Šta je novo?

Dell U2711 H-IPS

MDM

Čuven
Učlanjen(a)
26.05.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-3770K @ 4.8 GHz, PHANTEKS PH-TC14PE (+fans 5x12 + 3x14)
Matična ploča
ASUS Maximus V GENE
RAM
Mushkin Redline PC3-14900 1866MHz CAS 9-10-9-27 16GB (4 x 4GB)
GPU
SAPPHIRE NITRO Radeon R9 FURY 4G HBM
Storage
GAMMIXS11Pro 1TB; 850PRO 256GB; ST3500418AS 500GB, ST3000DM001 3TB, DT01ACA300 3TB, ST8000VN0022-2EL112 8TB, 2 x ST18000NM000J-2TV103 18TB
Zvuk
Integrated (SupremeFX III - Realtek ALC898) + Tannoy 633 Plus
PSU
ASUS ROG Thor 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Centurion 590
Monitor
Acer XR341CK
Miš & tastatura
Logitech G502 SE, Logitech G413 SE, Logitech K800
Ostale periferije
Optiarc AD-7240S
Laptop
HP Victus - 16-e0090ns 65F13EA (Ryzen 7 5800H / RTX 3050 Ti) + KC3000 1TB, 32 GB Fury Impact DDR4 3200MHz, Razer Atheris
Tablet
Windows 10 Pro x64
Mobilni telefon
POCO F3
Pametni uređaji
LG 49UH668V - 49" ULTRA HD 4K LED TV
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pre nekoliko dana uzeo sam doticni monitor pa da stavim utiske.

Prvo rezolucija od 2560x1600 je fantasticna, i nije prevelika za 27" vec taman, ako imate dobar vid naravno. Pikseli su minijaturni 0,233, ali Win7 lepo skalira na veci DPI probao sam. Mozda nije visine kao 30", ali je i cena manja za vise od 300€.

Boje su naravno neverovatne posle jednog TN-a posto je wide gamut sa H-IPS (navodno i P-IPS od LG-a), i nativni je 8 bit a glumi 10 bit sa AFRC-om i ima unutrasnju 12 bit obradu. A na ovim novim panelima napredak je toliki da je i crna postala jako dobra (ne kao na VA, ali dosta se priblizilo), kontrast odlican, a osvetljenje mora za tekst na oko 30 max 40, ili se gubi vid od jacine. :d Jedino ima poznati white glow obzirom da nema A-TW filter. Da anti-glare je malo agresivniji za ovako sitne piksele, ali realno vise bi mi smetao ogledalo monitor, sa iskacucim bojama (imao sam prilike raditi na Apple 27" koji ima isti panel ali W-LED-manji gamut, i gloss je-pravo ogledalo) i vidi se samo ako ste zaista blizu i na beloj-svetloj pozadini i trazite ga. Nesmeta ni za tekst, a moze se tada malo povecati ostrina i eto. No ovo je jako individualno, neko moze misliti obratno, i morate sami uporediti obe varijante...

Odziv je odlican 6ms, i da ima malo ghosting-a sa crnim overshoot-om ali realno nije primetan osim ako ste profesionalni zaludjenik u pucacine, a lag je neprimetan. Video reprodukcija je fenomenalna, nema maglovitog efekta ako povecate osvetljenje ili gubitak detalja ako smanjite kao na TN. A i na analognim ulazima slika je jako dobra, meni sluzi i kao TV, gledam kablovsku preko njega - savrseno u odnosu na bilo koji TV koji sam gledao do sada (da ima mogucnost pune kalibracije i na tim ulazima i to RGBCMY sa GAin, Offset, Hue i Saturation podesavanjima!).

Nisam pro fotograf (nekad se malo igram sa fotkama koje uglavnom nisu sa DLSR-a) vec sam hteo dobar all-around monitor, sto ovaj svakako jeste. Broj ulaza je ogroman, 2x dual DVI, HDMI, DisplayPort, VGA, kompozitni, komponentni, USB hubx4, citac kartica i audio 5.1 izlaz sa HDMI-a ili DisplayPort-a. Nemam kalibrator, ali voleo bi ga namestiti spot-on za boje, no sluze lepo i fabricki prekalibrisani Adobe RGB i sRGB profili.

