Šta je novo?

Dell U2312HM pitanje

Jednostavno SVAKI IPS panel ima i IPS Glow i bleeding, samo je pitanje koliko i jel bode oci.

Jednostavno SVAKI IPS panel ima i IPS Glow i bleeding, samo je pitanje koliko i jel bode oci.

U tom slučaju, zbogom IPS, bilo mi je zadovoljstvo (al malo sutra).

Kao što rekoh na drugoj temi, kontam da je bolja kupovina za iste pare napredniji tn nego entry level IPS koji ne može da mi garantuje ni istu sliku po celom ekranu. Krajnje *****no.

Kao što rekoh na drugoj temi, kontam da je bolja kupovina za iste pare napredniji tn nego entry level IPS koji ne može da mi garantuje ni istu sliku po celom ekranu. Krajnje *****no.

Upravo, ovaj moj TN panel koji je bio skuplji nego Dell ima i bolje uglove gledanja i daleko bolju uniformnost slike. Odziv nema poente raspravljati. Jedino boja izvlaci eIPS, ali to je jedina prednost. Verovatno nema svrhe kupovati IPS osim ako se ne kupuje punokrvni 8bitni panel, a ne ove jeftine sklopocije sa LED osvetljenjem.

A od koje sume novaca (okvirno ) po vašem mišljenju počinju kvalitetni IPS ekrani?

Ja ne videh jos TN sa lepsom slikom od entry level IPSa.
Drugo, sto se garancija za kvalitet necega tice, pa ni sa TNom ti niko ne moze garantovati istu sliku po celom ekranu, i tu je situacija i losija nego kod IPSa.
Upravo, ovaj moj TN panel koji je bio skuplji nego Dell ima i bolje uglove gledanja i daleko bolju uniformnost slike. Odziv nema poente raspravljati. Jedino boja izvlaci eIPS, ali to je jedina prednost. Verovatno nema svrhe kupovati IPS osim ako se ne kupuje punokrvni 8bitni panel, a ne ove jeftine sklopocije sa LED osvetljenjem.
Da, bio je skuplji pre 5 godina. Kvalitetniji ekrani sada imaju nizu cenu, tako da se to ne moze porediti.
I ne videh jos TN sa boljim uglovima od IPSa. :p

Ovaj moj LG ima bolje uglove gledanja od Dell-ovog (tj. LG-ovog) eIPSa, i to znam zato sto stoje jedan pored drugog. :) Ako vise ljudi planira da gleda film, onda moram da prebacujem na TN. Moguce da bleed previse utice na uglove, ali svejedno i jedna i druga tehnologija ga imaju, samo sto je eIPS previse izrazen.

EDIT: I da se razumemo, pricam o horizontalnim uglovima. Kod vertikalnih je mozda bolji Dell, ali to svejedno opet nista ne znaci kad ima pivot/height adjustment.

Poslednja izmena:
To je prvi TN koji ima uglove 178/178. :D

Pa daleko od toga da Dell ima 178/178, iako to pise u specifikacijama. :) Na vec nekih 20-30cm od "centra" monitora u desno, slika je previse plava, odnosno crvena sa druge strane. I to jedva da je mozda 120 stepeni. Toliko o njihovom marketingu. Mogu da slikam veceras ako je potrebno, za poredjenje. Mozda sam imao srece sa ovim TN panelom i ekstremne nesrece sa Dell-om.

EDIT: Da ne pricam o gornjem vertikalnom uglu, tj. ako ustanem od stola, Dell katastrofalno postaje ljubicast, ali to opet nista ne znaci kao sto rekoh posto ima pivot/height podesavanje.

Poslednja izmena:
To ti je IPS glow. ;) I tu ima razlika izmedju konkretnih primeraka. ;)
Samo me interesuje na tom LGu kakvi su vertikalni uglovi. :D

Veceras dobijam novi primerak Della i slikam oba monitora, pa cu pokazati. I naravno da se LG ne moze gledati od dole, ali Dell je daleko losiji po tom pitanju. A i sta mi znaci da li je IPS glow ili ne, ako svejedno nije moguce gledati iz uglova koje su oni naveli na specifikacijama? :)

Poslednja izmena:
Obavezno okaci slike, jedva cekam da vidim taj TN koji ima bolje uglove od IPS-a :trust:

Haha, sad se i sam pitam da li sam poludeo. :p Nadam se da nisam u pravu, posto primerak koji dobijam veceras je dobijen reklamacijom proslog Della, tako da bleed/glow mozda nece biti toliko los + uglovi budu mnogo bolji ali cisto sumnjam posto dosta ljudi ponavlja da je mana tehnologije. Slike ce biti uploadovane posle 1am/2am.

