Šta je novo?

Desktop konfiguracija 500-550e (bez monitora)

• Začetnik teme beli.pastuv
  • Datum pokretanja
B

beli.pastuv

Guest
Pozdrav svima!
Zelim da nabacim neku kvalitetnu desktop konfiguraciju (bez monitora, misa, zvucnika itd, znaci samo masina) za 500 do 550 evrica, svako ko ima dobar predlog neka se javi...

I pomozite mi oko ovoga:
AMD ili Intel?
nVidia ili Ati?

Nije mi bitna velicina harda, meni odgovara i 160 GB, eventualno 200 GB
Nije mi bitan izgled kucista, ne mora da bude neko fensi, bolje da izgleda kao baba, ali unutra da bude neka ala...

'Fala unapred

C2D E8400 ~ 125
ploca P35 cipset ( Gigabyte,Asus,Biostar ) ~ 70
memorija 2GB ~ 35
HDD 320-500GB ~ 50
DVD-RW ~ 20
kuciste sa dobrim napajanjem 550W ~ 80

graficka ?
nVidia 8800GT,9600GT,ATI 3870,4850 ~ 110-160

Prvo da se zahvalim na odgovoru, jako mi je pomogao. Sad naravno imam par pod pitanja:

1. Jer mozes da mi das pun naziv maticne ploce koju mi preporucujes? Ja sam nekako uvek bio za Asus, ali da cujem i tebe.

2. Verovatno cu mu nabaciti 4GB memorije, pa me interesuje da li Windows XP SP3 podrzava toliko RAM-a?

3. Ako moze i naziv nekog doborg kucista, sa dobrim napajanjem?

4. Koja graficka je od navedenih najbolja i koji je proizvodjac dobar?

Ja bih kupio sve to u Pakomu, jel su im OK cene u odnosu na ostale?

Pozdrav

Prvo da se zahvalim na odgovoru, jako mi je pomogao. Sad naravno imam par pod pitanja:

1. Jer mozes da mi das pun naziv maticne ploce koju mi preporucujes? Ja sam nekako uvek bio za Asus, ali da cujem i tebe.

2. Verovatno cu mu nabaciti 4GB memorije, pa me interesuje da li Windows XP SP3 podrzava toliko RAM-a?

3. Ako moze i naziv nekog doborg kucista, sa dobrim napajanjem?

4. Koja graficka je od navedenih najbolja i koji je proizvodjac dobar?

Ja bih kupio sve to u Pakomu, jel su im OK cene u odnosu na ostale?

Pozdrav

Ploca: ASUS P5KC (90 evra)
Procesor: Intel E7200 (90 evra)
Ram memorija: 2x1gb (kingston, geil) 800mhz (35 evra)
Graficka: ATI radeon 4850 512 (150 evra) (nije bitno koji proizvodjac, iskreno gledaj samo da ima 3 godine garancije)
DVD rezac: Pioneer bilo koji, (20 evra)
Hard Disk: WD 500gb (55 evra)
Kuciste: Antec SONATA III (500W) (105 evra)
Ovo kuciste i napajanje je po meni najbolji odnos. Ako hoces dobro napajanje i kuciste, moras minimum 150 evra da izdvojis. A kad toliko izdvojis, onda moras dosta da smanjis na ostalim komponentama (ako imas ogranicen budzet naravno).

Ako hoces zasebno, a ne zelis da previse potrosis para na te dve stvari, onda mozes LC power da uzmes. To je francuski proizvodjac, daje 2 godine garancije, sasvim solidno napajanje. U jednoj radnji su mi pricali prodavci da su ga testirali i da se pokazao bolje od mnogih Chieftec-ovih napajanja. Konkretno mislim na LC Power LC6550, max. 550W . Ja ga imam oko 9 meseci, sasvim solidno radi. Nema restartovanja zbog nedostatka napona, nema nikakvih problema, odradjuje mi posao 100%.

U kucista se iskreno ne razumem toliko, ali tu i nema nesto preterano filozofije veruj mi. Kada budes kupovao kuciste pitaj prodavca slobodno da ti preporuci neko, samo gledaj da bude marke cooler master, chieftec, antec. Nemoj neki kineski shit da uzmes, i to je to.

