Šta je novo?

Dell XPS M1330

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Značaj proizvođača računara kakav je Dell nije potrebno posebno predstavljati. Ovaj džin nije na naše tržište slao krem svojih proizvoda, već su se u prodavnicama mogli nabaviti uglavnom pristupačni modeli najjeftinijih serija, prevashodno biznis orijentacije. Da li se to polako menja, između ostalog nakon što je angažovan nov distributer? Pred nama je jedan od svetskih prolećnih hitova – XPS M1330

Više o tome...

Коментари

Značaj proizvođača računara kakav je Dell nije potrebno posebno predstavljati. Ovaj džin nije na naše tržište slao krem svojih proizvoda, već su se u prodavnicama mogli nabaviti uglavnom pristupačni modeli najjeftinijih serija, prevashodno biznis orijentacije. Da li se to polako menja, između ostalog nakon što je angažovan nov distributer? Pred nama je jedan od svetskih prolećnih hitova – XPS M1330

Više o tome...
Тај модел је хит преко осам месеци, а то што смо ми рупа за Делл...! :smash:

И биће да слика на првој страни теста не одговара том моделу :p.

Računar poseduje Windows Vista Home Basic operativni sistem.
Боље да дистрибутер продаје М1330 (и остале моделе Делла) без оперативног система или са Vista Home Premium, јер Vista Home Basic нема Windows Mobility Center :wall:!

Hard disk je prilično brz i postiže veoma dobre rezultate, ali katkad ume da se čuje i "klik", slično ranijim generacijama Maxtor diskova.
Имам скоро исти модел и чује се клик с времена на време, такође :S:.

XPS M1530 за сличан новац је много боља куповина.
:wave:

П.С.
И замените 3Dmark 05 са 06 верзијом више! :S:

Poslednja izmena:
Slazem se - to nije ni proslogodisnji hit. Doduse, Dell isti prodaje i u drugim zemljama i dalje. Izgleda da su pokupovali previse starih 65nm da opako skuplje prodaju 45nm.
I nikako ne kapiram zasto kod svih proizvodjaca SAMO 13" modeli imaju high-end procesor!

Боље да дистрибутер продаје М1330 (и остале моделе Делла) без оперативног система или са Vista Home Premium, јер Vista Home Basic нема Windows Mobility Center :wall:!
Ma nemoj, a kako da zarade niodcega?:)

XPS M1530 за сличан новац је много боља куповина.
:wave:
Nije, tezi je ;)

Moja primarna zamerka za ovaj model 1330 je sto ima stariji LCD - noviji XPS1330 (od aprila) ima LCD sa LED backlight-om, sto je mnogo bolji ekran.

Najvecja zamerka je NENORMALNA cena u Srbiji, koja je 2x vecja nego u UK, ali to nema veze sa testom, a mozhda ima poshto ju me prednost cena od preko 1000e?:) HEHHEE :) Majko mila koliko vi placjate te novinare? kamionima para? shtampate negde pare pa delite plate?:)

Inache...kod 13" laptopova, makar meni lichno mnogo je vazhnija autonomija nego grafichka, sumnjam da je nekome bitna 8400m kartica na laptopicju, mnogo bolju autonomiju ima sa x3100.
takodje navedite da kad se lepo kupuje od dell-a sa x3100 mozhe da se uzme 4 cell baterija, dok sa 8400m mozhe samo 6-cell pa je sam laptop dosta tezhi.
Ajde necju dalje da lupam, ali ne znam stvarno nikoga ko cje da stavi grafichku u 13" laptop...."gejmeri" uzimaju MAKAR14".....

Poslednja izmena:

И биће да слика на првој страни теста не одговара том моделу :p.

П.С.
И замените 3Dmark 05 са 06 верзијом више! :S:

Na prvu stranu se često ubacuje logotip firme, brenda i sl. U ovom slučaju, brend je XPS.
Slazem se - to nije ni proslogodisnji hit. Doduse, Dell isti prodaje i u drugim zemljama i dalje. Izgleda da su pokupovali previse starih 65nm da opako skuplje prodaju 45nm.

Moja primarna zamerka za ovaj model 1330 je sto ima stariji LCD - noviji XPS1330 (od aprila) ima LCD sa LED backlight-om, sto je mnogo bolji ekran.
XPS 1330 je upravo njihov hit za proleće, ali su kod nas zbog cene uvezli model koji ima stariju seriju procesora. Kada sam ja pre 9 meseci imao dodira sa tim modelom testiranim u velikom testu u časopisu, imao je iste specifikacije i koštao 1700 evra! Sada košta 1100, a i dalje je izuzetno jaka mašina spakovana u kvalitetno maleno i lepo dizajnirano kućište. Ne znam u čemu je problem?

