/PCM ili šta već. Ijudi kažu da nema ni veze i da ima brdo slobonih brojeva na centrali tako da nemaju nikavih razloga za takvim egzibicijama. U međuvremenu sam uvo na tu liniju ADSL tako da jelinija sigurno čista. A modemski pristup je i dalje 31,2k max.

Poslednja izmena:
Vrh Dno