Windows SP3 nema veze sa podrzavanjem memorije, tako da i dalje podrzava samo 3gb. 64bitni windows podrzava 4gb memorije, ali iskreno to ti ne preporucujem jer imas dosta programa koji su 32bitni, pa ne mogu da se instaliraju i citava *******cija. Iz tog razloga uzmi "samo" 2gb memorije veruj mi da je dosta. Ja imam toliko ni jednom mi se nije popunilo. Jedino mozes 4gb da uzmes ako prelazis na windows vistu, a u tom slucaju mozes i naknadno da je kupis. Nema nista lakse nego dodati jos ram memorije. Sto se tice Xp-a, 2x1gb je sasvim dovoljno.

Sto ce tice pakoma.. iskreno ne znam tacno. Vecina forumasa ovde kupuje na vise mesta (najjeftiniju komponentu kod svakog prodavca zasebno kupi), i onda sastave sami. Tako da iskreno to bi bila najbolja varijanta, ali SAMO ako imas nekog ko ce da ti sastavi, ko ce razume u to. Ako nemas... onda kupi kod odredjenog prodavca, pa nek ti oni sklope sve. Nemoj samo da uzimas njihove gotove konfiguracije, jer to je pljacka nista drugo. Uvale ti komponente koje ne mogu da prodaju i jos ubace neke gluposti (modem, stampac od 30 evra), i onda odvale cenu 30% skuplju nego da si sve to zasebno sam sklopio.

Poslednja izmena:
A sta je sa Core 2 Quad, vidim da ima za slicne pare?

Quad procesori se vise koriste za neke druge stvari. Recimo 3d rendering. Sto se tice gaminga dual core procesori u slicnom, pa cak i nizem cenovnom rangu su bolji, pogotovo ovi E8500. Ti su najbolji za gaming. Tako da sve zavisi za sta koristis komp.

ploce:
Biostar TP35D2-A7
Gigabyte GA-P35-DS3 ( P35-DS3L )
Asus P5K

graficka
Palit Radeon HD 4850 Sonic

napajanje
npr. LC Power serija LC6550,a "limariju" izaberi prema svom ukusu.

32-bitni operativni sistemi prepoznaju oko 3,5GB memorije.

Hvala na odgovorima, verovatno cu vas poslusati, samo sto cu verovatno uzeti ovo francusko LC napajanje, da bih ustedeo na istom, a pojacao procesor, svidja mi se onaj E8500. Kuciste mi takodje uopste nije bitno, samo da koliko-toliko pristojno izgleda. Dal je Chiftec ili Jang Ming Sang sve mi je jedno. Mnogo mi je bitnije da ima dobro napajanje, jer sam osetio kako je kada 'fali struje i nedao bog nikome.

Sto se tice graficke ja sam planirao da uzmem 8800GT ili 9600GT, posto sam za ovu prvu znao da je reper za uporedjivanje, a i ova druga mi se cini sasvim fina (po karakteristikama je jaca), a vi ste iskocili sa ovim Radeon HD 4850? Jer ona bolja nesto od ovih nVidia ili cisto stvar ukusa?

Sta mislite o AMD procesoru?

P.S. na Vistu ne prelazim NIKAD jer je golo g****

Hvala i pozdrav!

Hvala na odgovorima, verovatno cu vas poslusati, samo sto cu verovatno uzeti ovo francusko LC napajanje, da bih ustedeo na istom, a pojacao procesor, svidja mi se onaj E8500. Kuciste mi takodje uopste nije bitno, samo da koliko-toliko pristojno izgleda. Dal je Chiftec ili Jang Ming Sang sve mi je jedno. Mnogo mi je bitnije da ima dobro napajanje, jer sam osetio kako je kada 'fali struje i nedao bog nikome.

Sto se tice graficke ja sam planirao da uzmem 8800GT ili 9600GT, posto sam za ovu prvu znao da je reper za uporedjivanje, a i ova druga mi se cini sasvim fina (po karakteristikama je jaca), a vi ste iskocili sa ovim Radeon HD 4850? Jer ona bolja nesto od ovih nVidia ili cisto stvar ukusa?

Sta mislite o AMD procesoru?

P.S. na Vistu ne prelazim NIKAD jer je golo g****

Hvala i pozdrav!