Najvecja zamerka je NENORMALNA cena u Srbiji, koja je 2x vecja nego u UK, ali to nema veze sa testom, a mozhda ima poshto ju me prednost cena od preko 1000e?:) HEHHEE :) Majko mila koliko vi placjate te novinare? kamionima para? shtampate negde pare pa delite plate?:)

Inache...kod 13" laptopova, makar meni lichno mnogo je vazhnija autonomija nego grafichka, sumnjam da je nekome bitna 8400m kartica na laptopicju, mnogo bolju autonomiju ima sa x3100.
takodje navedite da kad se lepo kupuje od dell-a sa x3100 mozhe da se uzme 4 cell baterija, dok sa 8400m mozhe samo 6-cell pa je sam laptop dosta tezhi.
Ajde necju dalje da lupam, ali ne znam stvarno nikoga ko cje da stavi grafichku u 13" laptop...."gejmeri" uzimaju MAKAR14".....

Prvo, sve što si naveo je notorni niz gluposti, ali vidim gomilu smajlija pa ne mogu da se ljutim :). Nenormalna cena odgovara evropskim cenama, ostavi USA i UK po strani. A i voleo bi da vidim da mi navedeš gde to ovaj model košta 350 funti? Eksterna grafika znači i u tako malom notebooku, pogotovo što isti ima HDMI. Šta misliš, da li se zaista X3100 tako lepo snalazi sa 1080p video materijalom, kada notebook povežeš na HDTV??? Probaj, pa se javi! XPS M1330 ovakav kakav je ne košta mnogo i izuzetno je dobro pozicioniran na našem tržištu.

Poslednja izmena:
A da ostavimo ceo svet po strani i izgradimo zid jedno 5 metara oko nashe drzhave:p LOL:) zashto da ja mirno gledam kako neko tamo ima bolje cene? Pa naravno da cju da donesem sebi svaki put iz UK shta mi treba...nisam ovca da me shishaju...
1200eura je 100 000din
350 funti je 35 000din
u pitanju je trecjina
Model procesora je mator, na trulom zapadu je vecj 8 serija u igri;)
Osim toga...moram da budem iskren da nisam video cenu, uhvatio sam se za raniju koju sam video kada sam ja vijao dotichni dell i znam da mi dobro nije bilo kad sam video srpsku cenu, tako da se za cenu izvinjavam ovom prilikom, mada i dalje mislim da je paprena...
Ovo za HDMI i 1080p, pa meni ne treba na laptopu, vishe mi znache 3h dodatne autonomije, tj 5 sati autonomije mesto 2h autonomije, morash priznati da to nekad znachi kod ultra portabilnih laptopova, vishe mi lezhi ta 8400m i 8600m za neke 15-17". Mada sve je to stvar ukusa, 100 ljudi 100 cjudi.
Najvecji problem sa Dell u srbiji je bio ochajna podrshka i shto morash da pazarish to shto ti nude, nema biranja komponenti, servis je ochaj iskreno jako bih se obradovao kada bi mi rekao da se to promenilo makar malo na bolje.
Chujem da PIN pochinje da bude DELL "partner" pa se nadam nekoj solidnoj podrshci u NS ;)

Poslednja izmena:
XPS 1330 je upravo njihov hit za proleće
Ja sam 1330 video pocetkom godine... a i ti sam kazes da si isti testirao pre 9 meseci - kako je onda ovo hit za prolece? Prolece prosle godine?:)

, ali su kod nas zbog cene uvezli model koji ima stariju seriju procesora.
Nista cudno, ako pogledas Dell UK, samo jedan model od 5 baznih ima nove procesore (T8/T9xxx).

Kada sam ja pre 9 meseci imao dodira sa tim modelom testiranim u velikom testu u časopisu, imao je iste specifikacije i koštao 1700 evra! Sada košta 1100, a i dalje je izuzetno jaka mašina spakovana u kvalitetno maleno i lepo dizajnirano kućište. Ne znam u čemu je problem?
Nemam primetne zamerke za XPS1330 - ni ovaj ni ostale modele. Cak mi se cine i jeftini za ono sto nude.

A da ostavimo ceo svet po strani i izgradimo zid jedno 5 metara oko nashe drzhave:p LOL:)
;)

Model procesora je mator, na trulom zapadu je vecj 8 serija u igri;)
Zaboravljas da je na zapadu "I serija T8/T9" u igri, ali ne "SAMO serija T8/T9". K'o sto pomenuh gore, od 5 baznih modela, samo najskuplji ima mogucnost T9 serije.

