Šta je novo?

DFI Infinity BloodIron P35-T2RL temperatura chipseta

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Imam plocu iz naslova uparenu sa Pentium D 915 procesorom. Posto je ovo prva sezona kako je kod mene, imam pitanje vezano za temperaturu chipseta. Naime, temperatura je 49-51 u IDLE, kad su ovako malo topliji dani. Plasim se da ce leti kad bude bas toplo to ici i do 55. Pritom je racunar u prizemlju u relativno hladnom delu kuce (plocu koristim u kucnom serveru). Zimi zato nisam ni imao problema jer se taj deo kuce ne greje, chipset je isao i na ispod 30C :d
Nemam dodatno hladnjenje chipseta, cooler na procesoru je box od c2d E6600. Kuciste je veliko i ima dosta promaje u njemu za hard diskove (oko 5-6 ventilatora) ali su hard diskovi ispod ploce i iznad ploce, nema direktne promaje nad hladnjakom chipseta.

Pitanje je, da li je ovo normalna temperatura i da li treba da me brine? Ne znam koja je gornja granica za chipset na ploci, znam da na mojoj iz potpisa cim predje 45C Asus PC Probe pocrveni tu vrednost, valjda aludirajuci na to da je previsoka :)
Komp radi 24/7 i bitno mi je da je stabilan, pa ako je temperatura prevelika da se iscimam da stavim jos 2x12cm da prave promaju?

Gledao sam neke testove ploce na netu i tamo je u LOADu temperatura chipseta isla do 52-54, zato mi nije jasno zasto je kod mene u IDLE toliko velika.

Proveri kvatilete paste, ako je loš menjaj.

Kod mene je X48 čipset na oko 60ak stepeni (mereno termalnom diodom) već skoro 4 godine i ništa mu ne fali.

Ako te baš brine ta tempertura, stavi mali 4cm ventilator na sam hladnjak čipseta, problem će sigurno time biti rešen.

To je to, iste temperature su bile na mom primerku ploče.

EDIT: Sad sam video da su to vrednosti temperatura u idle. Proveri hladnjak i pastu, napravi promaju u kućištu, dodaj ventilator. Šta drugo možeš...?

Poslednja izmena:
Pasta cenim da nikad nije menjana. Mogao bih da je promenim, ali me mrzi da sve vadim iz kompa, a dok budem nasao vremena za to vec ce krenuti vrucine :)
Mada ako kazes da ni na 60C nije problem... Onda ok, nego mi se ucinilo da sam negde procitao da chipset treba da bude hladniji dosta od CPUa.

@RazbojNick
Ma znam, nego sam pitao vise da bih znao da li je normalna temperatura ili nije. Ocigledno se vise greje, posto imam dosta HDDova vezano i to u RAIDu, verovatno ga oni vise greju nego inace. A to mi je i trebalo, iskustvo iz prve ruke, hvala :)

Mislim da nemas razloga za brigu. Ja sam imao priblizne temperature plus cpu je bio naklokovan na 4GHz. Sve je radilo bez ikakvih znakova nestabilnosti. Ako imas mugucnosti nakaci neki vent na 5V da duva preko hladnjaka. Menjanjem paste neces dobiti skoro nista jer je taj hladnjak sam po sebi malo losiji.

Jedino sto imam viska su 12cm ventovi, tako da cu ili jedan ili oba da uposlim. Sad sam proverio, temp je 52C.

Sve u svemu, nije alarmanto, a to sam hteo i da cujem. Posto je takva situacija - kad prodju ispitni rokovi pa cu da se pozabavim, za toliko ce da izdrzi :)

Sada si me vratio u prošlost sa obzirom da sam ja imao isti D 915 ali ja imam DFI X48. Sećam se da je pisano u nekom našem časopisu taj BloodIron čipset dosta greje pa je poželjno nakačiti neki mini vent da ga hladi. Inače i ovaj moj DFI se greje ali radi već 4 g bez problema. Takve su im ploče.

Ne greju se BI ploče ništa posebno, upravo sam pogeldao i kod mene je temperatura 25-31° opušteno, 38-40° kad zapeni, bez OC i slično. Prethodna DFI BI P35 je isto imala normalne temperature, hladnjaci su fabrički, a hladjenje kućišta su dve 12, pull-push.

Stavio sam 2x12cm, pull-push, stim sto je ovaj koji "uvlaci" vazduh i salje ka zadnjoj strani smesten u sred kucista (ionako je pretrpano, jedva sam ga ubacio).. Kad sam stavio samo jedan da izvlaci topao vazduh, nije bilo preterano efekta, mozda 2C manja temepratura.
Uglavnom, prave promaju i hlade celu plocu a ne specificno chipset. Medjutim opet se temperatura spustila, sad je u LOADu manja nego ranije u IDLE, sto znaci 48-50C. U IDLE je ispod 45C, uglavnom oko 42C.
LOAD mi je video encoding, nije bas ultra-load kao za neku igru, posto se ovde samo procesor opterecuje, ali svejedno sam zadovoljan :)

@RazbojNick
Ne znam da li je tako pravilo, al *** moj primerak BI se greje :)

Kako god hvala svima na savetima :)

Sećam se i da je moja imala nešto topliji chipset, doduše sa dobro provetrenim kućištem... Bez sekiracije, nije to nForce :)

Nazad
Vrh Dno