LG W2353V-PF (LG TN panel)

Dell U2312HM (LG eIPS panel)

Zakljucak: Nikad nisam ovoliko zalio pare nego kad sam kupio Dellov monitor. Nazalost slike ne mogu biti bolje posto koristim iPhone 2G, ali se moze videti da je katastrofalni ugao gledanja vertikale kod Dell U2312HM, a horizontala po slikama nema razlike, ali samo zbog glowa i uopste panela, Dell i tu je itekako kratak. Ovaj primerak je navodno trebao da ima manje bleeding/glow, ali ko god je gledao u prodavnici je retard i zalim sto nisam mogao licno da se uverim na vreme.

Napomena: Zeleni odsjaj na TN panelu je lampa koju sam zaboravio da sklonim. Niti jedan ni drugi nisu kalibrisani, ali boje ni nisu bile raspravljane. Sa kalibracijom sam siguran da bi Dell oduvao bilo koji TN panel, ali to opet nema nikakvog smisla kad u sredini crvena izgleda crveno a levo u cosku vuce na ljubicasto.

Poslednja izmena:
Moj komentar na slike:
- horizontalni uglovi kod TNa losiji, vidi se iz aviona, crna boja na TNu vuce na sivo
- vertikalni uglovi nebo i zemlja, ono sto je crno na IPS na TNu je skoro belo
Sta ti ovde vidis bolje na TNu, meni nije jasno. :)

Taj theme i treba da bude siv, a ne crn. Crna boja na Dellu vuce na plavo/ljubicasto na levoj i sivo na desnoj strani, vertikalni uglovi. Jedino je u samoj sredini pravilan prikaz. Kod TNa iz tog vertikalnog ugla crno nije crno, jeste da vuce na sivo, ali ravnomerno sivo, a ne tri razlicite boje. I ako tebi ono probijanje svetla izgleda normalno na Dellu, tj. bolje nego na TN panelu, onda nema poente dalje raspravljati. :)

Hteo sam da pokazem da nema nikakvog smisla davati pare na ove entry IPS dok TN paneli u istoj ceni jos uvek pariraju tj. i nadmasuju (po mom subjektivnom misljenju naravno). Da sam znao kakva ce biti situacija, ne bih nikad dao pare za eIPS/AH-IPS i slicno, ali posle **** nema kajanja. Bukvalno mi je bio upaljen jedva 5 minuta otkako sam ga dobio, trenutno kucam sa TNa posto kod Della ovaj prozor je katastrofalno plavkasto-siv do polovine.

Poslednja izmena:
Ja sad sa svojim LG IPS, mogu da kazem a i da uporedim i da se slozim sa garsonom, da su boje i ostrina krucijalna prednost naspram tn-a (imam i tv i lg monitor tn dodatno).Najblaze receno mi je smesno porediti.ALI, IPS glow i bcl bleeding su opet GLAVNE mane IPS-a shto meni bar jezivo smeta.Ali to je prisutno samo na crnoj.Tu se nisam zaustavio, isao sam dalje i citao sta strucnjaci kazu na tu temu..
Zakljucak je da IPS kao shto sam gore pomenuo MORA da pati od te 2 bolesti...samo je pitanje da li ce od modela do modela biti vishe ili manje, ali svakako prisutan.
A svi znamo i da tn itekako umeju da pate od bleedinga, tako da..

Taj theme i treba da bude siv, a ne crn. Crna boja na Dellu vuce na plavo/ljubicasto na levoj i sivo na desnoj strani, vertikalni uglovi. Jedino je u samoj sredini pravilan prikaz. Kod TNa iz tog vertikalnog ugla crno nije crno, jeste da vuce na sivo, ali ravnomerno sivo, a ne tri razlicite boje.
Pa ne bas, Dark tema vuce vise na crno, i izgleda bolje i prirodnije na IPSu.

I ako tebi ono probijanje svetla izgleda normalno na Dellu, tj. bolje nego na TN panelu, onda nema poente dalje raspravljati. :)
Hajde citiraj me gde sam ovo rekao. ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno