Šta je novo?

Development na Mac OS X (10.6 ili 10.7)

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Duži niz godina programiram u C# (najviše web aplikacije ASP.NET, od skoro sam krenuo da se bakćem i sa MVC) .. razvojni alat jednostavno jedan jedini Visual Studio i SQL Server management (za kreiranje i pregled baza, kačenje na hosting servere...)

pored ovoga se bakćem sa Joomla i WP sajtovima tako da sam malo ušao u PHP, modifikovao po koju komponentu, kapiram PHP ali nikad nisam u njemu nešto radio "od nule"

trebalo bi uskoro da nešto ozbiljnije počnem da radim u PHP+MySQL i za to imam nameru da koristim Mac (trenutno imam minija ali moraću da ga menjam za macbook - pro ili air zavisi od para)

e sad šta je preporuka od softvera da se koristi? znam da će iskusni da se jave da je dovoljan i najobičniji text editor ali kako sam dugo koristio Visual Studio postao sam mnogo "razmažen" pa bih voleo nekakav ozbiljniji/lepši/namenski alat ... znam za Coda-u i nju koristim za administraciju nekoliko tih joomla/wp sajtova bilo samo kao ftp klijent bilo za te izmene ... pretpostavljam da može i Eclipse (koji je kao neko univerzalno okruženje pa ima razne dodatke za development raznih stvari)...

šta vi koristite za development ali i za kreiranje/ažuriranje MySQL baza podataka ?

Na netu pun kufer klipova o raznim softverima i u svima njima provejavaju mekovi u pozadini na čijim desktopovima se vrte razni text editori i u njima neki silni kod ... tako da pretpostavljam da ima nekih aplikacija koje valjaju za razvoj na meku...

i drugo pitanje: može li neka preporuka za neki sajt quick start za nas switchere sa .net na php kreiranje klasičnih web formi, prikaz podataka/unos i sl ...

Ja programiram u C# (pravim kontrole) i Delphiju i naravno PHP-u. Posto sam kupio Mac, resio sam da Web developement radim na njemu i nasao sam Espresso: http://www.macrabbit.com/ . Nazalost on nema nista od advanced feature-a poput debugging-a, refractoring-a i sl. , ali meni je super jer sam pre njega koristio glomazni Dreamweaver ponajvise zbog CSS-a. Sada, kada Espresso ima CSS visual editor, vise mi DW ne treba. Za mysql koristim besplatni Sqquel Pro, ali ako neko zna neki bolji bio bih mu zahvalan :)

Ne znam koji "genije" ce preporuciti obican texteditor(osim ako pod istim se ne smatra i TextMate) kao program za kodiranje php/html/javascript na OSX, posto je default texteditor na OSX poprilicno los, barem za kodiranje.
Ima veoma dobrih IDE resenja za Mac platformu i generalno php ali nista nije kao Visual Studio, to moras da imas na umu.

S'toga, evo ti spisak IDE-a, sa kojima sa radio do sada za php dev:
1. Eclipse (potrebno je dodati php support, ili ti pdt), definitivno jedan od najcesce koriscenih IDE za php development.
2. Aptana Studio, IDE koji je nastao od Eclipse-a, ali je kasnije ceo projekat preuzet od firme Appcelerator koja je portovala celu aplikaciju na ruby jezik.
3. Komodo Edit

gornje 3 IDE aplikacije su besplatne, evo ti spisak onih koje nisu:
1. Textmate, verovatno najcesce korisceni Editor na OSX platformi.
2. Coda
3. Komodo IDE

Za mysql imas sledece:
1. Mysql Workbench
2. Navicat Lite
3. Sequel Pro

sve tri su besplatne.

Ja licno koristim sledece aplikacije:
Aptana Studio 3 kao glavni IDE za dev(od kako sam pogasio preko pola opcija koje su "olaksavale" rad, pre toga sam koristio Komodo Edit)
TextMate - editor za preview skripti, quick-edit...itd
Navicat Lite - za testiranje mysql query-a
Mysql Workbench - za pravljenje db dijagrama
Transmit - ftp klijent
Cornerstone - svn klijent
Firefox + firebug - za testiranje aplikacija

p.s. Moram samo da dodam sledece: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PHP_editors
Takodje, skoro sve aplikacije koje sam ti nabrojao su crossplatform i rade na sve 3 platforme, samim tim, mozes da instaliras vecinu ovih aplikacija na Windows masinu, pa da istestiras sve sto te zanima, pre nego sto predjes na Mac... ali sa druge strane, vec imas Mac Mini, pa onda mozes da vidis sve u okruzenju u kojem ces raditi.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Vrh Dno