Šta je novo?

Digitalna i analogna konekcija - razlike

CAR

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
21.11.2000
Poena
1,045
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D / Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB + 10x Lian Li Uni Fan SL-Infinity SL-INF120 ARGB
Matična ploča
GigaByte X870E AORUS Master
RAM
2x16GB Lexar Ares RGB DDR5-6400 CL32
GPU
ASRock Radeon RX 6900 XT OC Formula 16GB
Storage
WD Black SN850X NVMe 1TB / Western Digital Red 10TB
Zvuk
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z906
PSU
Lian Li EDGE Gold 1000W
Kućište
Antec Constellation C8 Curve Wood
Monitor
ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG
Miš & tastatura
Logitech G502 / G515 Lightspeed (TKL)
Ostale periferije
SanDisk Extreme PRO
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, koje su razlike izmedju ova dva tipa konekcije? Naravno, pre svega mislim na kvalitet zvuka... ima li ga, da li je bas primetan itd. Da li mozda ima razlike i u jacini zvuka?
Koje kablove kupiti? Gde ih kupiti?

Konkretno, rec je u Logitech Z-5500 Digital sistemu, koji je povezan na Audigy 2 ZS zvucnu kartu. Trenutno je povezan analogno, standardna zelena-narandzasta-crna kombinacija, i to radi odlicno, te dekodovanje obavlja Audigy... medjutim, kako komplet u sebi ima dekoder, moze se povezati digitalno, i to koaksijalnim ili optickim kablom. Koji je bolji izbor (verovatno suvisno pitanje, posto je u oba slucaja rec o digitalnoj konekciji), i koji tip se nalazi na Audigy 2 ZS-u?

Ako sam nesto preskocio - slobodno dodajte, svaki info je dobrodosao.

Pa uzmi coax kabl (kapiram da ti je on pristupacniji), povezi, odslusaj i samo ce ti se kasti.

Car:
moze se povezati digitalno, i to koaksijalnim ili optickim kablom. Koji je bolji izbor (verovatno suvisno pitanje, posto je u oba slucaja rec o digitalnoj konekciji)
Misko:
Pa uzmi coax kabl (kapiram da ti je on pristupacniji), povezi, odslusaj i samo ce ti se kasti.

I mene ovo intreresuje i sad baš ne razumem, u čemu je razlika između koaksijalnog i optičkog kabla ako je u pitanju digitalni signal i da li je ima?
Da li se ovo "odslušaj i samo će ti se kasti" odnosi na optički vs koaksijalni kabal ili na digitalni vs analogni način povezivanja?
Još me interesuje da li digitalni signal koji se koristi ovde podložan nekoj vrsti error correction-u (da li odredište može uvek primiti identičnu informaciju - zvuk koju je poslao izvor) ili je u pitanju samo digitalno kodiranje analognog signala koje je podložno splojašnjem uticaju - šumu (odredište ne prima uvek identičnu informaciju - zvuk onaj koju je poslao izvor)?
Ukoliko je signal podložan šumu, onda koji je način povezivanja bolji, koaksijalni ili optički?
Izvinite što za ova pitanja ne znam stručne termine ali pretpostavljam da znate šta hoću da pitam - hvala unapred!

Razlika koju ces MOZDA cuti izmedju dig i analog u tvom slucaju zavisi koji su D/A konvertori bolji-oni na kartici ili oni kod zvucnika (smesteni u subw).
S/PDIF moze da ide i coaxijalnim kablom a moze i optickim (TOSLink).
To je polu-pro standard.
Pro ti je AES/EBU (sada AES3) koji ide coax balansiranom vezom i ADAT koji ide optickom vezom.

Ma, tebi je svejedno oces li coax ili opto.
Ako uzimas coax kabl uzmi od 75 oma,sto kvalitetniji i sto kraci. To ti je to. Uzmi ga u Radix audiju,Sony, 4Audio i tako.
Podlozan je jitter-u.Interface jitter, u prenosu izmedju dva uredjaja.A sampling jitter se javlja u konverteru (koliko je precizan clock konvertera).Ako konverter ima dobar jitter rejection,onda interface jitter nece uticati na pojavu sampling jittera.
Naravno da digit coax kabl moze svasta da pokupi ako ide blizu naponskog (220V).
Nema to veze sa koderom,tacnije dekoderom.Jedno je digitalna veza a drugo kompresija audija u DolbyDigital ili DTS (i to su prakticno kompres fiormati kao sto je mp3). Mozes ti digitalnom vezom da saljes i mono signal.I stereo.
@dusanmail Sta znaci ono: digit kodiranje analog signala? Ako su sve veze digitalne,kakva sad analogni signal?

Koliko se secam opticki ne kupi smetnje pri velikim duzinama, tebi to ne treba, posto se misli na bas velike duzine.

