Šta je novo?

DFI LP nF4Ultra D bios,help please :) ....

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
... koji da flesnem ?
u ploci je venice 3000+ koji po recima bivseg vlasnika kuca na 2.5GHz stabilno, ja ne mogu da predjem 2250mhz(trenutno sljaka na toj frekvenciji, max stabilan klok :d ).... od njegove stare masine samo je ram menjan, umesto PQI modula od 1gb ubacen je G.Skill F1-3200DSU2-1GBLE(TCCD), dva modula od 512mb...

kako ste vi sta podesavali ? ovaj g.skill je isao do 320+mhz na dfi nf4 ultra infinity ploci(2T) ili oko 300mhz(1T). na ovoj DFI LP ram netje da radi 1T ma sa kojim tajminzima preko 220mhz sa 1T parametrom(koliko sam skapirao 1T parametar se ukljucuje kada se gadjaju slotovi za ram zute boje, kada se kombinuju 1. i 2. slot onda je 2T, jel da ? :) )

ajd ako ima neko ovu plocu i slucajno ram sa tccd cipovima neka prenosi iskustva :) koji bios, podesavanja....

damn, poceo sam da citam o dfi i tccd podesavanjima da bi autor morao da navede da se moduli ubace u narandzaste slotove, ja kada to ucinim ploca ne vidi moj ram :d tuga....

probacu posle flesha biosa ponovo...

thx monty :wave:

Sto se slotova tice, drz' ti da uvek budu ili u zutim ili u narandzastim... nemoj da mesas...

pa ima li razlike u slotovima, nesto sam citao da su zuti za ram koji voli visoke voltaze, za tccd su orange recommended...

u svakom slucaju, pocinjem da se igram ovog trenutka sa masinom....

To je prica koja stoji... kao... ali dosta zavisi od i od samog biosa, ako flesnes neodgovarajuci (za ram, ne za plocu), doci ces do toga da ploca nece da butuje, vec samo pisti kad je memoriju u zutim, odnosno u narandzastim slotovima - zavisi od memorije.

Ne secam se tacno, ali mislim da je meni cak bilo i obrnuto, memorija se dosta bolje klokovala u narandzastim slotovima (onaj moj BH-6)... mislim da sam u njima i isterao 290MHz.

Anyway, nebitno... poigraj se, batali price, vidi sam... utvrdi gradivo ;)

pa ima li razlike u slotovima, nesto sam citao da su zuti za ram koji voli visoke voltaze, za tccd su orange recommended...

u svakom slucaju, pocinjem da se igram ovog trenutka sa masinom....

Sto se slotova tice narandzasti su preporucljiviji od zutih.
Neki tvrde kao da BH5 vozi na zutim bolje. Ja sam testirao UTT (visociji naponi) na mojoj i nerandzasti su u svakom slucaju bili bolji.

Nego jesi li probao samo jedan modul ?

znaci ugrizao bu ovaj ram da znam da ce da ga zaboli :d
sada sam skoro 80% siguran da on zaebava, 275x7(kao spustio sam mnozioc da vidim dokle ce fsb da ide max.) trenutno sljaka, oseca se definitivno napredak od kada je preporuceni bios flesnut. ram netje da radi po fabrickoj specifikaciji, znaci 2.5-3-3-7-1T(@275mhz) NO WAY, 3-4-4-8-1T startuje win ali puca posle par sekundi,3-4-4-8-2T funkcionise(za sada) :D, voltaza po biosu 2.92, ja setovao 2.9v ... da mu ne treba jos struje ? :eyebrows:

na koliko max volti mogu da przim cpu ? (cisto onako, usputno pitanje :) )

Poslednja izmena:
za tccd ti ne treba vise od 2.8v,cak je 2,7v nekad sasvim dovoljno za vrhunske rezultate

Poslednja izmena:
hm... na 2.7v ovaj moj ne mrda iz mesta :d

e da, narandzasti slotovi su popunjeni.... sad cu da probam zute, mozda ramu smeta nandzarasta :d

