Šta je novo?

DELL XPS M1530

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ekran
15.4" 1440x900 WXGA+ TrueLife™
Procesor
Intel® Pentium® Dual Core T4200 2GHz, 1MB L2 cache, FSB 800MHz, 45nm
Memorija
4GB DDR2 800MHz (2x2GB) Dual-channel
Memorijski slotovi
2xDDR2 667MHz (maksimalno 4GB)
Grafička karta
nVidia® GeForce® 8400M GS, 128MB zasebne memorije
HDD
500GB SATA II
Optički uređaj
Slot-loading dual-layer DVD±RW drive
Wireless
Intel® Link 5100 IEEE 802.11a/g/n, Wi-Fi
Bluetooth
Dell Wireless 355 Bluetooth Module
Konektori
HDMI, VGA D-sub, S-Video, 3xUSB 2.0, RJ-45, FireWire, 3x3.5mm audio (1x slušalice, 1x mikrofon, 1x line-in)
Mrežni adapter
Fast Ethernet LAN 10/100Mbps
Slotovi
ExpressCard, čitač kartica 8-1
Kamera
2.0Mpix, ugrađen mikrofon
Baterija
6-cell Li-lon
Masa
2.62kg
Ostalo
Čitač otisaka prstiju, Kensington Security slot
Pakovanje
Dell Travel daljinski upravljač

Garancija
36 meseci notebook, 6 meseci baterija

Drivers:
Drivers & Downloads

Manuals:
Service Manual

Da li je neko probao Media Direct software? Bio sam nestrpljiv pa sam odmah zbrisao predefinisane particije. Ako ih neko još uvek nije uklonio neka postuje koji su nazivi i veličine particija pa da rekonstruišem tu situaciju.

Edit:
Pronašao sam Media Direct 3.5 Restore DVD. Disk je butabilan i sam generiše potrebne particije. Posle instalacije operativnog sistema se ponovo pokrene ovog puta iz podignutog sistema i završi instalacija na prethodno pripremljenu particiju.

Poslednja izmena:
Kao upgrade rešenja za procesor su moguća:

Intel Core 2 Duo T8300 (2.4GHz/3MB/800Mhz FSB)
Intel Core 2 Duo T9300 (2.5GHz/6MB/800Mhz FSB)

I naravno neki SSD u dogledno vreme, možda ne baš ove godine ali sledeće sigurno (kad se omasovi proizvodnja u 25nm tehnologiji).

Vredi li dati 47000 za ovaj komp?

Koje su mu dostojne alternative u tom cenovnom rangu?

Ja ga imam od januara, a meračio sam ga još kad je koštao više od 1000eur. Po meni vredi te novce, mada su se cene lapova strmoglavile u poslednje vreme neverovatno. U svakom slučaju, topla preporuka.

Ubedljivo najbolji notebook na tržištu u svojoj klasi. Svakako ga vredi uzeti čak i u varijanti bez wifi kartice jer se ona može naknadno dodati. Poručio sam i bluetooth modul tako da ću ga kompletirati sa opremom.

Poslednja izmena:
Komsija u Idea-i pazario ovo cudo i izgleda dobio varijantu bez wifi/bluetooth modula. Iz setapa se ne vide, u upravljacu devicama ih nema. Ima li jos nekog sa slicnim iskustvom? XPS M1530, model PP28L.

Kao takav se i prodaje kod nas. Bila je manja količina sa wifi karticama, a u ovoj turi nikad nije ni bilo onih sa bluetooth modulom.

Kao takav se i prodaje kod nas. Bila je manja količina sa wifi karticama, a u ovoj turi nikad nije ni bilo onih sa bluetooth modulom.

Hvala na brzom odgovoru, videh i u Sta kupiti da moj komsija nije usamljen slucaj.
Nista, usb wi-fi ce raditi posao i dalje.

Koliko se sećam na zapadnom tržištu se nije ni prodavao bez WiFi. Ja imam i WiFi i bluetooth, 4GB, 8600GT, dakle full.

jel probao neko radi li win 7 x64 na njemu? planiram u ponedeljak da ga pazarim devojci, a obecao sam joj win7 :).

jel probao neko radi li win 7 x64 na njemu? planiram u ponedeljak da ga pazarim devojci, a obecao sam joj win7 :).

Pa naravno, zar ti je logično da bi mogao da dobije preporuku da je drugačije.

Mora da si prodao stumpjumpera pa sad kupuješ devojci lap ;)

Elem, pre mesec dana sam pobrisao Vistu i instalirao Win 7 64bit, ne da radi, nego leti. Mada, ja imam 4gb, verovatno i to ima malo uticaja.

Moze li mi neko reci dal garancija iz Srbije vazi u EU? Vidim da je 3 godine pa.... reko da pitam dal je internacionalna ili ne.
Takodje, dal ima mogucnost da se kupi dodatna garancija - recimo da ce u slucaju kvara biti popravljen za 24h ili 48h.....? Fala!