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Zasto je pristupacniji?

dusansmail je napisao(la):
Da li se ovo "odslušaj i samo će ti se kasti" odnosi na optički vs koaksijalni kabal ili na digitalni vs analogni način povezivanja?
Pretpostavljam da je Misko mislio na drugi slucaj... tj. razliku izmedju digitalne i analogne konekcije.

Nemoj da koristis obican RCA-RCA kabl,mislim chinch-chinch za digitalnu vezu.Radice to, ali ne onako kako je predvidjeno.Uzmi bas namenski,za digitalnu konekciju.Ako hoces maksimum.

CAR je napisao(la):
Zasto je pristupacniji?

Ako imas opticku u kuci ili ako nadjes opticki da je jeftiniji onda uzmi opticki :), zbog toga sam mislio da je coax pristupacniji. Probaj da pozajmis od nekog opticki ili coax pa vidi.

dusansmail je napisao(la):
I mene ovo intreresuje i sad baš ne razumem, u čemu je razlika između koaksijalnog i optičkog kabla ako je u pitanju digitalni signal i da li je ima?

Ovde se vodi polemika dal je bolje da dekodiranje odradi dekoder u zvucnoj ili zvucnicima, posto ce dekoder u slucaju dig veze biti onaj u zvucniku (pijacalu, woferu gde vec) onda je (99.999999%) svejedno dal je veza opticka ili coax. Opet kazem najbolje je da experimentalno utvrdis, isti izvor pa promenis sve 3 stvari.

Poslednja izmena:
@car
koliko su dugi kablovi na zadnjim zvučnicima

2 felino:
Znaci, samo udjem u neku od ovih radnji sto si naveo i trazim "kabl za digitalnu konekciju"?
"Al' da mi ne date RCA-RCA!" :)

I ukoliko to bude coax, da bude od 75ohm, sto kraci.

2 Misko:
OK, tako kazi ;)
Slazem se i ja, najbolje je probati sva tri resenja, pa videti koje najbolje zvuci. To cu najverovatnije i uraditi.

2 rzeljko:
Oni fabricki za zadnje zvucnike su dugacki 7.5m.

@CAR
Audigy 2 ZS ima samo koaksijalni digitalni izlaz tako da otpada varijanta sa optičkim kablom, što i nije neki minus.
Kupi kabl za digitalnu koaksijalnu vezu. On će uvek biti RCA-RCA s obzirom da je to standard i drugačiji i nećeš ni moći da kupiš. Ono što je felino hteo da kaže je da ne koristiš običan RCA-RCA kabl koji se inače koristi za analognu konekciju.
Imaš solidan gotov "Profigold" (www.profigold.com) kabl u Eurosalonu ili Tehnomarketu za (koliko se sećam) oko 1000 din. Ne sećam se tačno koje su dužine ti kablovi. Ako ti treba kabl po meri, idi u Kanibal u tržnom centru iza pijace u bloku 45 i napraviće ti kabl po meri.
Pored kabla, treba će ti i RCA->3,5mm mono adapter kako bi kabl mogao da priključiš na zvučnu.

E, to sam hteo da kazem. RCA je naziv za konektor koji se popularno zove chinch. Nalazi se i na analognim vezama i na S/PDIF digitalnim. Razlika je samo u kablu.
Ako ti vec u Kanibalu prave kabl neka ti odmah naprave RCA-1/8" (chinch-bananica od 3,5 mm) spojeno 75 ohm kablom za digitalne veze. ili sto kaze Sale uzmi adapter.

1. Sta sve napricaste... :D

2. Ne bacaj pare za "originalne" koaksijalne kablove, vec uzmi kvalitetne konektore i najobicniji mikrofonski koaksijalni kabl.

Ako si probao tako i lepo radi, onda OK. Ako imas kintu uzmi "originalne". Pod uslovom da primetis razliku.

Nego, zna li neko gde su najpovoljniji (nemacki, ne turski) Neutrik konektori? I
nteresuju me XLR (Cannon) muski i zenski i TRS (1/4" stereo banana) muski. To za na kabl. A za kuciste XLR muski i zenski i zenski stereo.

Koristim takav kabl (5m) za par puta jaci sistem od tog Logi-ja i fercera besprekorno. ;)

Poenta je u tome da je digitalni signal mnogo manje podlozan EMI smetnjama od analognog. Na opticki uopste ne uticu smetnje, ali je kriticna tacka opto-elektricna konverzija...