Pazi LC napajanje sam ti preporucio cisto ako iz nekog razloga budes hteo (morao) da kupujes zasebno kuciste i napajanje. Ali poslusaj me, uzmi kuciste i napajanje sve zajedno ANTEC SONATA III (500W). Antec je vrhunska marka, imaju fenomenalna kucista i napajanja. Te dve stvari zajedno da kupis za svega 110 evra je apsolutni best buy. Pogotovo ako uzmes recimo ovaj procesor sto sam ti preporucio E7200 koji trosi kao slabija sijalica, i ATI 4850 koji isto ne trsosi toliko mnogo napajanja. Ja sam isto hteo sebi da uzmem SONATA III, ali posto sam uzeo AMD 6000+ koji troshi kao moj shporet u kuhinji, nisam hteo da rizikujem pa sam uzeo 560W. Ti ako uzmes konfu koju sam ti preporucio mozes laganica da uzmes SONATA III i da budes prezadovoljan. Evo i gde imas da kupis

Radeon 48XX serija je trenutno najveci hit na trzistu. 4850tica je nesto slabiji model, ali za 150 evra najbolji. I da, bolja je i od 8800GT i od 9600GT, i to boga mi malo vise bolja.

AMD procesori su okej, nisu dobri za overklok, i u principu AMD se isplati kupovati ako neces dosta para da das za komp. Jer mozes da uzmes recimo za 90 evra i plocu i AMD X2 5000+ procesor sve zajedno, i za te pare mislim da nema bolje kupovine. Ali ako imas malo vise kesha da izdvojis, Intel procesori su definitivno best buy.

Dobro ako tako kazes, poslusacu te za napajanje pa cu verovatno uzeti tu Sonatu, mada moram jos malo da porazmislim i pogledam na internetu, ali verovatno je to ono sto cu uzeti.

Sto se tice grafike ja sam razmisljao da uzmem XFX 8800GT sam 1GB ram-a, deluje mi kao ala, pa se sad razmisljam izmedju 4850 sa 512mb i tog modela, pa iskreno ne mogu da se odlucim. I gde ima da se kupi ova 4850-ica? Ne mogu da nadjem.

I sta mi definitivno preporucujete Intel ili AMD, mada kako vidim svi odje vole intel za skuplje konfiguracije. Samo bih ja uzeo E8400, a ne E7200. Ili da uzmem AMD, al da mu jos malo udrim po grafici ili ram-u? AMD jedino ima manje cacha...

Dilema do dileme!

Sto ovo? Retko koja ploca je imala toliko problema sa memorijama, ima nekoliko tema. A za tu kintu ima P5Q i P5K Pro...

Da nisi pogresio oznaku?

Pa, imam druga koji ima tu plochu i njemu radi savrseno, ne znam za ta iskustva. Rece jedan lik ovde da je plocha "hibrid" zato sto podrzava i DDR3 i DDR2 memoriju, ali sta znam, i procitao sam dosta zadovoljnih korisnika. U principu moze i P5Q, nije toliko striktno.

U principu, to sto je hibrid i donosi tu nekompatibilnost u nekim slucajevima. A nista drugo je ne istice osim te podrske za DDR3 koja je za 99% korisnika suvisna...

A za konfu uzmi u obzir:
HDD WD6400AAKS......5000din vrlo brz - apsolutni best-buy
Gainward 4850 GS (Golden Sample).......12000+din ima bolji kuler od referentnih modela - potrzi na forumu

Po cemu se razlikuje ta Golden Sample od obicne, posto je skuplja za oko 30-tak evra? Ako je samo obican overclock, ne znanima me... Plus na tu cenu ide jos 15 eura za kuler, sto u zbiru daje 45, u odnosu na klasicnu...

Joj, skroz sam lose procitao post, zez moj, izvini.
Ali po cemu se razlikuje Golden Sample od obicne???

Napisao sam gore, citaj pazljivije i ustedi vreme i meni i sebi :):
Gainward 4850 GS (Golden Sample).......12000+din ima bolji kuler od referentnih modela - potrzi na forumu

Nema veze sa overklokom, ali je fabricki overklokovana, a hladnija od obicne. I ne bi trebalo da je toliko skuplja...
Link: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=173382

EDIT: Razlika izmedju najjeftinijeg 4850 (Powercolor) i ovog Gainwarda je oko 1800 dinara...

Poslednja izmena:
Joj, skroz sam lose procitao post, zez moj, izvini.
Ali po cemu se razlikuje Golden Sample od obicne???

