Šta je novo?

Dell N5010 probleem

crni035

Cenjen
Učlanjen(a)
09.03.2011
Poena
151
Kupio sam dell N5010, sa i370 procesorom integrisanom grafikom, 4Gb rama, 500GB HDD WDC ... Racunar sam pazario prosle nedelje, podigao na njemu Win 7 instalirao drivere i sve super radi, ali prilikom rada cuje se jako iritantno pistanje, koje nije toliko glasno ali jako iritira, prvo sam msilio da je to od HDD-a, pa od WiFi kartice, ali sada vise nemam ideju sta moze da bude, reinstalirao sam win vise puta pokusavao da dodajem drivere jedan po jedan i da vidim kada ce se pojaviti pistanje ali bezuspesno, da li neko zna mozda u cemu je problem ili makar ima ideju sta bih mogao da pokusam da resim problem?

Da li je pištanje izraženije kada surfuješ iz Chrome-a, a kada surfuješ iz Firefoxa se ne čuje toliko?

Pa trenutno koristim samo Firefox takod a nisam uporedio sada cu da skinem Chrom pa cu da vidim, zasto mislis da ovo ima veze?

Ne bi trebalo nista pisti.Ja bi to da sam na tvom mestu reklamirao i trazio nov.Imas prava po novom zakonu da dobijes nov.Nemoj da mozgas i da se nerviras.Nov je i u garanciji.Koristio sam dell N5010 na poslu i nije nista pistalo.To definitivno nesto nije OK.

Pa trenutno koristim samo Firefox takod a nisam uporedio sada cu da skinem Chrom pa cu da vidim, zasto mislis da ovo ima veze?

U pitanju je high pitched noise (link) koji se javlja kod mnogih modela laptopova. Razlog je ulazak procesora u idle state, dakle uzrok je procesor. Neki su uspeli da reše raznim podešavanjima (BIOS, registry, ...), ali češće nema rešenja.

@bora
Možda nisi primetio, to pištanje se čuje kada je tišina u prostoriji, dok ako postoji neka ambijentalna buka (TV, muzika, ...) nije ga tako lako čuti.

Mozda je ipak problem u HDD...
Taj WD je veoma bucan, cvrkutao je u 2 moja Acera, a za nijansu je tisi u istom kao sto ti imas.
Izgleda je cela ova serija WD bucna.

Nije do wd-a desava se i kod mene na lapu i to najvise kad radi na bateriju cuje se blago pistanje proca mislim da je resenje neki programcic koji ce drzati procesor na maks frekfenciji.
PS: ja nemam ovaj model lapa vec je taj problem izdrazen kod vecine modela:S:

Upravo je tako, kada je u sobi prisutan bilo kakva buka pistanje se neprimecuje, ali kada je potpuna tisina imam utisak da samo to cujem. Sto se tice HDD-a jeste bucan i cesto se tokom rada cuje kliktanje i skljocanje, ali vise me brine ovo pistanje koje jako iritira. Najmanji problem mi je da zamenim drugi racunar, ali sta ako se javi isti problem, dzabe cu maltretirati ljude. Jedino sto mi pada napamet da pokusam sa flesovanjem BIOS-a?

Teško, ali probaj. Kada procesor ode u idle state, neka zavojnica na matičnoj ploči počne da pišti, tako da je to loš dizajn matične ploče i teško da update BIOSa može da ga popravi, mada nije ni nemoguće da su smislili neki workaround.

Ovo je jedno od rešenja za koje kažu da pomaže (mada meni nije pomoglo na jednom Asus-u):
1. We have to change the registry.
Typing in the command line "regedit", you go to the registry key:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Power \ PowerSettings \ 54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00 \ 5d76a2ca-e8c0-402f-a133-2158492d58ad

2. Included option in this branch will enable and disable the idle processor. In this case, it should be included.
To enable one or another hidden parameter, it is necessary to find and edit the value DWORD, changing its value SettingValue from 1 to 0.

3. Then, through the control panel – power – in the settings mode select power management processor.
There will be an option disabling idle processor and high pitched noise immediately disappears.

@bora
Možda nisi primetio, to pištanje se čuje kada je tišina u prostoriji, dok ako postoji neka ambijentalna buka (TV, muzika, ...) nije ga tako lako čuti.

Nisam ga najbolje razume.Sad kapiram.Ali opet stojim iza onog sto sam napisao.Ja sam koristio taj model jedno celo vece na poslu kad sam dizao win7 i nisam primetio nikakvo pistanje.Mada ne mogu da tvrdim 100% jer kod nas je uvek neka raja unutra i nije nikad potpuna tisina.Sto u prevodu znaci ja nisam cuo nista medjutim ne mogu da garantujem 100% jer nije bila tisina nego svira i radio u pozadini ljudi nesto caskaju i...Ali nevezano sa time ne mogu da se pomirim da treba ista da pisti.Kako ne pisti kod ostalih lapova?Hard disk je nesto drugo.I moj na dell-u stalno pucketa medjutim ja sam navikao i zvuk je dosta prigusen i licno mi ne smeta :)

Najmanji problem mi je da zamenim drugi racunar, ali sta ako se javi isti problem, dzabe cu maltretirati ljude. Jedino sto mi pada napamet da pokusam sa flesovanjem BIOS-a?

