Šta je novo?

DFI nF4x i problemi svih vrsta :d

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
pazario drugar komp, ploca DFI nF4x, semron 2800+, 2x512mb kingmax shit ram(dvostrani), x700pro ....

prvi problem se javio odmah po startu instalacije win-a, plavi ekran sa ispisanim greskama...
procitao sam negde na forumu da ce ploca automatski setovati ram na 166mhz(ako je 2x512mb dvostrani ram) i da ce sve tako raditi, e nece :)
ploca odbija da radi sa 2 modula, nema sta nisam probao, kada izvadim jedan modul funkcionise ...
sta sada ? mora da postoji neko resenje, ako je taj isti ram ok radio na nF3 platformi zasto na nF4 pravi tolike probleme ?

napajanje je chief 420w, 20 pin-a, da ne fale ploci ona 4 pina ? da joj nije zima, da pustim neku laganu muziku da je opustim ? :)

dalje, nikako ne mogu da predjem 300 HT, sve savrseno stabilno radi na 290(nekih 2300mhz), ram 133mhz, voltaza za ram 2.8, za cpu 1.60v. dizao sam voltazu procesora na 1.7 ali opet nisam uspeo da predjem 300HT. voltaza cipseta 1.5v, probano i sa 1.6 ali isti qur** :) .... da li je moguce da je decko dobio najlosiji primerak semprona 2800+ na svetu ? ili je ploca problem ?

na kojim voltazama vama rade cpu,ram,cipset ? koji ram koristite ?

ajd, dajte neku soluciju za resenje problemcica :)

Poz.

Poslednja izmena:
Mali HoBiT je napisao(la):
...
dalje, nikako ne mogu da predjem 300 HT, sve savrseno stabilno radi na 290(nekih 2300mhz), ram 133mhz, voltaza za ram 2.8, za cpu 1.60v. dizao sam voltazu procesora na 1.7 ali opet nisam uspeo da predjem 300HT. voltaza cipseta 1.5v, probano i sa 1.6 ali isti qur** :) .... da li je moguce da je decko dobio najlosiji primerak semprona 2800+ na svetu ? ili je ploca problem ?

na kojim voltazama vama rade cpu,ram,cipset ? koji ram koristite ?

ajd, dajte neku soluciju za resenje problemcica :)

Poz.

Si smanjio HTT mnozilac na 3x, menjao banke za memoriju, stavio poslednji bios?
Povecanje napona chipseta ne utice na OC potencijal ove ploce(experimentalno utvrdjeno:d), a napon na proc. kod mene je 1.45V u biosu za HTT320.

Poslednja izmena:
bio ht mnozioc na 3x, nisam flesovao noviji bios od onog koji je na ploci...

nekim cudom sam uspeo da podignem CPU do 2500mhz, voltaza 1.7v, mozda moze i na nesto nizoj, nisam stigao da probam. nego, cpu 2500mhz, ht 311mhz, ram setovan na 100mhz! uzas :)

u jednom trenutku je ploca radila na def. vrednostima sa oba modula, ali cim pocne da se podize HT nastaje haos i nema sanse da se cpu overklokuje ni 100mhz.

glupost...

Jesam li utripovao ili sam negde procitao da ova kombinacija(s754) pravi probleme sa dva dvostrana modula, cak da nece da radi uopste?

Kingmax neće 1T? A bedni STT hoće. :d

3opah je napisao(la):
Jesam li utripovao ili sam negde procitao da ova kombinacija(s754) pravi probleme sa dva dvostrana modula, cak da nece da radi uopste?

Utripovao si. Samo mora da se izgasi memory interleaving ukoliko su moduli različiti ili iz različitih serija. Alternativa je sumanuto povećanje voltaže, ali ne preporučujem. Meni šljaka sa interleavingom ali na 3.1v, usijaju se hladnjaci na RAM-u.

Šljaka vrlo lepo, 6-3-3-2.5 1T na 225MHz, 2 x 512Mb STT dvostrani.

samo ti lepo flashuj poslednji bios pa onda vidi da li ti radi.

bios je resio problem i sada radi kada su oba modula ubacena. nisam znao da pri overkloku moram da gadjam da ram ne prelazi 166mhz. ja sam svo vreme gledao da ram iako radi oko 200mhz sto nema sansi.

trenutno cpu radi na 2.5gh(1.65v) ali je ram setovan na 100mhz, tacnije radi na nekih 158mhz kada je HT na 313 mhz...

koju memoriju da preporucim drugaru da pazari da moze da radi na ovoj ploci na 200+ mhz ? mora li da bude jednostrana ? koji proizvodjaci ?

mora taj ram da radi na 200mhz, samo ga treba podesiti kako valja. Stavi Row cycle time (trc) na 11, Row Refresh Cycle Time na 17.
naravno, stavi memoriju na 133mhz.

Poslednja izmena:
netje, probao sam svaku mogucu varijantu, ili restartuje pri boot-u ili nece da boot-uje uopste...
nego, sta od ram-a da decko pazari ...

edit:
i nebitno je da li je 1T ili 2T tajming, ponasa se isto kada se predje 166mhz,znaci puca...
trenutno radi na 158mhz 1T, savrseno stabilno :) i jako sporo :d

Poslednja izmena:
[Mancha] je napisao(la):
Poslednji bios obavezno posto upravo poboljsava rad sa vise modula.
Ja na njoj koristim 2x 1GB Kingmax SuperRam PC3200 i radi ok, ali iskljucivo na 2T (Sempron 2800+ E6)

Kako si konfigurisao memoriju?

Jeste malo cudno, ali ako se dva modula ubace u prvi i treci mem slot onda ih vozi kao 2T, ali kombinacija prvi i drugi slot.... sam odmah postavi 1T.

Procesori prave probleme. Taman sam zakljucio na dfi nf4x i s2800 jeftini PQI radi dobro a na asrock nf4g s2500 lose kad mi je palo na pamet da zamenim procesore. Sad sve radi lose. PQI radio na 220 1T cl2, opusteno i 250 a sad jedva 206 cl2.5 jos uvek 1T. Ko je rekao da su razlike u mem kontroleru zanemarljive?

Mali HoBiT je napisao(la):
netje, probao sam svaku mogucu varijantu, ili restartuje pri boot-u ili nece da boot-uje uopste...
nego, sta od ram-a da decko pazari ...

edit:
i nebitno je da li je 1T ili 2T tajming, ponasa se isto kada se predje 166mhz,znaci puca...
trenutno radi na 158mhz 1T, savrseno stabilno :) i jako sporo :d

Ne obraćaj pažnju na one cifre što pišu u BIOS-u, nego pogledaj u CPU-Z na koliko ti radi memorija. Da li si isključio memory interleaving?

To sve mora da radi, ako je memorija ispravna, ništa na Nforce4 nije drugačije nego na drugim pločama, izuzev 1T i 2T i memory interleaving opcija. Poslaću ti skrinšot mojih setovanja na mail ukoliko ti ovo ne reši problem.

pa CPU Z samo i gledam, mada ne vidim razliku da li gledao cpu-z ili bios ili neki treci alat za pracenje cpu-a,ram-a i ostalih parametara na ploci, svi pricaju isto za ram...

ovaj kingshit superram ce definitivno biti zamenjen za hardcore... sta ce biti posle, cuce se :)

Nazad
Vrh Dno