Moj savet ti je da ne dajes pare za fabricki overklokovane karte. Tacno je da te karte imaju malo bolje hladjenje, ali kao prvo tebi ce i po defoultu sve igrice raditi besprekorno sa tom grafickom. Drugo, mozes i sam da overklokujes, jer mislim da nema nista lakse nego overklokovati graficku (instaliras programcic jedan, i pomeras slide bar levo desno (overklok ili underklok) nista prostije). I takodje kartica kad se overklokuje, ti ne moras stalno da je drzis overklokovanu. Vec je overklokujes samo kada igras neku igru koja je jedva podnosljiva da se igra, te tako dobijes extra par frejmova (koji mnogo znace), i dok overklokujes i igras igru, takodje ukljucis hladjenje na kartici na 100%. Kad zavrsis vratis na defoult clock, i defoult hladjenje i to je to.

Mada kazem i da ne overklokujes, radice ti odlicno. Po meni su fabricki overklokovane karte bacanje para iskreno. Bolje za tih extra 20 i kusur evra kupi bolji proceosr, bolju plocu, brdo praznih dvd-eva, veci hard disk, ma sta hoces.

Poslednja izmena:
Pa dobro ljudi sta sad ja da radim? Jel da uzimam Godlen Sample ili ne? Jedan kaze da, jedan kaze ne, a koga ja da poslusam? Verovatno cu ako mi pretekne kinta uzeti GS, a ako ponestane uzecu obicnu! Jer ova karta sigurno moze da gura igre na 22" monitoru?

Pa dobro ljudi sta sad ja da radim? Jel da uzimam Godlen Sample ili ne? Jedan kaze da, jedan kaze ne, a koga ja da poslusam? Verovatno cu ako mi pretekne kinta uzeti GS, a ako ponestane uzecu obicnu! Jer ova karta sigurno moze da gura igre na 22" monitoru?

Ne da moze nego moze laganica. I uzmi bre obican 4850 i kraj price.

Ipak cu morati sam da sklapam komp, nemaju ovu u Pakomu sve sto mi treba, tj nemaju kuciste i graficku. Jer samo sve sklopim (znam kako ne sekirajte se) i kao kad reinstaliram windows ili ima jos nekih zackoljica koje bih trebao da znam?

Pozdrav

Nemoj sam,kupi sve komponente sto ti trebaju idi do nekog servisa za racunare u tvom gradu plati 10eur budi tu dok sklapa,uci kako,kradi zanat,bice zanimljivo:d

Ma znam ja dosta ne sekiraj te se, samo pitam jel ima neke zackoljice. Nemojte da mislite da sam neka neznalica, samo sam hardware prestao da pratim odavno, posto mi je bilo cisto gubljenje vremena jer mi je moj komp zavrsavao sve sto mi treba i bio mi je sasvim dovoljan, tj i sad je, ali ga cale trazi, pa ja reko sebi da se podnovim. Necu sad da se hvalim sta sam i ko sam, samo mi kazite jer ima nekih zackoljica na ovim novijim konfiguracijama pri sklapanju???

Intel BOX kuler ima pipave push-pinove. Sva 4 moraju lepo da "probodu" plocu da se kuler ne bi rasklimao. Da bi to uradio moras malo jace da stisnes te push-pinove i pritom pazi da ne izvitoperis/slomis plocu. Znam za jedan smrtni slucaj nove maticne...
Ostalo je sve isto kao sto je bilo pre 10 godina :D
A sto ne uzmes sve na jednom mestu? Iz Beograda si?

Jesam iz Beograda sam (tj zivim tu), ali sam sve hteo da kupim u Pakomu, a tamo ovu graficku i kuciste nemaju. Strah me da kupim u nekoj lokalnoj prodavnici, jer lako propadaju takve, a sa njima ode i moja garancija. Ako znate neko dobro mesto za kupovinu slobodno napisite!

pa gigatron,oni po meni imaju naveci izbor hardwera i najprofesionalniji su,a o cenama da ne pricam,al sam ih sada izreklamirao :)

Jesam iz Beograda sam (tj zivim tu), ali sam sve hteo da kupim u Pakomu, a tamo ovu graficku i kuciste nemaju. Strah me da kupim u nekoj lokalnoj prodavnici, jer lako propadaju takve, a sa njima ode i moja garancija. Ako znate neko dobro mesto za kupovinu slobodno napisite!

Imas ne forumu temu o preporukama za radnje i sl. Dole u podforumu "Gde da kupim".
Moja preporuka je www.atom-computers.com , decko radi vec duzi niz godina, profesionalno i pouzdano. Uz to je i clan Bencha, mnogi kupuju kod njega, a moze sve da naruci tako da mozes da izvoljevas ;)

Nazad
Vrh Dno