Poslednja izmena:
Nema šanse da ti bilo koji Dell poprave za 24 ili 48 sati ako je nešto crklo. Naručiće taj deo iz Irske ili odakle već i čekaćeš barem 10 dana, ali bar možeš biti siguran da te neće zavlačiti i da će ti rešiti problem. Voleo bih da me neko demantuje u ovom prvom delu rečenice vezane za čekanje ali tako je bilo kod mojih reklamacija vezanih za XPS.
Hard disk sam čekao 26dana!!! (odmah je utvrđeno da je neispravan) a kada mi je crkla plča na drugom laptopu (isto XPS) črkao sam 14 dana :) suludo ali nije do naših ovde već do Dell-a

kako uopste funkcionise citac otisaka prstiju?jel trebaju neki drajveri ili program za njega? imam win7 64

Moja iskustva su da taj čitač otisaka loše radi, trebao sam da prevučem prstom preko njega jedno 10x da bi me prepoznao, tako da sam ga na kraju batalio, pa otkako sam prešao na Win 7 nisam ga uopšte ni instalirao.
Inače, mislim da se za njega instalira i neka aplikacija, i drajveri, sve naravno dolazi na CD-u koji se dobija uz laptop, na kome su svi ostali drajveri.

evo da podelim utiske neke na brzaka sa vama.
lap je odlichan u skoro svakom pogledu, ja i moja lepsha polovna smo odusheveljeni, mirne dushe je shaljem sa njim u EU :)

Nema boljeg za te pare. Brzeg-da, ali boljeg ne. Kvalitet izrade je odlican, aluminijumsko kuciste, cak je i bolji od verzije sa wifi jer je ona bila nerealno skupljatipa 40-tak e. Instalira se win 7, zatim win update, drajveri za grafiku, i to je to

ja nesto nisam zadovoljan sa kvalitetom slike, a nikako da aktiviram taj citac otiska prsta nisam dobio drivere na cd a ne mogu naci nista na netu.

Jesi li namestio native rezoluciju? Kvalitet slike je blago receno odlican.

ja sam skinuo sa sajta vga drajver za vistu 64 bit i instalirao ga i radi lepo, pustio sam i par igara i tera ih solidno, malo bolje nego proshli lap shto je imala sa ati 780g chipsetom i onom solidnom integralom. jedine mane su eto shto nema wifi, shto ima samo 3 usb porta, shto nema numerichku (ovo kome treba, ja preferiram vece tastere i veci razmak, a ne da pogadjam svojim cevapima dva tri tastera kad hocu samo jedno :D) chitach otishka prsta nisam ni probao, niti me puno zanima to, a ni nju, tako da, o tome neki dr put. e da i svidja mi se shto dvd nema vratanca, ali zato malo chudno zvuchi motorche koji uvlachi disk, al dobro, mozda mora tako. :d
nisam neki fanatik po pitanju kvaliteta slike, ali meni deluje odlichno. o kvalitetu izrade da i ne prichamo, kao i trogodishnja garancija. josh jednom, svaka preporuka, nema boljeg lapa za ove pare.

jeste native rezolucija, malo sam poveco kontrast u nvidia control centru ali i dalje je slika najgora od svih racunara koje imam. nema nekako onog bogatstva boja, dosta bleda slika.

Ako monitor ima recimo IPS panel, sto nije nemoguce za XPS model (po nekom rezonu), onda je to razlog zasto nema prenaglasene boje i neprirodan kontrast. Bolji je kvalitet slike na xps 1530 nego recimo na mom BenQ 2420HD, ili na HP 19' na poslu. Uglovi gledanja su tek fenomenalni.

Da li neko zna da li je grafička karta integrisana na matičnu ploču ili je samostalna (pitam zbog eventualnih pregrevanja iste i kvarova na koje ukazuju po stranim forumima).

mozda sam navikao na prenaglasene boje pa mi sad slika ne izgleda zadovoljavajuce.
sto se tice graficke na nekim forumima sam procito da se ne moze zameniti, a za crkavanje imas 3 god. garancije.

Da li neko zna da li je grafička karta integrisana na matičnu ploču ili je samostalna (pitam zbog eventualnih pregrevanja iste i kvarova na koje ukazuju po stranim forumima).

Odlicno pitanje. Odgovor je: nazalost, integirsana je na plocu i DA, ume da se pregreva i da brljavi. Doduse moj problem je na 13" ali to je to (XPS M1330) a evo i par klipova kako su taj problem "resili".

http://www.youtube.com/watch?v=fwhXc1RJUJ0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=K6DInZ-qDqU&NR=1

U servisu rekose da mora da se menja ploca (cca 400 evra). Medjutim.....

Meni su na M1330 zamenili ploču (u garanciji) i video sam da nova ploča druga revizija. Grejanje se smanjilo drastično tako da mi se čini da je grafika bila pokvarena od prvog dana... tj. da je cela serija tih starih grafika pokvarena.. neka se javi neko ko je kupio ovaj M1530 pa neka iznese svoje impresije o grejanju.

Moze li mi neko reci dal garancija iz Srbije vazi u EU? Vidim da je 3 godine pa.... reko da pitam dal je internacionalna ili ne.
Takodje, dal ima mogucnost da se kupi dodatna garancija - recimo da ce u slucaju kvara biti popravljen za 24h ili 48h.....? Fala!

Postoji mogucnost, ja sam je dokupljivao za firmine racunare (sto servere, sto laptopove), u ls imas mogucnost da dokupis Next Businuse Day. E sad da li oni to mogu ili ne mogu da ispostuju, to je pitanje. Ali ubedjen sam da moraju jer je takva garancija poprilicno skupa i potpisuje se neka vrsta ugovora. Srecom jos nisam bio u prilici da reklamiram nesto od tih racunara.

EDIT:
Generalno je pravilo da ako je 3 godine garancije, i ti ces ovde dobiti tri godine. To je bio slucaj sa svim Dell proizvodima koje sam uzeo u Srbiji.

Poslednja izmena:
Ja sam garanciju dokupljivao samo za servere i to su mi ispoštovali a za laptopove nisam ni znao da može da se uzme Next Business Day... koliko su ti uzimali novca za tako nešto tj procenata od cene uređaja?

Nazad
Vrh Dno