Šta je novo?

Desktop - jalove performanse

mucky

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Pozdrav svima, imam problem ili sa kompjuterom ili sa svojim poznavanjem hardvera :)

Naime, svoj stari desktop komp sam dao sestri na koriscenje jer sam sebi uzeo laptop. Posle nekog vremena, sestra je pocela da se zali da joj "kompjuter radi sporo u AutoCAD-u". Prvo sam mislio da je nesto chachkala u samom programu, medjutim kad sam seo za kompjuter i pocheo da ga koristim, primetio sam da nije toliko "responsive" kao moj laptop. Programima treba vise vremena da se pokrenu, a i kad se pokrenu sve je nekako usporeno i sa zadrshkom. Posto sam video da ovde ljudi mere performanse tako sto pokrenu Super Pi, uzeo sam i pokrenuo ga na oba kompa. Rezultati racunanja 512K cifara broja pi: desktop: 22 sekunde, laptop: 15 sekundi.

Ovo sve ne bi bilo chudno da je desktop izuzetno stara konfiguracija, a laptop jedan od najnovijih modela, ali nije bash tako.. evo ih konfiguracije:

desktop:
Pentium D 805 (2.66 GHz, 2x1MB L2, 533MHz FSB)
Asus P5P800 SE (Intel 865PE Chipset)
1GB memorije

laptop:
Intel Core Duo Processor T2250 (1.73GHz, 2MB L2, 533MHz FSB)
Mobile Intel 945GM Express Chipset
2GB memorije

Ni desktop ni laptop nisu "dirani" tj. imaju default podeshavanja u BIOS-u, temperature u desktopu su sasvim OK (mislim da je procesor oko 55 celzijusa, plocha oko 30 celzijusa).

Mozhe li neko da mi objasni kako je moguce da procesor brzhi za skoro gigaherc u super pi ima rezultat loshiji 7 sekundi?

Znam da je taj Pentium D 805 neshto kao "dual core celeron" i da nije najsjajnijih performansi, ali opet mi je jako chudno. Bojim se da neshto nije u redu sa tom desktop konfiguracijom, a nemam pojma shta bi moglo biti?

Eto, ako neko ima ideju u chemu je problem, bio bih vrlo zahvalan da je ovde izlozhi :)

Rezultati su korektni, procesor u tvom laptopu je stvarno toliko bolji od procesora u desktopu.

Pentium D805 nije nešto kao "dual core celeron". To je puna četvorka 2x2.66Ghz (dakle, dva jezgra) sa 2x1MB keša.

"Problem" ti je što upoređuješ Pentium4 i Core arhitekturu, tema prežvakana bezbroj puta na forumu...

Hvala na odgovorima :)

Tek od nedavno sam pocheo da cheshce obilazim ovaj forum pa nisam video uporedjivanja Pentium IV i Core arhitekture jer je to verovatno bilo pre godinu dana i vishe :)

U svakom sluchaju - kompjuter radi dobro s obzirom na svoje mogucnost, to mi je drago da znam. Hvala vam jos jednom!

Vrh Dno