Šta je novo?

DHL carina

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
8,770
Poena
113
Meni je u poslednjih 2 godine stiglo nekoliko paketa preko DHL. Unutra bude uredan račun, na DHL ambalaži ne bude CN22, ali bude na unutrašnjoj ambalaži. Paketi su bili 25-40eur + isporuka, mislim da je najviše bilo 60eur isporuka. Srpskom DHL nikada nisam platio bilo šta. Zovu telefonom, donesu. Jednom nisam bio dostupan, pa da ne čekam sutra isporuku, otišao kod njih da preuzmem.
 

giovanni

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2000
Poruke
809
Poena
28
Samo pojašnjenje: carinska ispostava za brze pošiljke (zvaničan naziv) je carinska ispostava gde rade carinici kao na svakoj drugoj ispostavi u Beogradu. Pre 25 godina DHL je "dobio" da imaju ispostavu carine u svom prostoru "zbog prirode pošiljki koje kurirska služba DHL opslužuje" i tako je do dan danas. Ljudi koji su pomenuti ovde rade u firmi DHL International DOO i nemaju veze sa carinom u smislu kontrole podnetih dokumenata već su spediteri isto kao one 4 firme koje je neko kačio ili kao još 50 drugih u Beogradu.
Ono što morate znati je da DHL radi striktno po propisima države Srbije ali i po procedurama u okviru kompanije tako da, što neko reče, nema "kreativnih" predloga i slično ali to isto znači da nema šanse da vam se bilo šta ubrza, završi preko reda ili da vas saslušaju u vezi nekog problema ili specifičnosti vaše pošiljke.
Na sve to, carinici koji su tamo raspoređeni (menjaju se povremeno kao i na ostalim ispostavama) retko kad su raspoloženi da uopšte razgovaraju normalno sa ucesnikom u carinskom postupku (da ne kažem da su kreteni uglavnom) pa ne treba nikoga da čudi da pošiljke leže u DHL-u na carinjenju i više od nedelju dana.
Što se tiče komentara da će se roba ocariniti na vrednost koja piše na fakturi a ne osnovu manje vrednosti usled uočenog stanja i procene "uživo", kad bi carinik to tako uradio (umanjio na toj osnovi carinsku osnovicu za naplatu dažbina), to bi bila teža povreda pravila službe i nema načina da se izvuče iz prekršaja koji bi tako učinio. On bi u nekom takvom slučaju mogao da prihvati samo verodostjnu ispravu kojom se može utvrditi prava cena robe a to odokativna metoda ne omogućava.
 

outlaw

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poruke
4,795
Poena
113
Zato je moj predlog da se plati tih 1000 i kusur RDS za otkup dokumentacije, i carinjenje uradi sa drugim špediterom (svojim :))
 

tiha

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poruke
1,586
Poena
48
^Koliko ja znam, ne možeš sam da odradiš špediciju (ako si na to mislio).
 

outlaw

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poruke
4,795
Poena
113
Nisam, mislio sam sa drugim špediterom, koji će da otkupi dokumentaciju i sve odradi garantovano brže nego DHL :)

Ovo "svojim" sam napisao u smislu ako imate nekog prijatelja koji radi u nekoj špediciji... (kao ja što imam) ;)
 

Mashinac

Flash Drive
Učlanjen(a)
13.02.2021
Poruke
500
Poena
43
Čovek ne razlikuje carinjenje i carinsko zastupanje (špedicija), ako je predata dokumentacija za carinski postupak sve je u rukama carinika i ako podleže carini dok ne legne kinta na račun carine pošiljka se ne oslobadja, ne može da izadje iz "bescarinske zone" odnosno carinskog skladišta tipa A. Koliko mi se čini pokušao je da vidi da li će proći bez carine pa pošto ne pali ajde prekini pa mi piši da je vrednost 10e.
Moje iskustvo sa DHL u dosadašnjih 4-5 narudžbi sa vrednostima 200-400e+shiping je ok, uvek mi je računata vrednost same robe tako da što bi narod rekao kako sam se nadao dobro sam se udao :ROFLMAO:.
 

nicke85

Flash Drive
Učlanjen(a)
29.06.2015
Poruke
7
Poena
3
Recenzije na Google kazu kakvo je realno stanje, bolje je koristiti Fedex, UPS ili običnu poštu.
Tj preko obične pošte ocarine paket svakako i paket stigne a preko DHL-a je čist mazohizam.
Recenzije za DHL Srbija
Recenzije za DHL International beograd d.o.o

Ima još recenzija o DHL-u koga zanima neka potraži sve je jasno.
Deluje da to nije ista organizacija kao što je u drugim zamljama
 

Milii

Flash Drive
Učlanjen(a)
05.10.2021
Poruke
1
Poena
1
Rade, malo su sporiji od drugih špeditera i nešto jeftiniji (3240 din. naspram ~5000din.).
Nisu baš raspoloženi da se cimaju i pomažu oko "kreativnih" izjava i saveta, za razliku od pojedinih špeditera s kojima sam imao iskustava.
U principu ako je čista situacija nema problema, ako je nešto što može da zapne, bolje uzeti špeditera, nego prepustiti DHLu.
U proseku 6-7 dana, može i duže.
Meni je jednom pošiljka iz HK stigla za 46 sati, a carinili je 16 dana 😭
Znate li mozda da li im je fiksna cena za troskove carinjenja bez obzira da li porucujem proizvod od 100 ili 1000 evra?
 
Vrh Dno