Vrlo je jednostavno koliko para toliko i muzike ja licno mislim da neces primetiti nikakvu razliku a cimaces se bezveze i ljudi ce ovde samo da te istripuju mada to sto kaze delija stoji i to je za hardware koji imas mozda i dovoljna razlika izmedju analognog i digitalnog konektovanja da bi se cimao ali ako nemas nikave smetnje onda slobodno uzivaj i dalje sa analognim prikljuckom
p.s.licno mislim da poenta digital konektovanja dolazi do izrazaja samo na ultra skupim hi-fi sistemima (bilo kakvi komp zvucnici makar kostali i 500 e ne mogu da se porede sa sistemom gde samo risiver kosta duplo vise a o creative karticama i digitalnim prikljucima i da ne pricam ima samo jeza da te hvata odnos signal/sum i tako dalje)

Da se nadovezem i ja na celu ovu pricu sa jednim pitanjem: i ja imam Logitech Z5500 sistem i Audigy zvucnu karticu. Nabavio sam coaxijalni kabl, ali kada ga ubodem tamo gde treba dobijam zvuk ISKLJUCIVO na prednjem levom i prednjem desnom zvucniku (zadnji zvucnici, kao i centralni ne rade).

Imate li neku ideju?

To tako mora da bude...

Pisao sam vec ranije. Da bi proturio multichannel zvuk, isti mora da bude enkodiran u AC3/DTS formatu...

@Delija
Hvala prijatelju, vec sam popi*deo...

A sta ne radim kako treba: tj. da li je uopste moguce da se - putem koaksijalnog - dobije visekanalni zvuk ili je to sve jedna sarena laza??

Lazarus je napisao(la):
@Delija
Hvala prijatelju, vec sam popi*deo...

A sta ne radim kako treba: tj. da li je uopste moguce da se - putem koaksijalnog - dobije visekanalni zvuk ili je to sve jedna sarena laza??
Pa lepo ti rece delija pusti neki dvd/igru (nesto sto ima visekanalno enkodovan zvuk) i cekiraj 5.1/surround opciju u sound options u igri recimo podrazumeva se da ti na kartici stoji use digital output only/speaker setup 5.1 ili tako nesto zaboravio sam na creative-u koja je opcija ne znam sta trebas da ukljucis na kartici ako recimo hoces da ti kartica bude samo pass through posto tvoji zvucnici imaju ugradjen dekoder

Mozes digitalnom vezom da dobijes 5.1 zvuk samo sa nForce2 SoundStorm-om, zato sto od jeftinijih resenja jedino on ima hardverski realtime AC3 encode-ing...

Mozda sada imaju novije Creative karte, al' sam prestao to da pratim... Pocelo je da smara... :)

Ja se izvinjavam, nisam hteo da smaram.

Fora je u tome da JESAM pustio film (preko Power DVD-a) i da jesam chekirao neophodnu opciju u drajverima (Digital Output Only), medjutim i dalje su se cula samo dva prednja zvucnika...

Iz tog razloga sam mislio da nesto ne radim kako treba.

U svakom slucaju hvala na strpljenju i vremenu.

E to vec mora da radi...

1. Da li si u PowerDVD audio podesavanjima izabrao S/PDIF?
2. Da li si iskljucio AC3 decoding u Creative Surround Mixer-u?

zar ne radi dolby pro konverziju stereo signala na visekanalni (4.0,5.0,5.1 i sl. ; a 5500 valjda podrzavaju taj stanrard) ?

Poslednja izmena:
Ne kontam sta si hteo da kazes.... :)

Dolby Pro Logic (2) decoder kreira neki "kvazi" surround (ako se primeni na obican stereo signal, koji nije enkodovan DPL codec-om), ali ako je rec o DVD filmu, onda tesko da je rec o Dolby Pro Logic (2) standardu...

@delija
bas to sam mislio sto si rekao. otprilike sam shvatio da je coveku bitan i taj kvazi surround , da ne mora da bude pravi visekanalni(tj da bilo kako dobije zvuk sa svih zvucnika)... mozda sam ja pogresno shvatio ...

poz

Poslednja izmena:
Da malo zasolim ovu temu... :)

Da ne kopiram bezveze, izneo sam ha Hi-Fi forumu poredjenje analogne i digitalne konekcije sa Yamaha receiver-om i M-Audio Audiophile 2496 kartom. Rezultati su (bar za mene) u neku ruku iznenadjenje... ;)

http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?t=3758

Citam sve ovo i nikako da provalim da li je bolje koristiti digitalnu ili analognu vezu tj. da li je bolje da dekoder sve odradi ili zvucna?iz delijinog testa sam skontao da je bolje da dekoder odradjuje,ali imam li jos neko da je probao i jedno i drugo i da iznese svoje misljenje?ja ima logitech z-5500 i audigy2 se koji nema digitalni izlaz,ali imam mogucnost da uzmem neku karticu sa digitalnim,pa me interesuje...

Vrh Dno