Šta je novo?

Dell U3014

zajebani

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2007
Poena
465
Stize uskoro... Zanimam me misljenje nekog profesionalc da li je ovo dobra kupovina, kao i ustisci kakav je za iganje.

Ova merenja su me opredelila za kupovinu ovog modela kada je u pitanju gaming...

input_lag.jpg

Ova dva testa kazu da je ovaj model svukupno gledano dobra kupovina...

http://www.hardwarecanucks.com/foru...ell-ultrasharp-u3014-30-monitor-review-8.html

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u3014.htm

Mada iskreno nisam uspo dosta toga da razumem :p

Poslednja izmena:
Kao vlasnik U2711, mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan gaming-om na njemu (mada bih i dalje voleo da postoji neka 120Hz IPS varijanta), a ovaj bi trebalo da bude samo bolji od njega. Tako da... zavidim ti ;)

^
Trenutno koristim tv 32" i veoma sam zadovljan gaming-om tako da verujem da jedan ovakav monitor ne moze da zasostaje po tom pitanu... Javila se potreba za monitorom pa zato menjam tv a ne mogu da prihvatim nista manje od ovih 30' :p

Kako si povezao monitor sa kompom, i da li ima neka razlike kada se poveze preko DVI, HDMI, ili DisplayPort-a ???

Prvo sam povezao preko dual link DVI-a, pošto sam imao grafičku samo sa mini DP izlazom, a nigde nisam uspeo da nađem mini DP na DP adapter ili kabl (moj monitor nema mini DP ulaz, a dobio sam uz njega dual link DVI i DP-DP kablove).
Posle sam uzeo grafičku sa full size DP izlazom, pa sam iskoristio kabl koji je došao uz monitor.
Iskreno, ne vidim neku konkretnu razliku između DVI i DP veze, što se kvaliteta slike tiče, ali bih svakako išao na DP, ako je ikako moguće.

Imam 3011 i ne bih ga menjao za neki TN nikad. U pocetku sam vidjao malo kasnjenje u odnosu na prethodni monitor, ali sam se jako brzo navikao. Igram razne igre na njemu i sve je super, osim jedne stvari - rezolucija od 2560x1600 ubija u pojam sve moguce video karte... Trenutno razmisljam da uzmem neku OC 780 Ti.

Ah da, povezan mi je preko display porta, do toga je bio na Dual-link DVI - razliku u slici ne vidim, s tim sto postoji jedan momenat s DP, a to je da ne vidis sliku dok ne udje u Windows (tj. ne vidis BIOS). HDMI nisam ni probao...

Poslednja izmena:
^
To mi nije problem, tesko de ce namuciti 780 sli :p
Znaci u mom slucaju Dual-link DVI, posto bez biosa prosto ne mogu da zivim hahaha :D

@Dandy
@zerbah
Koje duzine je Dual-link DVI kabal koji se dobija uz monitor, da znam da li da kupujem kabal posto mi kuciste nije bas uz monitor...

Poslednja izmena:
Duzina je standardna 1.8 m... Ako budes uzimao neki duzi kabl, bilo bi dobro proveriti ga prvo sa 1600p rezolucijom, da ti ne bi davao smetnje na monitoru (takvi kablovi su obicno skuplji, ali ako vec kupujes 30" znas da moras da se iskesiras...).

^
To svakako nije problem, a mislim da ce 1.8m biti sasvim dovoljno...

Kako ti se cini gledanje filmova ili serija koje su nize rezuluceje od HD ??? Sad imam dva tv-a za tu namenu, ali volim po nekad nesto da pustim i uperedo radim...

Da li ga korsitis sa fabrickim podesavanjima ili si nesto menjao ??? Da li ima nesto bitno sto bi trebao da znam vezano za podersavanje ekrana ?

Poslednja izmena:
Zerbah, ne znam zašto ti ne vidiš sliku u BIOS-u preko DP-a, kod mene se sasvim normalno prikazuje?
Što se tiče performansi u igrama, uglavnom mi rade sasvim ok na mojoj HD7970, pošto ne uključujem AA (realno, na tolikoj rezoluciji ti ni ne treba).
Izgled video materijala niže rezolucije je isti ili čak i za nijansu bolji nego na "običnim" full hd monitorima, u zavisnosti od toga kako video plejer radi skaliranje.

^
Ovo vezano za AA potpuno si u pravu, pored potrebe za ekranom vece rezolucije, jos jedan razlog zasto prelazim na monitor je upravo AA koji sada mogu da iskljucim, a uz to mnoge igre ne podrzavaju AA tako da je u tim igram sa ovom rezolucjom slika daleko lepsa nego na istu velicinu ekrana a HD rezolucija... Uz to kada se ukljuci AA u zavisnosti od enginea, performanse nesrazmerno opadaju, negede je to 10% negde 30%

Kod mene se ne vidi BIOS kada je ukljucen preko DP-a... Isto tako je i kod ortaka koji ima onaj 3008 ili kako vec... Mozda na novijim radi, treba proveriti.

