Šta je novo?

Digital na Z-5500

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
439
Z 5500

dqm2bq.jpg

XtremeGamer

153qirt.jpg

Ne poznajem ovde materiju bas najbolje i treba mi pomoc oko digitalnog povezivanja.
Prvo, koji kabl ? ulaz na kartici vidite kako izgleda, pored njega pise optical.
A vidite kako izgleda na zvucnicima, kako i da li mogu onda da povezem zvucnike sa karticom preko coax-a ili opticki ?

Ovo sto pise Coax i Optical je SPDIF.
Digitalni interfejs.
Posto na kartici nemas opticki izlaz, koji bi trebalo da sa Ulazom 'optical' na zvucnicima povezes optickim kablom,
Povezivanje treba izvrsiti koaksijalnim putem Cinch/Cinch / ili 3.5mini-jack/Cinch /

ukoliko mozes na gameru da asignujes jednu od banana kao SPDIF /sony philips digital interfejs /,
Oko kabla mozes i samda se snadjes lemljenjem ili kupovinom.

Nisam bas bio najjasniji, ali mi se strasno spava.
poenta je objasnjena.

ukoliko mozes na gameru da asignujes jednu od banana kao SPDIF /sony philips digital interfejs /,
Oko kabla mozes i samda se snadjes lemljenjem ili kupovinom.

FlexiJack banana sa gornje slike kartice je optical

2my2637.png

Posto nisam bas nesto razumeo ..kako izgleda kabl onda koji mi treba ?

*edit*

Malo sam guglao i naisao na to da bi mi verovatno trebao ovaj modul.
Kod njega mi je stvar jasna, da li bi mogao izvuci digital samo preko njega sa Gamer-om ili ima i jos neka druga opcija ?
A drugo, vec sam cuo za to, sta je sa npr. igrama i digital-om ? ako ga ne povezem i analogno da li cu onda imati zvuk u igrama ?

Poslednja izmena:
Na kartici nemaš optical. Treba ti kabl koji na jednom kraju ima činč, a na drugom mono bananicu.

Za taj FlexiJack pise da je "multifunctional" ili slicno BTW, iz njega svetli crveni LED.
A vidim da neki kazu da je to ustvari i optical ..no da ne pametujem posto se i ne razumem tu ..
Znaci, mogu da uzmem onaj modul sto sam gore naveo ili ovo ?
I onda ovu 3.5 sa slike gurnem u karticu u FlaxiJack a drugi kraj u zvucnike, i onda treba da radi kao ..coax ?

Znaci, mogu da uzmem onaj modul sto sam gore naveo ili ovo ?
I onda ovu 3.5 sa slike gurnem u karticu u FlaxiJack a drugi kraj u zvucnike, i onda treba da radi kao ..coax ?

Jok, treba ti kabel slican tom ali da ima 3.5mm koji je mono a sa druge strane jedan umesto ona dva kraja i onda radi kao coax!

Meni ovde nesto nije jasno. Kupio sam pre par dana Gamer verziju ali ima digitalni ulaz i izlaz.

Ovo je slika od X-fi Titanium a na mojoj karti ovako izgledaju izlazi.

main-prod17927.png

Poslednja izmena:
Ok, znaci kao na slici samo sa po jednim ne dva.
Hvala svima :wave:

Nema na čemu samo budi spreman da sam praviš kabal.ili neko drugi za tebe. Uzmeš par metara mikrofonskog kabela, chinc i dzek i polemis to! Ako pak nadjes gde ima da se kupi u radnji javi da i ja kupim orginal :wave:

Meni ovde nesto nije jasno. Kupio sam pre par dana Gamer verziju ali ima digitalni ulaz i izlaz.

Ovo je slika od X-fi Titanium a na mojoj karti ovako izgledaju izlazi.

main-prod17927.png

Pa sta te briga, jos bolje ti...a mozda se i zeznuli pa tu "uvalili" titanium. Najbolje da si slikao svoju kartu pa okacio da vidimo o cemu se tacno radi!

Slikacu veceras pa cu okaciti, ali mislim da nije Titanium.

Bananica moze da bude samo Coaxial SPDIF,
Inace i opticki i coax SU DIGITALNI izlazi, tako da razlike u kvalitetu nema.
/secate se price o gubitku kvaliteta pri kloniranju DVDa ?/

za opticku vezu ti treba takozvani Toslink kabl, u kom se nalazi opticko vlakno
a njega 'butnes' u onu kockastu rupicu na kartici
/ ne tvojoj nego ovoj titanium koja se vidi /, a koja je zasticena od prasine plasticnom ogradom ili pampurcetom.

Ponavljam , opticka veza ti je cist luksuz / imam licno i proveravao sam milijardu puta dok je to bilo popularno /.
Povezi lepo mono bananicu sa jedne , cinch sa druge, bananu u kartichoku, cinch u z5500 , i imas digital Out.

Ma fino to radi i sa tri kabela tj analogno ;)

Sad ste me zbunili ..
Ovako, da li postoji nesto sto bi mogao otici u radnju muzicke opreme ili sta god i kupiti, lepo povezati i imati digital ? sta, kako se zove ? eventualno i slika bi mi pomogla jer ovako se ne snalazim :S:

Ako ne, sta da uradim. Uzmem jedan obican 3.5mm prikljucak i coax prikljucak, razgolim zice, zalemim i to je to ..?

da

vodi racuna da zalemis LEVI kanal na bananici /ukoliko lemis neku koriscenu stereo bananicu/ jer ti treba mono izlaz , a mono je levi.

odi do vikipedije za svaki slucaj da vidis koj deo je levi.