Poslednja izmena:
cpu je kanturina, preko 2.5ghz ni na 2v netje da mrdne :)

ali pazite sada ovo, ram na 275mhz sada radi na 2.5-3-3-7-1T ali definitivno ovaj moj primerak g.skill-a voli voltazu, da bi dosao do ovih tajminga moram da setujem 3v u biosu (koji prijavljuje 3.06v).... znaci zbunjen sam, citao sam negde da neke revizije tccd cipova vole struju, znate li kako da proverim koja je ? i do koje ste vi voltaze terali vase module ?

krajnji skor,100% stabilno(valjda :d ) 2500mhz cpu, ram 278mhz 3-4-4-8-1T na 3.06v, drugacije netje da radi... e sada, jel opasno po ram ovih 3.06v ? :)

edit:
:)
G.Skill F13200DSU21GBLE

Poslednja izmena:
krajnji skor,100% stabilno(valjda :d ) 2500mhz cpu, ram 278mhz 3-4-4-8-1T na 3.06v, drugacije netje da radi... e sada, jel opasno po ram ovih 3.06v ? :)

edit:
:)
G.Skill F13200DSU21GBLE

Veoma cudno je da taj TCCD trpi toliku voltazu. Imao sam vise primeraka TCCD modula i ni jedan nije radio 100% stabilno preko 2,85V.

uzmi fino GoldMemory i testiraj module na niskim CPU frikvencijama (manji multiplikator)
pocni sa 2,7V i ako ti prodje test podizi FSB postepeno. Kod prvis greskica dizes napon na memoriju za 0,5 i ponovo sve. :)

Vddr: 2.7v
Tcl: 2.5
Trcd: 3
Tras: 6
Trp: 3
Trc: 9
Trfc: 12
Trrd: 2
Twr: 2
Twrt: 2
Trwt: 2
Tref: 3072 (200MHz 3.9us)
Twcl: 1

Bank int.: Enable
Skew control: 255 +
Drive strength: 7
Data strength: 4
Max. Async: 7ns
Read Preamble: 5ns
Idle Cycle: AUTO
Dyn. Counter: Enable
R/W Bypass: 16x
Bypass Max: 7x
32Bit Gran.: Disable

U slucaju nestabilnosti cackaj malkice sledece parametre

Max. Async. na 8ns
smanji refresh interval (Tref)
Trrd na 3
Idle Cycle na 128/256

:wave:

ma kakvi monty, na 2.7 ja nemam boot :) 2.8 kao nesto pocne ali nikada ne zavrsi u windows-u, 2.9v dodje do win-a ali je daleeeekoooo od stabilnog dok na 3+v ima 100% stabilan rad(sve vreme 2.5-3-3-7-1T) :d

citao sam malo o ovom g.skill-u, 1. specifikacija koja dolazi iz fabrike nije u redu....
gskilliy8.jpg

ili jeste ali voltaza koju su naveli nije tacna(shatro 2.7-2.8v), moze ona 2.5-3-3-7-1T do 288mhz ali na 3.2v, to sam morao da proverim :).... teo sam da poteram sandru da vidim bandwidth ali sam poprilicno sje*ao win silnim restartima koje je masina prezivela dok sam trazio max stabilan klok, sada cu dizati win od nule pa cu da poteram i sandru....

speccr6.jpg

Probaj i rotiranje modula u slotovima. Znam da zvuci cudno, ali nekad se ispostavi da prosljaka. Mislim narandzasti su 3 i 4 slot. Ali koji modul staviti u 3, a koji u 4 slot treba ispitati. Mada kad su moduli upareni to ne bi trebalo da ima uticaja :wave:

ja ponovo malo da smaram, da ne otvaram novu temu, problem nije vezan za occ,ram slotove za ram &shit :) vec graficku kartu, u pitanju je 6800GS, nesto ne valja, u 3dmarku 03 izvlaci oko 8000 poena(ili cega vec, ja nikada nisam ustanovio :d), nije li to malo ?
Ne znam sta bi mogla graficka da zeza, ona ili radi ili ne.... ima li veze u kom je PCIe slotu graficka ? prvo je bila u onom visem(valjda 1. :) izvukla oko 6000 "poena") sada je u ovom drugom(blize dnu kucista, vec sam napomenuo ~8000 bambija :) )... ima li tu nekih podesavanja ? (by the way, zamrzeo sam DFI :D )

Ne znam sta bi mogla graficka da zeza, ona ili radi ili ne.... ima li veze u kom je PCIe slotu graficka ?
Ima, manje skorove dobijas kada je karta u drugom PCIe slotu, jer onda ne radi kao PCIEx16, vec x8. Zaboravio sam koliko *tacno* manje, davno sam to proveravao... ali manje.