Sto se tice AA, licno ja primecujem razliku - moze da se ugasi, naravno, ali bar 2xAA mi treba da bi rekao da je slika kako treba. Inace AA ubija performanse nenormalno u 1600p rezoluciji, nekoliko puta vise nego u 1080p, tj. nije linearna progresija jer je rezolucija 3 puta veca od 1080p i trazi mnogo video memorije.

Stigo monitor ali na zalost nisam se proslavio.

Ovo mislim da ne bi trebalo ovako da bude...
WP_20140116_16_05_51_Pro.jpg

Nema sanse da podesim ekran a da nema ovog probijanja ili kako se ovo vec zove. Gornji deo slike je svrsen, ali dole uzas, isprano i previse svetlo sto se narocito vidi kod tamnih slika, ili kada se pusti filma, gore je crno crno a dole upadljivo sivo :p
Ako zanemarim taj nedostatk sve ostalo je zaista impresivne, pokrenuo sam dotu, slika savrsena... Naravno monitor ide nazad uvozniku sutra cu pogledati jos jedan koji imaju na stanju, ovaj je jos uz to prestao da daje sliku, kao radi ali slike nema, tako da svakako iden na reklamaciju iz vise razloga :p

Taj bleeding je nazalost ocekivan, je li to slikano sa brightness 100%? Nemoj ocekivati da ga ne bude na tom drugom - ako si srecne ruke, bice ga manje.

Slikano je sa podesavanjima sve po defaultu, tek kada spustim brightness na 0 samnji se neznatno. Imam tv i koristim ga kao monitor, nema ni najmanje bleeding-a...

Poslednja izmena:
Monitor je vracen uvozniku. Drugu primerak koji su imali na stanju bio je bolji ali isto tako nedovoljno dobar, malo previse ips sjaja i bleeding-a za moj ukus, verujm da je to normalno ali meni je svakako neprihvatljivo.
Na kraju sam resio da okusam srecu sa necim sto je sasvim suporotno od ovog modela, a to je ASUS VG278HR :p Ukratko receno nisam moga ni da predpostavim da ovaj monitor moze ovako dobar da bude :)

S'konja na magarca... uzeo si bre zverinu i mrsish cccccc. Risticu risticu :p

Bogami, kad se podesi LightBoost u 2D, igranje postaje perverzno :D

Šta je dobro na 27" i 1920x1080 px????

Pre svega igranje, i to sto nema onog iritantnog ips sjaja i bleeding-a. Slika nije tako lepa kao na Tv-u sa ips panelom koji sam koristio, nije profi, ali je dobra i vise nego zadovoljavajuca za sve ostalo, a narocito u igrama. Igrati dotu na ASUS VG278HR monitoru pravo je uzivanje, jos kada se podesi LightBoost, onda je stvarno neverovatna razlika u odnosu na druge monitore. Probao sam igru i na Dell U3014, boje super kao i kontrast, malo prezasicene, ali kada je frka na terenu tu se najvise vidi prednost ovog monitora, u svakoj situaciji se vidi, a najlepsa stvar je sto nema ips sjaja koji u mraku maksimalno dolazi do izrazaja u donjim uglovima ekran, meni je to jednostavno ne prihvatljivo kakav god da je porikaz na ekranu. Samsun ue32d6510 TV je po pitanju kvaliteta slike bolji od ova dva monitora u svakom pogledu...

Stigo monitor ali na zalost nisam se proslavio.

Ovo mislim da ne bi trebalo ovako da bude...
Pogledajte prilog 133240

Nema sanse da podesim ekran a da nema ovog probijanja ili kako se ovo vec zove. Gornji deo slike je svrsen, ali dole uzas, isprano i previse svetlo sto se narocito vidi kod tamnih slika, ili kada se pusti filma, gore je crno crno a dole upadljivo sivo :p
Ako zanemarim taj nedostatk sve ostalo je zaista impresivne, pokrenuo sam dotu, slika savrsena... Naravno monitor ide nazad uvozniku sutra cu pogledati jos jedan koji imaju na stanju, ovaj je jos uz to prestao da daje sliku, kao radi ali slike nema, tako da svakako iden na reklamaciju iz vise razloga :p

I dalje ne vjerujem ocima. Pa ovaj top monitor ima probijanje kao oni krs tn paneli u megamarketima za 120 evra... Sreca da si zamijenio...

