Šta je novo?

Digitalizacija knjige - amater

FooL

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Hocu da digitalizujem jednu knjigu, naime uradio sam nekoliko stranica, i uploadovacu da vidite kako izgleda.

Ovako sam to uradio:
- Skenirao sam Samsungom scx-4521s
- Obradio slike (isekao, rotiraio itd.) u fotosopu
- Konvertovao u pdf

Moje pitanje je da li mogu na neki dugi nacin da odradim ovo, ili da ubacim neki medju-korak kako bih dobio bolji kvalitet?

Hvala unapred.

Prilozi

• knjiga 1.pdf
    759.2 KB · Pregleda: 88
To je to, moguce je napraviti i poglavlja, sa leve strane, tj kao preglednik, gde je sta.
...
Sledece okaci o 7 godina gostovanja u Rovcima, kada se nijedno dete nije rodilo, ti ljudi, nasi preci su nadljudi bili, prema nama...

Podesiti levele, staviti da slike budu crno-bele, barem 300 dpi skenirati, popraviti greskice rucno, pa tek onda sve u pdf...

- Skeniiranje CB 300 dpi
- OCR (ja volim OmniPage)
- ispravka grešaka
- izvoz u PDF
Pakovanje gomile slika u pdf nema smisla za bilo koju veću knjigu.

Skeniranje 300 dpi je optimalno, <300 i >600 dpi OCR programi pocinju da grese pri prepoznavanju karaktera. Srediti levels na skenovima i onda ubaciti u neki OCR program, moze Abbyy Finereader, ruski program koji ima podrsku za srpsku cirilicu i latinicu. Izlazni fajl ce biti doc dokument, daleko manji nego skenirani pdf.

Hvala svima na sugestijama, isprobao sam OCR softvere, i to mi je ranije padalo na pamet, ne znam sto ne uradih tako. Tako cu na kraju i odraditi.

@milika @aca
Moze li objasnjene u vezi levels skena (podesiti/srediti), ne razumem iz napisanog sta treba da se uradi? Guglao sam, ali bezuspesno, ne znam na sta se odnosi.

To jeste, ova knjiga mi znaci, pa mi nece biti problem, za druge sumnjam da bih se bakcao oko ispavljanja.

Zahvaljujem.

Vrh Dno