Ima odlicna podesavanja visine, uglova, okreta (samo 45° zbog velicine) i stabilan je (kod mene ja na zidu na VESA 100 kacenju, noga mnogo zauzme). Malo ima obicniji ko cigla izgled, ali ovakvi monitori i nisu za mase, i meni se jako svidja bas kao takav i sto je mat - nema otisaka. A tezak je ko crna zemlja!

Jos jedna napomena, meni se zalomio fabricki udaren primerak, imao je ko skalpelom uklonjen deo gore levo na ivici i jedan duboki zarez na unutrasnjoj. Nije bio otvaran pre mene i kutija nije bila ostecena, znaci zeznuli kinezi u fabrici (inace iz Kine je, novembar 2011, i A09 revizija). Takodje je imao valjda neku mikro prasinu zaglavljenu izmedju filtera pa je na tamnoj pozadini imao refleksiju kod nekih piksela, ja sam nasao takvih 10. Neoprostivo za Dell-a i toliko novca! No uvoznik mi je odmah dao drugi primerak koji je bio OK. Kazu prvi sam koji reklamira ovaj monitor - citajte baksuz! :p
Jedino sam primetio da su kompletno drugacije boje na oba, a u prekonfigurisanim profilima narocito.

a koliko se primeti gohosting stavi neki snimak ako ti nije tesko

Pa ne primecuje se u realnom radu, samo u PixPerAn testu kao i na mom starom Samsung 2333HD koji je bio 5ms. A i tada je jako mali, koji mm posle slike. Imas dosta slika po netu.
A u igrama ja bas nista ne primecujem! ,)

Ja tebe razumeo da si primetio prilikom igranja

Kakvi su utisci posle 6meseci rada, jel se pokazao bolje ili losije od prvobitnih utisaka?

Vidim da je maloprodajna cena pala na oko 560eur, pa se razmisljam da zamenim moj 24incni Amva Benq koji je dodushe 16:10 odnosa stranica...

Nažalost sve bi bilo u redu da se pre jedno mesec i po nije pojavila poveća mrlja kao da je nešto prosuto na ekranu kada se zagreje! :( Dok je hladan nema "mrlje", verovatno nešto krenulo po zlu u slojevima panela, nagađam: lepak, neki od filtera... Pošto je verovatno ispod uzročnika slika i dalje ok.
Na ostalo nemam žalbu, ali za monitor ove cene, STVARNO! :wall:

Nažalost moraću i ovaj da menjam, ali nisam mogao do sada ostati bez monitora, trebao mi je.. :mad:

IMG_6445.jpgIMG_6446.JPGIMG_6447.jpgIMG_6448.JPGIMG_6450.JPG

Uh bas ozbiljan/primetan problem :(

Ja se povremeno igram idejom da uzmem ovaj ili HP zr2740, mada cu verovatno da sacekam da vidim hoce li Dell izaci sa novim monitorima u ovom segmentu uskoro. Interesantno da je kod nas U2711 jeftiniji od zr2740, sto bas i nema neke logike.

Evo momci iz ew* mi izašli u susret, i ekstra brzo za dva dana zamenili i ovaj drugi monitor novim (kvar je očigledan i nepopravljiv :( )!! Sada imam treći po redu :d i za sada je SVE konačno OK! :p

Ima malo probijanja ali kao i svaki LCD, ništa strašno i u drugom je uglu od ranije. Takođe opet ima različite boje od prethodna dva i po onom papiru o fabričkoj kalibraciji ubo sam najbolji do sada :D A i odokativno bi se složio sa time... ,)

Mislim da je svima opala kontrola kvaliteta i ne samo za monitore, te je danas stvarno lutrija šta će da se ubode. Ajde za one eIPS od oko 200€ da i razumem, ali za ovako skupe igračke... Šta da se radi! :bottle:

Poslednja izmena:
Na koliko je tacaka kalibrisan? 9?

Neka ti je sa srecom i da te ovaj primerak posluzi :)

Evo od starog (br 2) Dell 2.JPG i od novog (br 3) Dell 3.jpg pa zaključi sam ;)

P.S.
Zaboravi, ovaj je revizija A10 -Kina.

Poslednja izmena:
Vrh Dno