Šta je novo?

DialUp Internet - Naplata po protoku

rainy

Slavan
Učlanjen(a)
20.10.2005
Poena
320
Da li neki provajder nudi pristup Internetu preko DialUpa a da naplatu vrsi po protoku?

Ako neko zna neka napise ime,eventualno site provajdera a ako ih nema sta mislite koliko bi takvo nesto bilo isplativo korisnicima a koliko provajderu sa recimo cenama kao na postpaid kablovskom netu. (<1din po 1MB)

Tako nesto ne postoji, niti postoji nekakav smisao da se tako neki tarifni profil pojavi.

Slazem se sa nIce Cream-om.

Postoji, ali u inostranstvu, na primer platis 10 evra i imas flat ceo mesec a ne naplacuju se impulsi. To je uglavnom za one koji cekaju uslove za ADSL.

?

nije mi bash jasno zasto nema smisla..ako mi je spora nenormalno spora veza pusticu da se skida fajl ili sta vec preko noci,kada mi nije potreban tel,i nece mi skinuti 8 sati interneta vec naplatiti pa vremenu..2.sta ako idem samo na chat gde je protok veoma mali, a budem 5 sati na chat-u?? hajde ako neko moze malo argumenata da da za pomenute tvrdnje

djalf je napisao(la):
Postoji, ali u inostranstvu, na primer platis 10 evra i imas flat ceo mesec a ne naplacuju se impulsi. To je uglavnom za one koji cekaju uslove za ADSL.
Zar ne postoji ovo i kod nas? BlueNet?

brate al se ti tripujesh
a od chega mislish da zive provajderi
bezmalo 40% dial up usera za sat vremena ne mogu da prevuku 300k zbog loshe centrale i shta zamisli odjednom bi internet bio jeftiniji xy puta a gde je tu zarada za drugu stranu?
A chime se ti to bavish druze pa tako razmisljas.

pazi ovo

dobro je,dobro je..ok sve si nas ubedio u svoje beskonacno znanje..samo mi nije jasno odakle ga crpis..neki konkretan argument? postavio sam hipoteticko pitanje,tj.ako nema sta mislite o tome..ne teram nikog da diskutuje ako ga ne zanima,ne teram nikog da prosipa pamet-glupost po forumu....izvinjavam se svima, morao sam odgovoriti to3a-u, kome cu inace poslati mailom kopiju izvoda iz maticne knjige,kopije,osnovackih,srednjoskolskih knjizica,fakultetske diplome i jos sta mu zatreba na uvid, ako je vec zainteresovan...(salio sam se DA NE SHVATIS BUKVALNO). ps.zanima me koji li modem koristi tih tvojih 40%usera,28.8bez K???? o boze,sam si pokazao koliko se razumes u sta..kraj!

Dakle,niko nije rekao da provajderi ne smeju da zarade,ali cini mi se da bi pogodnom cenom privukli veci broj korisnika na sporim vezama,a kad raste broj korisnika sa odgovarajucom cenom(odgovarajucom i korisniku i provajderu) onda raste i profit..valjda..ne kazem ja kamo srece da imamo svi kablovski net za 10e mesecno,ili ADSL ili Wireless ili .. ali nemamo!

Poslednja izmena:
Polako, bez svadje. Moj drugar je bio u Francuskoj tamo negde 2001-02, nisam siguran, i ADSL je kod svih bio extra skup, jer je bila nova tehnologija. U tom trenutku negde, bas kada je on stigao na skolovanje, ukinut je monopol France Telecom-u, i pocela je konkurencija. Vec neko vreme je postojala varijanta od 20e za flat dial-up ceo mesec bez tarifiranja impulsa. Vozio on tako mesec-dva, i onda je video reklamu vozeci se u metro-u za novog provajdera www.free.fr koji nudi ADSL pristup od 512k tada za 30e mesecno, modem i spliter uracunati. Svakih par meseci su im povecavali brzinu za iste pare, a najzesce je bilo kada su trebali da dobiju 1Mbit/s. Neta nije bilo 2 dana, i kada su se konektovali, ono 2Mbit/s!!! Naravno, Srbi ko Srbi, cutali kada im je lepo :p , ali su brzo videli na sajtu da je to bilo i planirano, da se iznenade korisnici (prijatno, neverovatno, zar ne :p )! Ostalo je istorija, pogledajte sajt, danas taj provajder ima 24Mbit/s ADSL2+ za iste pare (30e), takozvani Triple Play sa videom, Ip telefonijom i ko zna sta jos.
Izvinjavam se za mali off-topic, ali kao sto mozete videti, mozemo i mi ocekivati slicnu stvar vezanu za Dial-up pristup, ako nasa zemlja krene istim koracima.
Zapamtite, cak i preko ima jos PUNO korisnika koji koriste DialUp!
Pozdrav