Ovo za HDMI i 1080p, pa meni ne treba na laptopu, vishe mi znache 3h dodatne autonomije, tj 5 sati autonomije mesto 2h autonomije, morash priznati da to nekad znachi kod ultra portabilnih laptopova, vishe mi lezhi ta 8400m i 8600m za neke 15-17". Mada sve je to stvar ukusa, 100 ljudi 100 cjudi.
Odakle ti ideja uopste da ce 8400 i u loadu trositi toliko da ces imati 3 sata manje?? Dok ne koristis grafiku za nesto ozbiljno, trosice koliko i X3100.
Jaca baterija je neophodna jer ce korisnik "mozda" koristiti karticu do max-a kada je potrebno vishe nego za X3100 - koji i ne moze da uradi koliko i 8400! Doduse, to nesto ce stvarno biti samo gledanje filmova, gde se procesor nece koristiti pa se onda tu cuva na bateriji ;)
Najveci potrosaci u ovom laptopu su: LCD, CPU, pa sve ostalo.

BTW, ovaj model kosta 780 GBP u UK, sto izadje 975EUR.

@Max, a zasto "ostavi US/UK" kad se uporedjuju cene? Nije ti dosta dranja? Skuplji smo bre od UK, koja je poznata kao najskuplja zemlja na svetu, skoro. To sto su laptopi skoro najjeftiniji na svetu, zaboravimo za trenutak ^^

Mislim da bi MSI sa PR200 morao da koriguje cenu. Isto je koštao i kada je M1330 bio 1700 evra kad ga je EWE uvozio, a sada je Dell znatno jeftiniji, pa mu i nije konkurencija
PR200 je 12", i po meni je primetno manje bulky (glomazan) od XPS1330 - Dell, ma kako dobro umeo da da opcije, uvek je imao, i dalje ima bulky laptope. Uz to, PR200 ima ACV ekran, ovaj Dell ima obican LCD. Nekome je ACV minus (glossy), ali slika je mnogo bolja nego na _ovom_ XPS-u.

Poslednja izmena:
Slazem se - to nije ni proslogodisnji hit.
Ниси ме добро разумео. То јесте хит од прошле године и хит је и ове. Још мало па ће модел имати годину дана стажа на тржишту.

Ma nemoj, a kako da zarade niodcega?:)
Базична Виста није за лаптопове ;).

Али нема проблема са прегревањем :smoke:.

А неће бити ;). Има LED позадинско осветљење од самога представљања. Тек је М1530 недавно добио у понуди те екране ;).
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3826

XPS 1330 je upravo njihov hit za proleće, ali su kod nas zbog cene uvezli model koji ima stariju seriju procesora.
Хит је од како је изашао :smoke:.

Kada sam ja pre 9 meseci imao dodira sa tim modelom testiranim u velikom testu u časopisu, imao je iste specifikacije i koštao 1700 evra! Sada košta 1100, a i dalje je izuzetno jaka mašina spakovana u kvalitetno maleno i lepo dizajnirano kućište. Ne znam u čemu je problem?
Ако ћемо да цепидлачимо у великом тесту у PC Press-у пише цена од 1604 евра :D.

Da, a meni ovaj pametni gore nije odgovorio gde to M1330 ima za 350 funti!? Mislim, kupiću dva ako ima. Lupeta, kao po običaju, u UK košta isto kao i kod nas. U USA je jeftiniji, naučili smo da ne možemo da se poredimo sa njima. Pa tamo 42 inch 1080p košta 1000 dolara. Kod nas košta bar 1500 evra!
Овде цене Делла варирају од дистрибутера до дистрибутера драстично. Било би лепо када понуда Директ Линка не би била само на папиру, па још продају уз Vistu Home Basic :S:.

Poslednja izmena:
Али нема проблема са прегревањем :smoke:.
Ovaj ima?? Nisam primetio kad sam probao.

А неће бити ;). Има LED позадинско осветљење од самога представљања. Тек је М1530 недавно добио у понуди те екране ;).
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3826
Ja koliko vidim na linku iz ovog texta (na NR-u) ima opcija LCD i LCD sa LED backlightom. Tek aprila sam isti video kao mogucnost biranja na Dell-ovom website-u, mozda nisam u pravu, mozda nije bilo kad sam ja ranije gledao.

Ovaj ima?? Nisam primetio kad sam probao.
Који си модел пробао: са GeForce Go 8400M GS или Intel x3100? До прегревања долази на првом, наравно приликом графички интезивних апликација. :)

Ja koliko vidim na linku iz ovog texta (na NR-u) ima opcija LCD i LCD sa LED backlightom. Tek aprila sam isti video kao mogucnost biranja na Dell-ovom website-u, mozda nisam u pravu, mozda nije bilo kad sam ja ranije gledao.
Ниси добро видео. Они су тестирали модел с екраном с LED позадинским осветљењем. Он је од самога старта у понуди. ;)

Mislim da bi MSI sa PR200 morao da koriguje cenu. Isto je koštao i kada je M1330 bio 1700 evra kad ga je EWE uvozio, a sada je Dell znatno jeftiniji, pa mu i nije konkurencija.
PR200 је 12" и нису директна конкуренција, а колико знам цена му је увек била испод 1000 ојра. XPS M1330 је директна конкуренција MacBook-у :smoke:. То се упоређује. :wave:

PR200 nije bio uvek ispod 1000e, kad se pojavio bio je 1100+

Msi

PR200 Crystal Collection да, али oбичан PR200 неће бити :).

