Šta je novo?

DFI Infinity nf4 Ultra HTT problem

mayo

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2000
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X, bequiet! Dark Rock Pro 4
Matična ploča
MSI MAG B550 Tomahawk
RAM
2 x 8 GB DDR4 3600MHz HyperX HX436C17PB4A/8
GPU
MSI 3080 Gaming Trio Z 10GB
Storage
Samsung 970 Evo 500 GB
Zvuk
PreSonus Eris 4.5 BT
PSU
Seasonic Focus GX750
Kućište
bequiet! Silentbase 801
Monitor
LG 27GL850-B
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima!
Ne mogu da promenim HTT, odnosno koju god vrednost stavio, npr 4x250 u CPU-z uvek pokazuje da je htt 200 mhz. Ne menja se ni mem magistrala, uvek je 200. Napominjem da mi je Winnie radio na 10x250 najnormalnije, na drugoj ploci (Epox). Da li je neko imao slican problem?

e brate, ja sam kupio isto tu istu plocu i totalno se razocarao kako je losa podrska za nju ... znaci, nista ne radi kako valja smart guardian, menjanje brzine ventilatora iz BIOS-a... speedfan i motherboard monitor isto zezaju ... bezveze :smash:

Poslednja izmena:
mayo je napisao(la):
Pozdrav svima!
Ne mogu da promenim HTT, odnosno koju god vrednost stavio, npr 4x250 u CPU-z uvek pokazuje da je htt 200 mhz. Ne menja se ni mem magistrala, uvek je 200. Napominjem da mi je Winnie radio na 10x250 najnormalnije, na drugoj ploci (Epox). Da li je neko imao slican problem?
Nesto ti tu mario nisi uradio kako treba! Ajde flashuj novi BIOS pa probaj ponovo!

Nedjo je napisao(la):
Nesto ti tu mario nisi uradio kako treba! Ajde flashuj novi BIOS pa probaj ponovo!

Naravno, osnovne stvari sam odmah uradio. Flesovanje najnovijeg biosa se podrazumeva. Evo malo backgrounda:
Winchester 3200+ je na Epox 9nda3j radio na 10x250, sinhrono sa memorijom 2x512 Kingmax HC, 1T. Napon za proc je bio 1.5v (po CPU-z). Memoriji nije trebalo dodatnog soka, odnosno radia je na 2.54.

Na Infinityju na defaultu sve stabilno radi, proc na 10x200, Htt 5x200, memorija kao ddr400, 1T, DC. Normalno radi i C'n'Q, tj. obara voltazu procesora na 1.09 kada je u idle.

Promena mnozioca normalno radi. Ono sto je osnovni problem je kada dignem magistralu na npr. 220, bios po resetu pri postovanju prijavljuje da mi procesor radi na 10x220, ali memorija i dalje radi kao ddr400, iako je po defaultu namestena da prati sistemsku magistralu, odnosno 1:1. Sistem se normalno digne, a CPU-Z kaze da mi proc i dalje radi kao 10x200, sto i potvrdjuju i iste perfomanse kao na defaultu. C'n'Q je disableovan.

Naisao sam na post coveka na dfi street forumima sa slicnim problemom, ali ga je on resio vracanjem mem parametara na default. Ja svoje nisam cackao.

Problem sa probao da resim stavljanjem samo jednog mem modula, flesovanjem starijeg biosa, ali bez rezultata.

Znaci, koje god vrednosti stavio za Htt, ili menjaoh ldp (mnozioc htt-a) ne dolazi do promene.

Problem ostaje, a ja sve vise zalim za Epoxom
:wall:

Poslednja izmena:
Mali update:
Izgleda da je problem do biosa. Ja imam reviziju B pomenute problematicne ploce, a sada vidim da su svi biosi za ovu reviziju sklonjeni sa zvanicnog dfi sajta. :bottle:

Vrh Dno