Ako ti je nenormalno spora veza to podrazumeva dowlnoad od oko 2.5-3kb/s. Ajd racunaj...za sat vremena tako mozes da skines oko 10 MB. Na malo je kolicina megabajta uvek veca tako da bi bila ne dinar nego dva (primer SBB prepaid). 10MB x 2 dinara...20 dinara po satu. Za te pare mozes mozes da kupis sat neta kod vecine provajdera. Ako pak provodis dosta vremena na netu i svlacis preko 500MB mesecno onda bi mogao da racunas na dinar po megabajtu. Dakle mesec dana - minimum 500 dinara. Za slicnu cifru mozes da uplatis flat. Kako kod da okrenes cene bi bile jako slicne ovim danasnjim tako da nema smisla.

djalf je napisao(la):
Zapamtite, cak i preko ima jos PUNO korisnika koji koriste DialUp!
Pozdrav

E bas nas utesi...

Slazem se da i preko ima korisnika koji koriste dial up ali to je manje vise stvar izbora i zapadnjacko shvatanje zivota. Tetka koja cekira mail jednom dnevno i jednom nedeljno ode na neki sajt sa receptima nije blesava da plati €30 za brzu vezu nego uplati dial up (ukoliko vec nema besplatno uz caller ID :D ). Za razliku od nas koji bi babi na selu uzeli 10MB/s samo kada bi imali para da placamo. Al to je vec skroz van teme... :)

Salko zaboravio si impulse al ajd.
Uopste mi nije jasna ova prica i o cemu vi to tripujete. Odmah da pobacate pljuge svi!!! :D
U vremenu (A)DSL-a, Sat-neta, UMTSa, HSDPA koji krece, opstih i stalnih padova cena (bice i kod nas ne brinite) vi se prepucavate o tamo nekoj mogucnosti novog tarifnog profila za Dial Up, koja bi postojala, cak i da je moguca, samo u vasoj masti i koja bi nekome ustedela 100din mesecno na 28,8 vezi npr.?
Misi'm ooonooo ... :D
Aj svi u kafanu i pice na moj racun a tred zatvaraj :)

Freelancer je napisao(la):
Salko zaboravio si impulse al ajd.
Uopste mi nije jasna ova prica i o cemu vi to tripujete. Odmah da pobacate pljuge svi!!! :D
U vremenu (A)DSL-a, Sat-neta, UMTSa, HSDPA koji krece, opstih i stalnih padova cena (bice i kod nas ne brinite) vi se prepucavate o tamo nekoj mogucnosti novog tarifnog profila za Dial Up, koja bi postojala, cak i da je moguca, samo u vasoj masti i koja bi nekome ustedela 100din mesecno na 28,8 vezi npr.?
Misi'm ooonooo ... :D
Aj svi u kafanu i pice na moj racun a tred zatvaraj :)

:d :d :d

I to sto kazes...

Hvala Bogu kad sam se skinuo sa dial upa :)
Koliko kosta oprema (antena t d.) da bi mogao da hvata wireless sa jedno 15 km? Ovde je samo 1 provider sa wirelessom pa drzi monopol - a na 15 km ih ima 3-4...

ja se redovno kacim na 28.8 i meni bi cak ovo i odgovaralo, ali bolje bi bilo da dial-up poskupi bar bi se lakse odlucio za prelaz na nesto bolje...

Nazad
Vrh Dno