PR200 је 12" и нису директна конкуренција, а колико знам цена му је увек била испод 1000 ојра. XPS M1330 је директна конкуренција MacBook-у :smoke:. То се упоређује. :wave:
Iskreno, ne znam ni što sam ih poredio, MSI PR200 i M1330 zapravo i nisu ista klasa - kad bolje razmislim, PR200 je i manji, a i nešto drugačije pozicioniran.

Овде цене Делла варирају од дистрибутера до дистрибутера драстично. Било би лепо када понуда Директ Линка не би била само на папиру, па још продају уз Vistu Home Basic :S:.

Objasni malo bolje šta fali Vista Home Basic sistemu. Imam XPS 1530, T8300 C2D 2.4 GHz, izašao iz fabrike 11.04. a kod mene stigao oko 03.05. preko jedne firme iz KG a distributer je bio pomenuti Direkt Link. Uz to ide i 3 godine garancije.

Већ сам откуцао: Vista Home Basic нема Windows Mobility Center!

Hmm, ako je to samo zbog ovoga:
http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/features/details/mobilitycenter.mspx
onda to i nije toliki nedostatak.
Pitam to iz razloga jer sam se razmišljao da platim upgrade ovog mog Home Basic na Home Premium. Inace instalirao sam Ultimate verziju, isprobao taj Aero, rekao bljak :vomit: i vrato se na moj, PRVI, originalni windows :D

Inače evo i poređenja pa neka gleda svako šta se gde nudi:

http://www.microsoft.com/windows/pr...yorupgrade/windowsanytimeupgrade/compare.mspx

Poslednja izmena:
Види

Аеро је небитан у целој причи. Имају га све Висте, сем Бејзик.

Windows Mobility Center - то је огроман недостатак. Да није онда би произвођачи лаптопова стављали Висту Бејзик да смање продајну цену производа.
Је л' ти икада користиш или ћеш користити лаптоп на батерији? Без Windows Mobility Center-а батерија једва изгура сат времена, јер процесор ради увек на максимуму. Иста прича и под Линуксом. Овако када је рачунар у Power Save моду, батерија лагано изгура 2,5 сата. Па чак и да не треба рад на батерији (чему онда лаптоп?!), зашто да кад сурфујем нетом и слушам музику да ради на максимуму (троши више струје, више се греје, па и вентилатор мора више да ради), кад је довољан Balanced мод.

Аеро је небитан у целој причи. Имају га све Висте, сем Бејзик.

Windows Mobility Center - то је огроман недостатак. Да није онда би произвођачи лаптопова стављали Висту Бејзик да смање продајну цену производа.
Је л' ти икада користиш или ћеш користити лаптоп на батерији?
.
Naravno da koristim. Baterija, 6 cell, mi traje oko 2 h. Nisam bas tacno merio vreme ali je tako. Čemu ovakvo pitanje? Zvuči mi onako baš sarkastično i ne vidim razlog za to :trust:
Без Windows Mobility Center-а батерија једва изгура сат времена, јер процесор ради увек на максимуму. Иста прича и под Линуксом. Овако када је рачунар у Power Save моду, батерија лагано изгура 2,5 сата. Па чак и да не треба рад на батерији (чему онда лаптоп?!), зашто да кад сурфујем нетом и слушам музику да ради на максимуму (троши више струје, више се греје, па и вентилатор мора више да ради), кад је довољан Balanced мод.
Ne znam za tebe ali ja uz ovaj moj Dell imam instaliran Dell QuickSet:

01nu9.jpg

Kao što vidiš mogu da pozovem Mobility Centar:

02ex4.jpg

Meni ovo "vrši" posao. Battery status opcija mi je na Dell Recommended i sa takvim podešavanjima mi, već sam ti rekao, baterija drži oko 2 h.

Nemam nekog velikog iskustva s laptop računarima, ovo mi je prvi, pa sam zato i pitao misleći da ti nešto više znaš o tome.

Hm...

Hm, onda je Dell ubacio u svoj softver Mobility Centar.

Da li imaš opcije: Power save, Balanced i High performance?

Da li imaš Windows Mobility Centar u Control Panelu?

Nadam se da su sada sve nedoumice otklonjene:

03er1.jpg

04pt5.jpg

Windows Vista Home Basic

Kako se to našlo tu ne znam. Ali sam bio siguran da ono što si pričao ne važi u praksi, makar za ove XPS modele.

Vrh Dno