Šta je novo?

Dfs

sta te zanima o distributed file sistemu?

sve me zanima
a posebno koja su ogranicenja tipa- moze samo na jednm mestu na DC (tako je ako sam dobro shvatila..?) i sl.!
pozdrav!

pa da, zato sto kad koristis PXE metod boot-a karta nece znaci odakle da povuce instalaciju, valjda zbog toga...

dakle, kad podignes RIS server, napravis image instalacije. Na klijentu omogucis boot PXE moteodom (mrezna karta mora imati podrsku), i krene instalacija sa servera. Ima dobra i losa stvar. Dobra je sto recimo ne moras biti tu za vreme instalacije posto se instalira sve default, ali to je ujedno i losa strana posto ne mozes particionisati diskove, i tako dalje. Moguce je naravno napraviti WinNT.sif fajl pa preko njega odraditi instalaciju.

Veoma korisna stvar ako imas mrezu od 5 i vise racunara pa moras na svima da instaliras nesto.

Toliko o OS-u.

Ali moguce je staviti i neke aplikacije. Recimo hoces Winamp da bude dostupan svima. Samo ga publish-ujes na RISu, onda kklijenti imaju pristup toj instalaciji (i svim ostalima koje odredis) preko Add remove programs.

izizetno mi se svidja ta opcija, naravno preko grupnih i korisnickih polisa mozes i praviti kategorije, pa i nametnuti instalacije pojedinim klijentima...

ovo mozda ima veze sa dfs- om ali nije to ono na sta sam mislila...
dfs je znam, za shareovane foldere- da svi prakticno stoje (vizuelno) na 1 mestu.
e sad... dalje...? moze samo 1 na 1 serveru, 1 root. toliko znam ali sta jos...??

Miroslave, jel se to meni cini ili si ti ovde odgovorio na onaj onaj post Crnog u sobi 'operativni sistemi'?

Crvenkapice, sto se tice DfS-a, mnogo toga moze da zavisi od potreba strukture koju administriras: Imas li pred sobom domain ili radnu grupu?!....ukoliko je u pitanju domain, mozes (sto ne znaci da moras) da podignes domain-root koji spanuje kompletan forest....(u takvim konfiguracijama, vise domenskih servera hostuje root). Takodje, root se cuva u A.D-u, pa izmedju ostalog garantuje automatsku replikaciju, master-partner konfiguraciju, fault-tolerance itd...

Sa druge strane, mozes podici i stand-alone root, koji se cuva na jednom serveru i ako taj frljukne, ode root....(naravno, fizicki file-ovi su jos uvjek tamo gdje su i inace)

DfS zapravo omogucuje da se svi share-ovani folderi sirom organizacije vide na jednom mjestu u hijerarhiji kao sto je, recimo, ona foldera u my computeru. Sto prakticno znaci da ne moras da skaces sa kompa na komp u my network places ili slicno.

Tacnije, DfS pravi virtualni direktorij svih share-ova koje prikljucis root-u, tako da koristeci A.D mehanizme, korisnik koji u root-u pozove neki link ka folderu, zapravo vrsi upit ka A.D-u, koji ga automatski preusmjerava na fizicku lokaciju tog foldera (naravno, bez korisnikovog znanja, i potrebe da zna gdje se ovaj zaista nalazi)....takodje, ukoliko se lokacija promjeni, admin samo unesi mali edit, i to je to.

DfS je, medjutim, prica za sebe, i tu ima mnogo stvari o kojima treba voditi racuna, npr., sta ukoliko imas DfS un-aware klijente, tipa 9x klijenata, itd....zato, pravac google (ili, npr. microsoft.com)

---

ja se izvinjavam, u silnoj zurbi i frci na poslu, pomesao sam treadove :) ja sam jasno odgovorao na ris, a ne dfs :)

Crvenkapice, izvinjavamo se sto ti narusavamo tematski okvir......ali, Miroslave, jel znas da ne moras imati PXE-boot enabled NIC?! Imas onaj fajl rbfg.exe u RemInistall folderu, pomocu kojeg napravis flopy sa kojeg bootujes emulaciju za PXE....

??? nisam znao to moram priznati... aj bas cu probati, imam neku 10mbita kartu koja nije pxe boot pa da vidim jel to fercera...

Miroslav je napisao(la):
??? nisam znao to moram priznati... aj bas cu probati, imam neku 10mbita kartu koja nije pxe boot pa da vidim jel to fercera...
a na netu se moze naci i noviji rbfg.exe
tj.podrzava vise mreznih krtica od tog uz windows

Nazad
Vrh Dno