Šta je novo?

DeskJet vs LaserJet (potreban savet)

xection

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
619
oba ketridza na mom hp845c su otisla u vecna lovista, pa moram hitno da kupim novi stampac. kupovina novih ketridza ne dolazi u obzir jer me izadje vise nego nov (i bolji) stampac (bez obzira na one hp fore 14-40ml).

imam par pitanja.
1. koliko se kvalitativno razlikuje stampa na HP LaserJet 1010W (600x600dpi) i HP DeskJet 5150 (1200x1200dpi)?
2. koliko je skuplje eksploatisanje Deskjet-a? Da li se isplati uzeti laserski stampac sa manjom rezolucijom i kakva je situacija sa dopunjavanjem tonera?

btw, stampac mi treba hitno. sutra ili najkasnije prekosutra moram da ga kupim... sta izabrati?

Ovako, otisak lasera je uvek malo bolji od ink-jeta, razlike su nekad stvarno male, ali primetne (naravno, pricam o b/w stampi). Isplativost je uvek na strani laserskog stampaca, jer 1010W moze sigurno da izvuce 2000-2500 stranica sa tonerom, dok 5150 ne verujem da moze da izvuce 100 dobrih stranica sa svojim ketridzom (a da ne pocne crna da bledi).
Ukoliko retko stampas, onda je ink-jet za tebe, ukoliko ces stampati bar 50 strana nedeljno, onda defitivno laser.
Ukoliko ikad imas potrebe nesto da stampas u koloru, defitivno uzmi ink-jet.

Reciklaža tonera za HP 1010 je 1.000,00. Daje 2.000 kopija. Izračunaj dalje sam ... Pozdrav ...

dobro, odlucio sam se za laserski stampac. da li je HP neprikosnoven u klasi ili je mozda bolje uzeti neki epson ili jeftiniji samsung?

Uzeo sam burazeru samsung - nema(m) nikakvih zamerki. Jedino bi vredelo proveriti da li postoji razlika u kolicini tonera. Cini mi se da sam od nekog cuo (a nisam uopste siguran koliko je to tacno) da samsungove kasete imaju nesto manje tonera.

E sad, najbolje je uporediti performanse 1on1 - odes na hpov sajt pa skines datasheet od stampaca koji planiras da kupis, pa to isto sa samsungom i epsonom. I uzimas onaj koji daje vise, ima vecu memoriju, duzu garanciju i sl.

Licno, ne verujem da ces se kajati koji god da uzmes.

uzeo sam hp1010w i nisam se bas odusevio kvalitetom stampe (stampao sam neke sheme, a ne tekst). stari deskjet sa original kertridzima ima mozda i bolji kvalitet, ali ovaj laser barem stampa brzo i jeftino :rolleyes:

Ako mozes, malo objasni zasto nisi zadovoljan kvalitetom stampe. Jel` npr. ne pokriva crno ravnomerno, ili tako nesto. Do koliko su npr. pointa citljiva slova.

Sve je ok sto se tice stampe, samo je primetna razlika u odnosu na skuplje laserske stampace (iz klase ~250€).

Sto se DeskJet-a tice, moram da napomenem da sam uvek stampao sa najboljim kvalitetom i default podesavanje mi je bilo photo papir, iako sam stampao na obicnim. Primetio sam da tako mnogo kvalitetnije stampa, ali i mnooogo sporije... ***a, picajzla sam :D

Poredio sam neke stare sheme koje sam odstampao na DeskJet-u, sa ovima koje sam odstampao na LaserJet-u, i jednostavno mi se vise svidja ono sto daje DeskJet. Sitna slova su nekako jaca pa se samim tim lepse vide.

Naravno tu je i ogromna razlika u brzini i ceni stampe, tako da je u principu laser ok za svakog ko stampa barem 50-100 strana mesecno.

Mislim da ce tvoje zapazanje biti prilicno zanimljivo za one koji ce imati slicne dileme. I ja sam se iznenadio kada sam sa nekih inkjet stampaca video izuzetno dobar otisak, koji je vrlo slican ili mozda cak i bolji od jeftinijih lasera (mada je to uporedjivanje bilo ponekad "novi ketridz vs. istroseni toner".

Kazes da su sitna slova nekako jaca sa deskjeta - mozda bi i na laseru dobio slican efekat sa menjanjem opcija u njegovom drajveru.

nemoj da razmisljas po meni desk jet pored laser jet-a nema sta da trazi
znaci LASER JET

Kada je b/w stampa u pitanju, laser je nezamenljiv. Nijedan deskjet ne moze dati tu ostrinu kao neki profi laserski stampac (sitnu boraniju koja se raspada posle 20000 otisaka ne ubrajam u ozbiljne). Ja sam sa HP 5P (pazite P ne M) napravio 200 000 otisaka za 3 godine. Izmenio sam SVE u njemu od grejaca od 500 DEM preko teflonskih valjaka i ko zna cega, i dan danas taj stampac je bolji nego neki 1010...
Ako ti treba za kucnu upotrebu, 1010 jeste ok resenje. Deskjet je za druge stvari....

Josh da dodam - HP tonere je lako odrzavati.... odete i sami kupite prah za toner, i za nepunih 5 min ga sami napunite.

aske je napisao(la):
nemoj da razmisljas po meni desk jet pored laser jet-a nema sta da trazi
znaci LASER JET

Slažem se ... U potpunosti ...

Hm, a gde ima da se kupi prah za HP?

Ako odete na HP sajt, videcete da 5150 ne spada cak ni u poslovne stampace, imaju oni uredjaje ali i kostaju...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Josh da dodam - HP tonere je lako odrzavati.... odete i sami kupite prah za toner, i za nepunih 5 min ga sami napunite.

Da, zaista, gde ima da se kupi prah za toner (HP) i koje su cene u odnosu na ono što naplaćuju oni koji dopunjavaju.

500 gr. tonera za HP 1000/1200/5L/6L/1100/4L/4P/4/4+ itd 1.100 din.

jos samo gde? ili ti tako prodajes?

Ne treba mi trenutno, ali je korisno znati..

Odete u Prote Mateje, preko puta Pravnog fakulteta (firma MATRIX, mislim da je ulaz 74, pise na intefronu uostalom) i za pomenutu sumu od 1100 din kupite prah.

Sto se same dopune tice, trebace vam malo strucnosti. Obicno postoje 2 nacina da napunite toner - prvi je da uocite osigurace na kaseti i da je pomocu njih otvorite (za pocetak je bolje da se upoznate koliko praha ide u nju da ne preterate), a drugi je da dobro pogledate kasetu sa strane i da vidite da nema mozda neki cep koji daje laksi pristup skladistu za prah.

Da Ja prodajem 500 gr. za 1100 dinara.

Evo malo podataka:

HP 5L/6L 140 gr.
HP 1100/1100A 140 gr.
HP 1000/1005/1200/1220/1300 150 gr
HP 1010/1012/1015 105 gr
HP 4L/4P 220 gr
HP 4/5 340 gr
itd ...

A što se tiče same reciklaže nije to baš tako jednostavan i prost proces. U principu može da se samo sipa toner ali postoji još niz drugih stvari da se uradi da bi taj kertridž izdržao što duži vek, i samim tim postao isplativiji. Pozdrav.

Vrh Dno