Šta je novo?

desktop dell racunar - problem

toda81

Cenjen
Učlanjen(a)
27.08.2012
Poena
170
Drug mi je doneo neki dell desctop racunar koji je prethodno koriscen u nekoj firmi u Svajcarskoj i ja sam mu bez problema ubacio windows, ali mi se po prvi put posle ubacivanja windowsa javio meni cudan problem, tj kada restartujem komp nece da se upali i izbaci ovo na ekranu

http://www.dodaj.rs/f/37/Iw/37Yizrfg/1.jpg

Slucajno mi je palo na pamet da probam da upalim komp, ali da u njega bude ubacen instalacioni cd za windows i tada bez problema podigne system i mogu da izvadim taj cd i da radim na kompu sve sto hocu. Problem je sto nece da se upali komp ako se instalacioni cd sa windowsom ne nalazi u njemu. Da li postoji nacin da se resi ovaj problem?

Poslednja izmena:
Udi u bios i proveri boot meni,namesti da ti hard bootuje prvi.
Imas li 2 harda ?
Odradi reset biosa.

Poslednja izmena:
Probacu ovo sutra da odradim. Kako se radi reset bios-a?

Iskljuci komp,izvadi naponski kabal,pored bios baterije na ploci se nalazi jumper za reset.
Jumper ima tri nozice,pin obicno stoji na prve dve,prebaci ga na drugu i trecu,pritisni start dugme na kucistu,sacekaj minut, zatim ponovo vrati kako je stajao.
I gotovo sve je na default podesavanjima.
Ako ti je jednostavnije iskljuci komp,izvadi kabal,izvadi bios bateriju,cekas 5 min (moze i start dugme
da pritisnes par puta,da se kondezatori brze isprazne) vratis bateriju i to je to.

Poslednja izmena:
Hvala puno druze. Cim se vratim sa posla probacu ovo sto si mi napisao pa cu javiti sta sam uradio

Treba da ima i u biosu opcija za reset ono tipa default vrednosti ona ti isto čini što i to sa baterijom. To sa baterijom i džamperima se koristi kada nije moguće ući u bios..

Ma na biosu je first boot stavljen CD/DVD a second HARD DRIVE , da sam tu pored tebe resio bi problem za par minuta!

Sad sam dosao kuci pa cu konacno da probam sve ovo sto ste mi rekli i nadam se da ce da upali. Posto vec kazete d amoze i iz bios-a da se odradi taj reset prvo cu to da probam, pa ako nece onda cu da odradim proces sa skidanjem baterije. Javljam se cim sve to odradim

Treba da ima i u biosu opcija za reset ono tipa default vrednosti ona ti isto čini što i to sa baterijom. To sa baterijom i džamperima se koristi kada nije moguće ući u bios..
Ako nista nije dirao u biosu posle instalacije,svakako je default.
Mozda mu bios brljavi,to sam imao u vidu kada sam savetovao reset.

Odradio sam sta ste mi napisali za reset biosa i opet nece da se upali komp. Pokusacu veceras jos jednom da mu ubacim windows. Probao sam ovaj hard disk u dva slicna del racunara i ni u jednom ne mogu da dignem system i da radi kako treba, tj komp se pali jedino kad je ubacen instalacioni cd za windows. Na zalost hard disk iz tog drugogo del-ovog kompa ne radi pa ne mogu njega da probam

Poslednja izmena:
Da nije to Asrock ploca?
E sada odradi ono sto sam ti preporucio.

Morao sam da pustim da ponovo ubaci windows zato sto nije hteo da digne windows ni sa diskom sada. Cim to odradi uradicu kao sto si mi rekao da savim da prvo dize hard pa cu javiti da li ce tada da se upali bez CD-a. Sto se tice ploce sada sam gledao i na njoj nista ne pise pa cu morati da sacekam da se ubaci windows i da instaliram everest ultimate da bih video koja je ploca

Ubacio sam windows ponovo i podesio da dize prvo hard, ali i dalje nece da se upali ako nije CD s awindowsom u kompu :(

Ovako kada startujes komp nemoj F2 vec F12 to bi trebalo da bude za boot meni izaberi hard disk.

Ovde deluje kao da je boot podešen na dvd a second da nije podešen i kad nema dvd nema ni podizanja. Dell beše ima specifičan F taster nije F2 tako d abi trebalo probati koji je

Izvinjavam se sto kasnim sam odgovorom, ali je opravdano jer sam juce vodio decu na ekskurziju pa cu danas kada se vratim sa posla da pokusam da pronadjem F posto vidim da kazete da je na dell-u to malo specificno. Probacu na google da vidim kako da ga pronadjem pa vam se javljam popodne

Majstori, ja ne mogu da vam opisem koliko ste mi pomogli i presrecan sam :) Da nije vas ne bih nikad resio ovaj problem. HVALA VAM SVIMA PUNO! Uspeo sam da udjem tamo gde se podesava da dize prvo hard. Nije fora samo da se postavi da hard bude na prvom mestu vec mora da se stiklira hard. Nisam do sad imao prilike da radim sa ovako starim bios-om. HVALA VAM PUNO JOS JEDNOM NA POMOCI !

Bitno je da si rešio problem cheers

Nista ne bih uradio da nije vas koji ste uvek spremni da pomognete i jos jednom HVALA VAM PUNO!

Nazad
Vrh Dno