Evo kartice koju sam ja dobio kao Gamer varijantu. Posto je bulk pakovanje, znaci sama karta i disk sa drajverima ne znam tacno koja je ovo verzija, a ni na karti nigde ne pise tako da cu uzeti da je ono sto mi je prodavac rekao.

Poslednja izmena:
Geble nista ni nalik na creative sajtu. Probaj pretragu preko broja kartice. Ovo neki gamer na steroidima, al briga te bar imas opticki ulaz/izlaz nemoras da se cimas sa pravljenjem kablova :)

ako izuzmemo malu cinjenicu da je pravljenje kabla daleko jeftinije od kupovine toslinka od 3m :p

Kao sto to Proday rece, fino to radi i sa tri kabla tj analogno.

Probao sam i jedno i drugo, i nisam bas uocio neku razliku u kvalitetu. Cak mi se nesto i poremetio zvuk kad sam ga povezao preko optickog kabla, nekako je zvuk bio tisi, a i pojavila mi se distorzija :trust:.

Tako da sam ih opet povezao analogno, i nemam nameru da bilo sta menjam jer se i ovako super cuju :,,:.

Ako se ipak odlucite za pravljenje kablova, a necete sami da eksperimentisete, postoji radnja "kanibal" koja se bavi iskljucivo pravljenjem kablova po zelji. Evo i link za info.

Poslednja izmena:
Digitalno povezivanje je generalno bolje jer je kvalitet signala isti uvek tj ili ga ima ili nema. Kod analognih veza kablovi su dosta bitniji, smetnje, duzina i sl.

Evo kartice koju sam ja dobio kao Gamer varijantu. Posto je bulk pakovanje, znaci sama karta i disk sa drajverima ne znam tacno koja je ovo verzija, a ni na karti nigde ne pise tako da cu uzeti da je ono sto mi je prodavac rekao.

Ja sam istu takvu kartu kupio kao Gamer i niko nije znao sta je to... ali me fino sluzi + izgleda robusnije od gamera a softverski nema nacina to da potvrdim

@ gvlada:

OK, slazem se, ali imam jedno pitanje oko analognog povezivanja. Gde je bitnije staviti bolje kablove (najbolje je, siguran sam, oba) od pojacala ka zvucnicima, ili od one kontrolne jedinice do zvucne, tj. gde bi se vise poboljsao zvuk?? Mada pretpostavljam da ono prvo ne vredi mnogo bez ovog drugog, ili gresim?

kod digitalnog signala kvalitet kablova nije presudan.
Jer kroz njega idu samo jedinice i nule.
Govorim , naravno o coax , tj. cinch kablu za digitalnu vezu.

Kablovi za zvucnike su sasvim druga prica, i tu slobodno mozes da stavis kablove od recimo 20evra /metru , Oelbach ili Wharfdale ;)

Poslednja izmena:
Sad ste me zbunili ..
Ovako, da li postoji nesto sto bi mogao otici u radnju muzicke opreme ili sta god i kupiti, lepo povezati i imati digital ? sta, kako se zove ? eventualno i slika bi mi pomogla jer ovako se ne snalazim :S:

Ako ne, sta da uradim. Uzmem jedan obican 3.5mm prikljucak i coax prikljucak, razgolim zice, zalemim i to je to ..?
Nemoj ti nista da razgolicujes, nego kupi na buvljaku (u Kanibalu ;)) adapter na 3.5mm i resio si problem :)

Kabl standardni coax, naravno. Vidi sam od koliko meteri ti treba.

Eto, to je sve sto treba da kazes u radnji :)

Govorim , naravno o coax , tj. cinch kablu za digitalnu vezu.

Kablovi za zvucnike su sasvim druga prica, i tu slobodno mozes da stavis kablove od recimo 20evra /metru , Oelbach ili Wharfdale ;)

Pazi, ovo sam planirao da uradim vec neko vreme, ali nikako da stignem. E sad, moja dilema oko zvucnickih kablova je sledeca. Svakako ako bi uzimao, uzeo bi one Oehlbach Silver, jedino sto ne znam koji promer kabla odgovara onim zabicama na zvucnicima 1.5, 2.5, 4.0 mm² , tj. kojeg su promera ovi kablovi sto vec dolaze uz Z-5500?? I da li to sve ima svrhe raditi, a ne promeniti ovaj kabl unutar samih satelita??

Prilozi

• z 5500 - rasklopljen satelit 3.PNG
    z 5500 - rasklopljen satelit 3.PNG
    499.3 KB · Pregleda: 132
Mislim da je to žestoko cimanje i da se neisplati raditi za tu vrstu zvučnika!

Ja sam promenio kablove za Z-5500 uzeo 2.5mm bakarne i koliko ja cujem zvuk mi je jasniji i prirodniji, nekako lepsi.... mada mozda sam to samo ja.

to sam i ja odmah uradio. Nisam ni montirao one kablove iz kompleta

Nazad
Vrh Dno