Šta je novo?

Hardver Dell U2722DE ili S2722QC

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Forbidden403

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.04.2022
Poena
125
Dvoumim se između ova dva monitora, može i neki treći ukoliko je bolja opcija 🙂
Monitor bi se koristio primarno za programiranje i browsing.

Ja sam se opredelio za 2x 27 2k sa type c isto dell S seriju.

Mislim da ovaj UltraSharp ima mnogo bolji displej, izradu i portove, jedina dilema mi je 2K vs. 4K rezolucija...
Da li je očita razlika u kvalitetu slike na dijagonali od 27"?

Dellova U serija im je neki high end, S je više mid-tier...što ne znači da je loša, S2722QC je odličan monitor.
Što reče, glavna dilema je 4K vs. 1440p...

Razlika nije u kvalitetu slike već koliko toga stane na ekran i u oštrini. Možeš da spakuješ osetno više na 4K ekran. Problem sa 4K na 27" je što će sve biti dosta sitno...ako imaš oštar vid nije problem ali većina koristi 150% skaliranje slike u 4K na 27" da ne bi žmirili da pročitaju sitniji text. A ako se dobro sećam, na 27" u 4K sa 150% skaliranjem dobiješ istu korisnu površinu ekrana kao sa 1440p bez skaliranja...jedino što je oštrije. Još jedna zvrčka sa skaliranjem je što ima programa i igara (mahom starijih) koji neće baš lepo da prihvate to skaliranje...
To je baš individualno, doduše, koliko će ti biti sitno i da li i koliko bi morao da povećaš skaliranje u Windowsu. Neki konsenzus je da je 32" zgodnija dijagonala za 4K, čak i na 32" mnogi koriste skaliranje (mahom manje doduše, 125%). Najbolje je da pogledaš negde uživo, ako si u mogućnosti...

Iznogoodov predlog je dobar, 2x27" 1440p monitora, pomoćni displej dobro dođe. Druga varijanta ti je neki 34" ultrawide, poželjno flat (mada, 95% ultrawide IPS su flat). Treća, ako ideš na 4K, neki 32" 4K...
Pod uslovom da imaš mesta za sve to, ofkorz.

Baci pogled i na ovo: www.reddit.com/r/Monitors/comments/tb0lka/4k_with_scaling_or_1440p_for_programming/

Poslednja izmena:
Razlika nije u kvalitetu slike već koliko toga stane na ekran i u oštrini. Možeš da spakuješ osetno više na 4K ekran. Problem sa 4K na 27" je što će sve biti dosta sitno...ako imaš oštar vid nije problem ali većina koristi 150% skaliranje slike u 4K na 27" da ne bi žmirili da pročitaju sitniji text. A ako se dobro sećam, na 27" u 4K sa 150% skaliranjem dobiješ istu korisnu površinu ekrana kao sa 1440p bez skaliranja...jedino što je oštrije. Još jedna zvrčka sa skaliranjem je što ima programa i igara (mahom starijih) koji neće baš lepo da prihvate to skaliranje...
To je baš individualno, doduše, koliko će ti biti sitno i da li i koliko bi morao da povećaš skaliranje u Windowsu. Neki konsenzus je da je 32" zgodnija dijagonala za 4K, čak i na 32" mnogi koriste skaliranje (mahom manje doduše, 125%). Najbolje je da pogledaš negde uživo, ako si u mogućnosti...
Da, upravo isto ovo sam čitao jutros...

Hvala na odgovoru 🙂

Nazad
Vrh Dno