E sad, to sto je tebi manji skor sa kartom *u prvom slotu* - to vec ne mogu da objasnim! :d:d

vidi ako su ti setovanaj na quality u driverima za grafiku onda dobijas mnogo manji skor :)

ja ponovo malo da smaram, da ne otvaram novu temu, problem nije vezan za occ,ram slotove za ram &shit :) vec graficku kartu, u pitanju je 6800GS, nesto ne valja, u 3dmarku 03 izvlaci oko 8000 poena(ili cega vec, ja nikada nisam ustanovio :d), nije li to malo ?
Ne znam sta bi mogla graficka da zeza, ona ili radi ili ne.... ima li veze u kom je PCIe slotu graficka ? prvo je bila u onom visem(valjda 1. :) izvukla oko 6000 "poena") sada je u ovom drugom(blize dnu kucista, vec sam napomenuo ~8000 bambija :) )... ima li tu nekih podesavanja ? (by the way, zamrzeo sam DFI :D )

A i ti skakuces kao skakavac sa jedne na drugu temu.
Priacli smo o stabilnosti sistema jer si rekao da ti spi32m ne prolazi. Na osnovu toga smo dosli do predpostavke da ti memorija nije dobro nastelovana. Zatim si zakljucio da ram ne ispunjava fabricke latencije stim sto mu treba daleko vise napona.

Sad si se bacio na bencovanje grafike ???

Moj predlog ti je da digitalcem izmeris realni napon koji memorija stvarno dobija.
Tacku za merenje VDimm'a imas ovdje -> http://funkflix.de/pics/dfivdimm.jpg
Zatim prekontrolisi napajanje izmeri digatalcem takodje 3,3V,5V i 12V granu. Mjeri grane pri opterecenju i zapisi na cedulju koliko opada napon kad opteretis sistem.

postuj rezultat ovdje

Postavlja se pitanje da li uopste mozes da uspostavis 100% stabilan rad sistema , sumnjam da ti je jedan od RAM modula pri kraju .... ili je napajanje bulja

Za DFI se preporucuje malkice jace napajanje od svakovrsnih kineza koji se prodaju po BG.

Poslednja izmena:
@ CAR, da nije nesto naopacke kod moje ploce, shatro zamenjena mesta PCIe slotovoma :d

@smarac, mmmda, to je sigurno :)

@monteboy, pa moram da skacucem sa teme na temu kada sam preskakao casove, ja sam pratio do nf3 i onda bacio bukvar :)

(mislim da sam spomenuo da sam dosao do 100% stabilnog rada na masini... :) )

nego, stoji cinjenica da je psu taraba, onaj LC 65(nesto,nesto)... lepo je to sto pricas za merenje unimerom,poskidao sam slike za tacke za merenja i sve bi ja to vec odradio da imam cime da premerim vrednosti :D

sutra cu da zajmim aparaturu pa da merim, postujem, valjda cemo resiti problem(tj VI, ja samo pratim sta pricate i to radim :d ) :)

Poslednja izmena:
LC je zavrsio u kanti za djubre(zasluzeno, postojale su visoke oscilacije na svim granama,definitivno je bilo na kraju karijere) :) zamenio ga je Antec od 480w i sada makina funkcionise besprekorno.... hvala vam svima na pomoci!

LC je zavrsio u kanti za djubre(zasluzeno, postojale su visoke oscilacije na svim granama,definitivno je bilo na kraju karijere) :) zamenio ga je Antec od 480w i sada makina funkcionise besprekorno.... hvala vam svima na pomoci!

nista i drugi put

Nazad
Vrh Dno