Šta je novo?

Desktop se sam gasi...

Srbin do jaja

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2003
Poena
619
imam desktop CUP je neki od semprona, MB M2NPV-MX. nije overklokovan. neko vreme (recimo 15 dana) komp se sam iskljuci u sred rada, da bi pre 3, 4 dana odjednom se pojavi plavi ekran. u atacmentu mozete videti sta tacno pise. proverio sam temp CPU 37, MB 35 RPM hladnjaka je oko 3500-3700.

edit: i ne mogu da udjem ni u jednu od opcija za safe mode. pokusacu da nakacim hard na drugi komp pa da vidimo da odradimo neki sken sa anti virusom.

Prilozi

• IMG_0817.jpg
    IMG_0817.jpg
    174.8 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Sad nece uopste da ti se upali win?

Testiraj hard na bad sectore. Skini program HD sentinel, ili hd tune.
Kakvo ti je napajanje?
Butuj Hiren's pa pokreni sa njega test za memoriju.

sta je hiren's? i kad kazes memorija, mislis li na ram? napajanje je EBOX ATX 450W P4. moram priznati da je iz kucista dolazio neki cudan zvuk cak i pre problema. culo se kao neko peckanje ili da ventilator zakacinje recimo listic papira.

Ovo: http://www.hiren.info/pages/bootcd
Narezes na cd i butujes sa njega. Udji u testing tools i tu izaberi neki od programa, mozes na primer GoldMemory (sa njim testiras memoriju), ili S&M Stress Test (procesor i ram)
I da, mislim na ram memoriju :)

Lose ti je to napajanje, verovatno se zbog njega gasio komp, pa se na kraju nesto i sjebalo...

Nisi mi rekao mozes li sada da upalis windows?
Prepoznaje li ti hard u biosu uopste?
Meni je skoro crkao hard 640gb cim sam ga nakacio kod druga u komp na lose napajanje. Srecom pa sam imao garanciju...

I napisi u moja masina koje sve komponente imas.

ovako, bio bez problema vidi hard. cak sam skinuo hard i prikacio ga na laptop. mogu da radim sa hardom sta hocu. deluje zdrav. trenutno radim test sa hd tune za bad sectors. cak sam bio uspeo da formatiram c: particiju na tom hardu sa winxp install cd-om i snimi sve fajlove, i kad ga restartuje ono opet plavi ekran. kad zavrsi sa skeniranjem samog harda, onda cu da ga proverim sa ad aware-om da vidim nema li mozda neki virus i tako te gluposti. inace imam fioku za hdd, pa sam ga na lap prikacio preko usb.

masina je ko sto rekoh neki amd sempron (verovatno 2800) ploca je asus M2NPV-MX, 2gb nemam pojma koje memorije, ne znam sta jos tu moze biti bitno. to mi je office komp. internet, office 2007 i malo CS 1.6 i nista vise.

trenutno nema win instaliran jer kao sto rekoh hdd je formatiran. bootujem win install cd prekopira sve fajlove i kad treba da pokrene ona cuda sa grafickim interfejsom onda odma onaj plavi ekran.

EDIT: no bad sectors, scaning for viruses sada!

Poslednja izmena:
nemam nikakvih virusa i drugih posasti na tom disku. sta da radim?

Skini hirens pa sa njim testiraj ram, cpu i graficku.

Ne zaboravi osnovno. Rastavi komp. izdivaj ga i sastavi. Kontakte kartica prebriši gumicom za brisanje.

Poslednja izmena:
evo sta sam sinoc odradio al i dalje isto.

prvo stavio sam hiren's na usb i pokrenuo mini win xp. mini xp je radio normalno al nisam mogao vecinu programa da pokrenem da bih testirao do cega je problem. hard disk iz kompa sam povezao sa latopom preko usb. uradio sam my chkdsk /f, uradio mu proveru preko win, znaci nigde ne prijavljuje nikakve greske. sta vise taj hard mogu bez problema da koristim sada kao neki portable hdd. znaci pisanje i brisanje podataka se vrsi bez problema.

uradio sam flesh biosa i opet nema promena.

i pade mi na pamet sinoc da instaliram win xp preko mog laptopa. i krenem sve po redu i na istom mestu u toku instalacije me se javi plavi ekran. tako da su sve moje sumnje da je hdd ostecen. mada ko sto rekoh i napajanje iz kucista ispusta zvuke ko da varnici negde unutr u boksu ili ko da ventilator zakacinje neki papir. videcu da pozajmin od nekog hdd pa da pokusam install na ovoj masini.