Znam da je yoti svojevremeno imao neki dell od 30 inca i da mu je u pocetku isto probijalo svetlo sa jedne strane ali se vremenom smanjivalo...kao da mu trebalo da se razradi :D
U svakom slucaju, cestitke na kupovini Rile ;)

Mda... Vidim da necu skoro menjati svoj 3011.

Ovi monitori se slabo prodaju kod nas, sto je razumljivo zbog cena. Stoga ljudi nisu upoznati, ali U3014 je prepun problema, uz bleeding tu je zestoko izrazen reverse ghosting. Ovo je mana i drugih modela sa istim panelom U2413 i U2713H, prethodne serije Dell monitora su bile puno bolje ukljucujuci i 3011 ali kod nas ih vise nema.

Tacno je da ovo nisu monitori za igru, uostalom ovo su profesionalni uredjaji ali ne bi smeli da prave probleme koje ljudi vidjaju prilikom scrollovanja ili gledajuci filmove, o igrama da se i ne prica.

Poslednja izmena:
^
Mislim da ovo zavisi od primerka do primerka... Ali bez obzira mislim da ovaj model treba zaobici u sirokom luku jer prema kometarima mnogih korisnika najcesce ima dosta problema. Na zalost kod nas nema nista drugo da se kupi te velicine.

@shades
Pre nego sto sam ga kupio najvio sam da vracam monitor ako ne zadovoljava kavalitetom prikaza. Uvoznik nije pravio pitanje oko zamene, cak su mi dozvolili da kod njih probam jos jedan primerak koji su imali na stanju, koji je bio dosta bolji ali je i dalje imao probijanje svetla u donjem desnom uglu, ne nesto znacajno, ali dovoljno da me potpuno odvrati od namere da kupim monitor tog tipa jer vise nisam imao vremena da se smaram trazeci adekvatan primerak, tako da sam odlucio da odem u drugu krajnost i potrazim najbolji gamerski monitor koji moze da se kupi kod nas, a to je ASUS VG278HR :)

^
Mislim da ovo zavisi od primerka do primerka... Ali bez obzira mislim da ovaj model treba zaobici u sirokom luku jer prema kometarima mnogih korisnika najcesce ima dosta problema. Na zalost kod nas nema nista drugo da se kupi te velicine.

Ne znam da li ima Dell monitor bez tog, svi imaju bleeding manje ili više

Čestitam na izboru, ja sam se lomio da li da uzmimam neki monitor veće hercaže ili ne, ali je prelomila ipak rezolucija :)
Da imam para, uzeo bih dva monitora, jedan IPS visoke rezolucije za rad i jedan 144Hz za gaming...

^
Tu dilemu sam i ja imao pa sam se prvo odlucio za profi monitor, ali sad vidim da bih pogresio jer meni takav monitor i nije neophodan a ovaj je prosto nezamenljiv u Doti, na svu srecu desio se peh :p Ovaj je sledeci ASUS PG278Q :D Idelan kompromis ovoga sto vec imam sa ovim monitorom i zelje za vecom rezolucijom :p jos da je ips, to bi onda bila full prica, posto ovom panelu ustvari najvise fali kvalitetnog kontrasta i malo zasicenije boje, ali to sa bojama nije tako dramaticna razlika kao sto mnogi isticu...

@ Bryan Fury
Milsim da nema, ali takav moniitor mi ne treba... Nije ni ovaj asus svarsen po tom putanju, ali je to bas neprimetno.

Malo da osvezim ovu temu :)

Kupio sam ovaj monitor i moram da vam prenesem sve pohvale koje imam za U3014. Ovih dana cu da obavim i neka detaljnija testiranja, pa cu okaciti ovde. Prvo sam se zaleteo na 4k... Asus PB287Q ....ali razlika je velika, kako u velicini ekrana tako i u kvalitetu prikaza slike. Koliko god su na testovima nahvalili boje na 287q to je sve dosta losije kada se uporedi sa 3014. U programima za crtanje (gde ja ovaj monitor najvise i koristim) kao i obradu fotografija pravi je uzitak raditi. Sto se tice igrica , probao sam jedino Battlefield 3 i 4 , i monitor sabija :) Nemam ni jednu jedinu zamerku. IPS glow jeste prisutan. Pre 3014 sam koristo 2412 i isto se ponasao. To je sve normalno za IPS i to sam znao, za razliku od kolege *******og :) . Ali meni IPS glow daleko manje smeta nego mali vidni ugao na TN panelima....Sve u svemu , pisem uskoro opsirnije.

*******i svaka tebi cast kad se odrekao ovako dobrog monitora :D

Nazad
Vrh Dno