Šta je novo?

Digitalizacija televizije u Srbiji

Milosnis018

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G
Matična ploča
ASUS PRIME A320M-K
RAM
KINGSTON Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 - KF432C16BBK2/16
GPU
AMD Radeon RX 6650 XT: PowerColor RX 6650 XT
Storage
KINGSTON SNV2S500G & KINGSTON SA2000M8250G & Patriot P210 2048GB
PSU
IG-MAX IG6650 CENTAUR 650W
Kućište
IG-MAX
Monitor
ASUS TUF 32'' VA VG328QA1A 90LM08R0-B01E70
Ostale periferije
Sony Playstation 5
Laptop
LENOVO IdeaPad 1 Ryzen 7 5700u 16gb ddr4 1TB NVMe
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 & Motorola Moto G54 Power
Pametni uređaji
Honor Watch GS Pro
Steam
jomilos84
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Čitam po netu da se Srbija opredelila za DVB-T2 standard. Zanimam me, da li to znači da svi koji su do sada kupovali LCD, LED ili Plazma sa ugrađenim DVB-T1 tjunerima, neće moći da gledaju digitalnu televiziju od 04.04.2012., ili sam ja pogrešno shvatio??

super si shvatio samo tema već postoji. uvek ti je bolji izbor STB nego built in tuner

^^^ Ne ne ispunjava

DTV Reception (DVB-T/T2/C/S2): DVB-T/C

U zagradi ti stoji koji tjuneri mogu postojati u ovom modelu, a posle dve tacke koji zapravo postoje u tom konkretnom tvu.

Trenutno nema niti jednog modela sa freeview HD tjunerom.

Ja cu isto kupiti novi tv, ali cu se voditi kvalitetom slike i opcijama koji tv nudi, a kada uvedu novi standard ako se bude nesto zanimljivo emitovalo preko zemaljske televizije kupicu dodatni DVB-t2 risiver.

nema razloga da jurite DVB-t2 TV-e. taj tjuner je potreban ako hoćete da sami hvatate signal (u šta sumnjam da neko ima nameru). za kablovsku će sigurno biti potreban nekakav njihov risiver (koji će dodatno naplaćivati).

Ja hoću da hvatam DVB-T i DVB-T2 signale. I dalje smatram da me prodavci i država varaju. Ako je doneta odluka da se koristi DVB-T2, neko je trebao da obaveže prodavce da, recimo 2 godine ranije, barem stave vidno istaknuto obaveštenje da TV neće moći primati naš signal. Slično mi je prošao kolega koji je u Tehnomaniji kupio skup TV 50", kome su rekli da će moći gledati DVB-T Hrvatski kad se počne emitovati, kao TV ima digitalni tjuner. Tjuner jeste digitalan, tj ima integralce, ali nije DVB-T nego analogni, što su "zaboravili" da kažu. I on je krivšto se nije nigde drugo raspitivao o stvarnim karakteristikama. Sad pored TV-a ima još jednu kutiju više, kao da mu nije dosta kablova (Digi TV, DVD, stari VHS, media plejer...).

Normalno da su *****i, pa niti jedan covek u srbiji nema digitalni tv tjuner druge generacije, a oni nameravaju u aprilu sledece godine da iskljuce analogni signal.

Stvarno ne znam kako to zamisljaju. Jedino izvodljivo resenje je da drzava uveze milion dvb-t2 risivera i podeli ih narodu za male pare.

Kao prvo drzava je trebala da zabrani uvoz tvova sa katodnom cevi, zatim trebala je da da preporuku da se novi modeli televizora uvoze samo ako imaju u sebi ugradjeni tjuner druge generacije.

Evo cak i novi modeli samsunga od ove godine nemaju ugradjeni dvb-t2 tjuner iako na sajtu pise da postoji isti taj model sa ugradjenim novim tjunerom.

Jedino izvodljivo resenje je da drzava uveze milion dvb-t2 risivera i podeli ih narodu za male pare.
tako će i biti. zadnje što sam čuo je da će socijalno ugroženima davati džabe, a ostalima uz subvenciju (spominjala se cifra od 20 evra po komadu).

Sve to rade planski. Imacemo srece ako bude 20e taj risiver...

Normalno da su *****i, pa niti jedan covek u srbiji nema digitalni tv tjuner druge generacije, a oni nameravaju u aprilu sledece godine da iskljuce analogni signal.

Stvarno ne znam kako to zamisljaju. Jedino izvodljivo resenje je da drzava uveze milion dvb-t2 risivera i podeli ih narodu za male pare.

Kao prvo drzava je trebala da zabrani uvoz tvova sa katodnom cevi, zatim trebala je da da preporuku da se novi modeli televizora uvoze samo ako imaju u sebi ugradjeni tjuner druge generacije.

Evo cak i novi modeli samsunga od ove godine nemaju ugradjeni dvb-t2 tjuner iako na sajtu pise da postoji isti taj model sa ugradjenim novim tjunerom.
Bice resenje koje i lici na nas domaca firma ce domacom pamecu da napravi risiver koji ce se deliti siromasnima, a ostalima naplacivati...Neko ce dobro da se omasti...

Sve to rade planski. Imacemo srece ako bude 20e taj risiver...
ja nisam lepo razumeo da li će risiver koštati 20 evra, ili će biti nekoliko vrsta u ponudi a korisnici će imati mogućnost da biraju koji hoće, s tim da imaju subvenciju od 20 evra za bilo koji.
verujem da ni oni sami ne znaju šta će. još uvek se dogovaraju ko će da mazne kintu, pa će prema njemu da planiraju :mad:

Bila pre par meseci vest da Sagem pravi fabriku u Srbiji i da ce izmedju ostalog praviti i digitalne resivere, tako da ce nam verovatno to i prodavati.

Ne bi iznenadilo da se prelazak na digitalno emitovanje odlozi za godinu dana na 2013-tu.

No chance da to bude na vreme, za godinu dana.

Kroz dvoriste te fabrike prolazi koridor 10, pa zato kasni...:wall:
Salim se, ne verujem u april 2012, puno je to posla. Komsije, u Hrvatskoj su to odradile, za 10-tak meseci, a imaju dosta manji broj kanala sa nacionalnom frekvencijom i islo je po regijama i ne bez problema...

Ako će taj bon od 20€ davati redovnim platišama TV pretplate, neće potrošiti mnogo novca... :-devil-:

Poslednja izmena:
I to će im biti opravdanje što su podelili smao mali broj. a ostale će da oderu sa cenom i onda će da s enađe pametnjaković koji će da kaže nešto u stilu nema veze što je stuja poskupela sad je sa popustima skoro svima jeftinija;)

da li neko iz NS-a (ja sam iz V(j)eternika :D) može da uhvati hrvatske digitalne kanale. treba uskoro tamo da idem, a u radnjama imaju svakakvih DVB-T risivera za smešne novce (xoro/vivax pušta .mkv i ima podršku za NTFS snimanje čak i u HD, pošto je mpeg4 uređaj, za oko 2000din kad se preračuna) i hteo bih sa nekom antenom da gledam njihove kanale. na futoškoj za te pare možeš dobiti receiver koji se kod njih prodaje za 50kn.

Nisam nesto previse upucen u ovu tematiku, pa me zanima da li mi koji gledamo TV preko TotalTV-a moramo da pazimo koji TV sa tipom risivera kupujemo?

ne, bitno ti je da ima scart ili hdmi (ako imaš love za total HD, koji je kriminalno skup :D)
a svi LCD/Plasma/LED televizori imaju i jedan i drugi konektor.

Nazad
Vrh Dno