Šta je novo?

Developer mashina

mucky

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Trebao bih da upgrade-ujem mashinu, i pravo ne znam shta da uzmem. Davno se nisam ozbiljnije interesovao za hardver i totalno sam ispao iz kombinacija. Znaci treba mi neko upucen u trenutno stanje na sceni, da mi da preporuku :)

Komp koristim za programiranje, igre uopshte ne igram (dobro, slusham i muziku i gledam filmove ponekad :))

Trebaju mi procesor, matichna i memorija, sa tim da matichna mora da ima mrezhnu, a ni dobar zvuk nije na odmet.

Evo shta bi bili moji prioriteti:

1. Sirova snaga. Koristim mnogo programa odjednom koji umeju biti zahtevni povremeno, i ne volim kad osetim da mi se gushi sistem zbog kompajliranja ili tako nechega. Ne znam da li je to moj trip, ali kao da osetim razliku izmedju Celeron i Pentium mashine. Drugi govore da cache nema toliko uticaja, da se to ne oseti u realnom radu itd. ali meni se chini da forsiranje mashine sa puno ukljuchenih servisa i zahtevnih programa mnogo lakshe prolazi na punokrvnom procesoru. Kakva su vasha iskustva u vezi sa tim?

2. Tishina. Mislim da bih chak zhrtvovao malo procesorske snage samo da mi kucishte bude tishe. Trenutno imam neki kuler koji se vrti na 2000 obrtaja chini mi se, i prilichno dobro hladi moj AthlonXP 1600. Ne znam da li ce biti potrebno da kupujem i novi kuler?

3. Pouzdanost. Potrebno mi je da sistem jednostavno radi, i zato uopshte ne zhelim da overklokujem niti izvodim neke akrobacije. Voleo bih da sve ostane na factory podeshavanjima, i da radi maximalno pouzdano.

4. Cena. Znam da ovo shto zhelim nije najjeftinije shto ima u svakoj radnji, ali ne bih voleo da budem odran :) Znachi, ne treba mi nishta shto sija u mraku :)

Huh, raspisah se ja :) Nadam se da ce se naci koja dobra dusha da mi pomogne :)

ako zadrzavas staru graficku , trebace ti neka ploca sa agp-om, a onda si prilicno ogranicen
takodje za tisinu su ti jako bitni dobro kuciste i napajanje.
svi noviji procesori podrzavaju neku vrstu snizavanja voltaze/brzine fana, ali
razmisli o ova dva gornja faktora i o tome da zamenis celu masinu...

definitivno ces uzimati nov kuler, jer taj neces moci da nakalemis (no racunaj da su svi procesori sada uglavnom box, tj dolaze sa kulerom, koji ti je u ove svrhe dovoljan)

2gb memorije ti se po meni nece baci. razvojna okruzenja ce ti biti zahvalna...
tip memorije ti zavisi od ploce. bilo koja 2x1gb kombinacija bi bila ok

i slazem se da je punokrvni procesor dobra ideja, stim da bih ja uvek pre uzeo a64

sve ploce imaju integrisanu mreznu i zvuk, koji je dovoljan za tvoje potrebe...

bilo bi dobro da das neku okvirnu cifru...

danijel00 je napisao(la):
ako zadrzavas staru graficku , trebace ti neka ploca sa agp-om, a onda si prilicno ogranicen
Pa planirao sam da zadrzim svoju AGP graficku... Potpuno sam zaboravio na PCI Express :( Eto onda da dodam na listu i neku slabu grafichku?

takodje za tisinu su ti jako bitni dobro kuciste i napajanje.
Ovim sam zadovoljan, imam nekog Chiefteca velikog i ne bih ga menjao.

definitivno ces uzimati nov kuler, jer taj neces moci da nakalemis (no racunaj da su svi procesori sada uglavnom box, tj dolaze sa kulerom, koji ti je u ove svrhe dovoljan)
Tome sam se i nadao :) Ostaje samo pitanje koliko su buchni?

