Prvo da se zahvalim na odgovoru, jako mi je pomogao. Sad naravno imam par pod pitanja:
1. Jer mozes da mi das pun naziv maticne ploce koju mi preporucujes? Ja sam nekako uvek bio za Asus, ali da cujem i tebe.
2. Verovatno cu mu nabaciti 4GB memorije, pa me interesuje da li Windows XP SP3 podrzava toliko RAM-a?
3. Ako moze i naziv nekog doborg kucista, sa dobrim napajanjem?
4. Koja graficka je od navedenih najbolja i koji je proizvodjac dobar?
Ja bih kupio sve to u Pakomu, jel su im OK cene u odnosu na ostale?
Pozdrav
Ploca:
ASUS P5KC (90 evra)
Procesor:
Intel E7200 (90 evra)
Ram memorija:
2x1gb (kingston, geil) 800mhz (35 evra)
Graficka:
ATI radeon 4850 512 (150 evra) (nije bitno koji proizvodjac, iskreno gledaj samo da ima 3 godine garancije)
DVD rezac:
Pioneer bilo koji, (20 evra)
Hard Disk:
WD 500gb (55 evra)
Kuciste:
Antec SONATA III (500W) (105 evra)
Ovo kuciste i napajanje je po meni najbolji odnos. Ako hoces dobro napajanje i kuciste, moras minimum 150 evra da izdvojis. A kad toliko izdvojis, onda moras dosta da smanjis na ostalim komponentama (ako imas ogranicen budzet naravno).
Ako hoces zasebno, a ne zelis da previse potrosis para na te dve stvari, onda mozes LC power da uzmes. To je francuski proizvodjac, daje 2 godine garancije, sasvim solidno napajanje. U jednoj radnji su mi pricali prodavci da su ga testirali i da se pokazao bolje od mnogih Chieftec-ovih napajanja. Konkretno mislim na LC Power LC6550, max. 550W . Ja ga imam oko 9 meseci, sasvim solidno radi. Nema restartovanja zbog nedostatka napona, nema nikakvih problema, odradjuje mi posao 100%.
U kucista se iskreno ne razumem toliko, ali tu i nema nesto preterano filozofije veruj mi. Kada budes kupovao kuciste pitaj prodavca slobodno da ti preporuci neko, samo gledaj da bude marke cooler master, chieftec, antec. Nemoj neki kineski shit da uzmes, i to je to.
Windows SP3 nema veze sa podrzavanjem memorije, tako da i dalje podrzava samo 3gb. 64bitni windows podrzava 4gb memorije, ali iskreno to ti ne preporucujem jer imas dosta programa koji su 32bitni, pa ne mogu da se instaliraju i citava *******cija. Iz tog razloga uzmi "samo" 2gb memorije veruj mi da je dosta. Ja imam toliko ni jednom mi se nije popunilo. Jedino mozes 4gb da uzmes ako prelazis na windows vistu, a u tom slucaju mozes i naknadno da je kupis. Nema nista lakse nego dodati jos ram memorije. Sto se tice Xp-a, 2x1gb je sasvim dovoljno.
Sto ce tice pakoma.. iskreno ne znam tacno. Vecina forumasa ovde kupuje na vise mesta (najjeftiniju komponentu kod svakog prodavca zasebno kupi), i onda sastave sami. Tako da iskreno to bi bila najbolja varijanta, ali SAMO ako imas nekog ko ce da ti sastavi, ko ce razume u to. Ako nemas... onda kupi kod odredjenog prodavca, pa nek ti oni sklope sve. Nemoj samo da uzimas njihove gotove konfiguracije, jer to je pljacka nista drugo. Uvale ti komponente koje ne mogu da prodaju i jos ubace neke gluposti (modem, stampac od 30 evra), i onda odvale cenu 30% skuplju nego da si sve to zasebno sam sklopio.