Šta je novo?

Dig. foto-aparati i S-Video ?

Blade Runner

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
665
Da li digitalni fotoaparati imaju RCA (composite) ili S-Video izlaz? Kakvog je kvaliteta video materijal koji se izgrebuje na hard disk kompjutera ovakvom vezom ?

Nisam stručnjak za digitalne fotoaparate, ali ne verujem da tako nešto postoji i to iz prostog razloga: nema svrhe!

Čak iako neki aparat ima nekakav video ekcoder ne bi se nadao posebno kvalitetnoj slici. Uostalom, zašto bi to radio kada ti aparati imaju digitalne ( lossless ) vidove interkonekcije: USB ili FireWire.

Svaka dig kamera ima chinc ili s-video izlaz za gledanje snimljenog materijala na tv-u... Za potrebe obrade imaju firewire izlaze....

Pa sta da radim sa 12 fps preko USB-a 1.1 ? Za mene savrseno ima svrhe da mogu da snimam video materijal na kompjuter. Ne znam kako to funkcionise preko Firewire-a i da li opet svi aparati imaju taj prikljucak ali onda mi treba i Firewire kartica u kompjuteru. Ovako je jednostavnije, S-Video out sa kamerice na S-Video In TV-Tuner-a i voila! :hump:

Ima li Canon A40 S-Video out ? Jos ako ima i mikrofon (D)

Skoro svaki diitalni foto aparat ima compozitni video out, a nisam do sada naisao na neki koji ima SVHS.

Kvalitet slike (rezolucija, frame rate i sl.) zavisi od modela do modela, ali se generalno ne moze upotrebiti za nesto iole ozbiljnije, osim kao web kamera, ili za neki nadzor.

Cisto informativno, ako Vam treba mala kamera, uzmite slobodno neku malu kolor kameru za nadzor. Kvalitet slike je odlican, mnogo bolji od onih web kamera, a prikljucak je na cinch i imaju kabl za zvuk i za napajanje....

Blade Runner je napisao(la):
Pa sta da radim sa 12 fps preko USB-a 1.1 ? Za mene savrseno ima svrhe da mogu da snimam video materijal na kompjuter. Ne znam kako to funkcionise preko Firewire-a i da li opet svi aparati imaju taj prikljucak ali onda mi treba i Firewire kartica u kompjuteru. Ovako je jednostavnije, S-Video out sa kamerice na S-Video In TV-Tuner-a i voila! :hump:

Ima li Canon A40 S-Video out ? Jos ako ima i mikrofon (D)

USB 2.0 kartica, sa dva konektora, kosta 20 eura. Firewire otprilike duplo.
Kad vec imas digitalni zapis na kameri, greota je izgubiti na kvalitetu prilikom transfera preko S-Videa (ili cega vec). Ja licno bih se na tvom mestu otvorio za tih jos 20 eura, ali ti najbolje znas...

Ma nije problem 20€, vec imam USB 2.0, pitanje je samo kako to radi, u realnom vremenu ? Koja je rezolucija, frame rate ? Moze li neko da posalje neku capture slicicu npr. ?

Koja je razlika u kvalitetu preko s-vhs ili kompozitnog ulaz

Koja je dakle razlika u kvalitetu kada se prebacuje preko s-vhs-a ili kompozitnog (preko neke tv ili graficke kartice) u odnosu na fire wire. I to za dv kameru; pretpostavljam da je jos veca razlika nego na digitalnom fotoaparatu.

Re: Koja je razlika u kvalitetu preko s-vhs ili kompozitnog

stromen je napisao(la):
Koja je dakle razlika u kvalitetu kada se prebacuje preko s-vhs-a ili kompozitnog (preko neke tv ili graficke kartice) u odnosu na fire wire. I to za dv kameru; pretpostavljam da je jos veca razlika nego na digitalnom fotoaparatu.
E na ovo ti bar mogu pouzdano odgovoriti. :d Razlika je ogromna! Kompozitni je ubedljivo najgori nači, pa onda S-video, dok je IEEE 1394 nešto sasvim drugačije. To je digitalni prenos podataka i on je za razliku od prethodna dva lossless, što znači bez gubitaka ( kopirani podatak je identičan originalu ).

Vrh Dno