Na hard sam najvise i sumnjao, zato sam njega i stavio prvog na listi mogucih problema :)
Imas na hirens-u program MHDD, testiraj s njim hard disk. Nalazi se u hdd tools.
Ovaj program ti meri vreme pristupa svakom sektoru. Kada ga upalis stisni dva puta f4 i krenuce ti skeniranje (da ti olaksam koriscenje programa :) ) Videces neke kockice, sa strane ti pise njihov br. Sve bi trebale da budu sive, eventualno po koju zelenu da imas. Nisi napisao koji hard imas.
I da, program prepoznaje samo diskove koji su na master.

setih se ja da imam neku kantu iz 1999 godine. al hard je bio nesto noviji. izvadim hard, povezem sa kompom i reformatiram ga, krene instalacija win xp i na istom delu se desava isti plavi ekran. ploca je u redu, izgleda da su hardovi ok, sada samo sumnjam u napajanje. napajanje iz kante ne mogu da ubacim jer nema iste konektore za plocu. sta da radim? da kupim negde napajanju pa ako ne resi problem samo da ga vratim?

vise nemam predstavu sta da radim. poz

Probaj drugi XP da instaliras, mozda je do diska, posto si rekao da ti se isto pojavljivalo i kada si hteo na laptopu da instaliras sistem.
Ali napajanje u svakom slucaju promeni, pre ili kasnije ce ti ******* nesto, kinez je to!
Inace, ako kupis negde napajanje i ne resi ti problem ne verujem da ce hteti da ga prihvate nazad. Zato ako bas hoces da budes siguran da je do napajanja pozajmi od nekog neko krsteno napajanje pa probaj kako se onda ponasa komp.

Probaj drugi XP da instaliras, mozda je do diska, posto si rekao da ti se isto pojavljivalo i kada si hteo na laptopu da instaliras sistem.
Ali napajanje u svakom slucaju promeni, pre ili kasnije ce ti ******* nesto, kinez je to!
Inace, ako kupis negde napajanje i ne resi ti problem ne verujem da ce hteti da ga prihvate nazad. Zato ako bas hoces da budes siguran da je do napajanja pozajmi od nekog neko krsteno napajanje pa probaj kako se onda ponasa komp.

evo odradio sam MHDD. rezultate mozes videti na slici. probao sam sa 3 razlicita win xp diska da instaliram. znaci 3 instalacije koje se totalno razlikuju i ne dolaze od istog izvora.

jos jedna cudna stvar mi se desila. pokrenem hirens boot i udjem u mini win. kliknem da mi otvori IE, krene on da radi svoj posao i odjednom samo se ugasi ceo komp. reko daj da odma pokrenem mhdd. pokrenem ga iz dosa odo da jedem kad se vratim komp ugasen. pokrenem mhdd opet iz dosa i eto rezultata na slici. inace sam napajanje izvukao iz kucista, ocistio sam prasinu i nista novo se ne deseva.

nego sta je bilo sa novim zakonom o potrosacima. za nemam pravo po zakonu da vratim tehnicku robu u roku od 6 meseci bez da me pitaju zasto?

koje napajanje preporucujes za office komp, sve zivo je integrisano na ploci.

Prilozi

• IMG_0822.jpg
    IMG_0822.jpg
    211.2 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Dobar je rezultat, ima taj jedan sektor sa veoma losim odzivom ali ne bi on trebao da pravi probleme pri instalaciji posto je na 50 i nekom gigabajtu.
Kad si vec otvorio napajanje jesi li pogledao kakvi su kondezatori? Da li se mozda nije neki naduo ili iscurio?
Za slabiju masinu neko minimum napajanje je LC Power 420w sa 12cm ventom, ono je oko 2000 din. Nije skupo al bi trebalo da je kvalitetnije od kineza.
A sto se ovoga tice:
nego sta je bilo sa novim zakonom o potrosacima. za nemam pravo po zakonu da vratim tehnicku robu u roku od 6 meseci bez da me pitaju zasto?
Nesto sumnjam da to moze, ne znam kako to funkcionise kod nas, mnogi bi to iskoriscavali, uzmes LED tv od 200k dinara, koristis ga 5 meseci i 29 dana, vratis ga i uzmes novi i sve tako u krug :D

Cekaj, jesi li pokretao testove za memoriju i cpu sa hirens-a? Jel prolazi njih, kako se ponasa komp kada ga opteretis?

koje testove konkretno da pokrenem?

kad sam otvorio napajanje ima dva neka velika kondezatora ali su mi delovali normalno. ali i dalje ima taj neki zvuk koji dolazi od njega, moracu sto pre te testove za cpu i memoriju. javljam se kad zavrsim.

Gold memory ili memtest, za memoriju. Za CPU na primer S&M Stress Test.
Ne ta dva velika, ima i onih malih kondezatora, oni crkavaju. Znaci od gore moraju da budu SKROZ ravni, ako su se malo naduli - crkli su. Da ne spominjem ako su procurili :)
A to sto se cuje iz napajanja mogu biti zavojnice ili nesto drugo, ako mislis kao da cvili. U svakom slucaju, menjaj ga sto pre!

Poslednja izmena:
pokusavao sam par puta da pokrenem ponovo instalaciju. za divno cudo vise se ne pojavljuje BSOD. krene da instalira komponente i odjednom se zakuca. restart pa opet se zakuca. pa sam usao u linux i mini win iz hairens i nema frke, radi net i tako to. pa opet probam install i u sred instalaciju se sam ugasi. pokrenem gold memory test i pustim ga da radi, vratim se posle 20 min kad komp se ugasio. vise nemam pojma sta da radim, videcu da ga denem u neki servis.

reseno! promenio napajanje i sada je sve u redu!

Nazad
Vrh Dno