2gb memorije ti se po meni nece baci. razvojna okruzenja ce ti biti zahvalna...
tip memorije ti zavisi od ploce. bilo koja 2x1gb kombinacija bi bila ok
Bojim se da mi ne bude i previse :) Kontao sam 1GB da uzmem, ali u svakom sluchaju jednu plochicu pa da mogu da proshirim kasnije...

i slazem se da je punokrvni procesor dobra ideja, stim da bih ja uvek pre uzeo a64
Pre chega? Intela?

bilo bi dobro da das neku okvirnu cifru...
Pa recimo oko 300 eur? Ne znam da li sada kad je i grafichka u opticaju uopshte mozhe da se prodje sa toliko kesha?

Da li si razmišljao o kombinaciji:

Intel Pentium D 805
Gigabyte 8I945P-G-RH
1GB Kingmax DDR2 533

Ovo bi se uklopilo u cifru od oko 300 evra, ali pošto bi morao da menjaš i grafičku, možeš da uzmeš neki od low-end modela pa da prođeš sa oko 360-370 evra.

Hah bash sam sada chitao malo o tom Pentiumu D 805 :)

Vidim hvale ga da je jako dobar procesor, ali kazhu i da se prilichno greje. Ja znam da sam u prethodnoj firmi imao Pentium IV 3.0GHz i to je bio horror koliko je toplote bilo (a i buke). Kakav je Pentium D 805 po tom pitanju? Jel istina to shto prichaju?

Ako ga ne klokujesh sasvim cesh biti zadovoljan temperaturom, a i nivo buke ce biti manji.

Pa da, nisam ni planirao da overklokujem nego da teram na factory settings. A koja bi bila AMD alternativa ovome sto mi je predlozio psihodel? Mislim treba mi i preporuka za plochu/chipset :)

mucky je napisao(la):
Hah bash sam sada chitao malo o tom Pentiumu D 805 :)

Vidim hvale ga da je jako dobar procesor, ali kazhu i da se prilichno greje. Ja znam da sam u prethodnoj firmi imao Pentium IV 3.0GHz i to je bio horror koliko je toplote bilo (a i buke). Kakav je Pentium D 805 po tom pitanju? Jel istina to shto prichaju?

Imam jednu mašinu koju testiram već nedelju dana, a radi se o kombinaciji navedenoj u prethodnom postu. Sve je na default vrednostima pošto mi je takođe bitno da mašina radi maksimalno stabilno. Pentium D 805 ne prelazi 45 stepeni (mada ga nisam nešto mnogo opterećivao) sa BOX kulerom koji se vrti oko 1800 rpm. Na kućištu imam još jedan 120mm ventilator sa zadnje strane koji izduvava i LC 6550G napajanje. Grafička je Gigabyte Radeon X1300pro sa Zalman heat-pipe sistemom. Mašina je BUKVALNO nečujna. U poređenju sa mašinom koju inače koristim (navedena je sa leve strane), a koja ispušta nesnosnu buku, ovo je prava milina.

mucky je napisao(la):
Pa da, nisam ni planirao da overklokujem nego da teram na factory settings. A koja bi bila AMD alternativa ovome sto mi je predlozio psihodel? Mislim treba mi i preporuka za plochu/chipset :)

AMD nema DualCore alternativu u tom segmentu. Samo u high end, a za to kao sto vidim nisi zainteresovan :p

Postavio si nemogucu kombinaciju zahtjeva: sirovu snagu (to bi bio Venice i neka Gigabyte nf4 ploca), multitasking (Intel 805 i ona asus ploca sa 945p cipsetom), i jos da ne bude skupo (otpadaju 920d i AMD X2).

Moraces sam da prelomis :crash: :d

Da... razumem primedbu :)

Ipak mi je bitniji multitasking od sirove snage, a za AMD multiprocesore stvarno nemam para (nisam mogao da verujem kad sam video cene?).

Pentium D 805 definitivno izgleda kao najbolje za mene (za sada) :)

psihodel gde si kupio mashinu ako nije tajna?

Nazad
Vrh Dno