Nemoj nista da radis na svoju ruku.Sta ako zeznes nesto pri update flash-a?Jesi radio to ikad i jesi siguran da ces sve odraditi 100%?Ako nesto zeznes ode ti 3 godine garancije.Moja preporuka je zovi ovaj broj:

011 - 3535 - 560 - ewe shop servis

Eto pa pitaj njih dal je to normalno da se cuje i pitaj kako da resis problem.Mani se saveta sa neta.Ne kazem da nisu dobri nego ti imas 3 godine garancije koje lako mozes da izgubis zbog nekih stvari na svoju ruku....Ja cak nisam ni karticu wifi hteo sam da ubacim a inace se i sam bavim servisom.Zvao sam i pitao i rekli su ne moze i za mene je to zavrsena prica.Necu nista da cackam.Da lap nije u garanciji ok igrao bi se.Ovako ne.Tako savetujem i tebi.Pitaj i reci da imas problem i ne vidim zasto ti ne bi izasli u susret.Ako je nesto sitno nek ti odrade.Ako je pak neki kvar hardvera onda trazi u radnji nov laptop.Ali pre nosenje u radnju vidi da nije neka banalna sitnica koja se moze lako resiti. :)

Problem je što to pištanje tiho i ne primećuju svi. Mene je izluđivalo, dok druga osoba koja je koristila taj isti laptop nije primetila ništa neobično, bilo kakvo pištanje i sl. Zavisi od sluha i radnih uslova, često gasim muziku kada mi je potrebna max koncentracija i posle par sati rada, kada isključim laptop i legnem da spavam, i dalje sam mogao da čujem pištanje u glavi. Na kraju sam vratio laptop i uzeo drugi model koji ne pišti baš ni malo. Hard se čuo, ali to nije bio toliko iritirajući zvuk kao ovo tiho visokofrekventno pištanje.

Može da pozove taj fon, ali teško da će mu nešto pomoći, čak treba da ima sreće pa da mu reklamaciju prihvate jer je pištanje zaista veoma tiho i pitanje da li će ga prodavci u prodavnici uopšte čuti ili će ga bledo gledati "kakvo pištanje!?". Pošto sam to znao, laptop sam zamenio odmah, posle 10ak dana dok sam (po zakonu) imao pravo da ga vratim bez obrazloženja, tako da prodavcima razlog vraćanja nisam ni pominjao. :)

Što se tiče garancije vs čačkanje - ko nije siguran i ne treba ništa da čačka, ko zna šta radi, ne vidim što ne bi čačnuo ponešto, sve dok nema trajnih oštećenja/izmena na mašini. U servisu ti kažu "ne diraj ništa" jer moraju da se ograde, otkud oni mogu da znaju da li ti stvarno znaš ili samo misliš da znaš.

Poslednja izmena:
Mozes u radnji im reci da stave uvo na lap tako ce 100% cuti pistanje:D

Ispričao sam mu sve zbog ovog detalja: :)

Racunar sam pazario prosle nedelje

Dakle, ako ga je kupio online, ima 14 dana fore da ga vrati i da se ne smara sa objašnjenjima. Zamena za isti model nema smisla jer to nije stvar primerka nego cele serije verovatno.

Sto je najgore, pogledao sam kod coveka koji ima slicnu konfiguraciju, ali isti chipset i nema nikakvog pistanja, radi sve lepo, HDD skljoca isto kao kod mene i kaze da mu je to najveca buka pored hladnjaka na procesori kada se zavrti najvecom brzinom. Jedino mi ostaje da se jos malo raspitam za resenja problema, ali ako nista drugo moracu da ga zamenim.

Nemoj da gubis vreme.Pravo u radnju i tamo resavaj problem.Tako sam ja isto sa MSI.Kao mozda nije ovo mozda je ono.I na kraju sam se 3 meseca zezao umesto da sam odma trazio nov.Sto kaze Marko imas prava da trazis nov i nemoj da nista se raspitujes.Samo gubis dragoceno vreme.Mislio sam da zove cisto da pita dal je neka glupost.Mozda su imali slcine reklamacije.Ako je to normalno za taj model onda jednostavno zameni za drugi.Ako nije normalno onda trazi takav isti.Nema sta tu puno da mozgas.Nisam znao da jos neko je imao isti problem.Onda znaci moguce da serija je takva.Najgore od svega ako je laptop tako napravljen.Meni je isto to bilo sa MSI.Jednostavno napravljen je felerican i mozes se slikati.Zato u takvim slucajevima brze bolje zamena.I nikako ga slati u servis.Ono sto sam rekao je samo da pitas.Ako ti kazu donesi kod nas reci samo na to OK i odnesi u radnju i trazi nov.Nemoj da te namagarce kao mene kome su rekli"Mozete poslati nama ali morate platiti kurira a mi cemo svakako slati u servis."Onda ja razmisljam"Pa sto da saljem radnji kad je lakse u servis i pritom besplatno".Ma kakvi besplatno.Samo ti to salji nazad u radnju i trazi nov isti ili ako je takva serija trazi drugi model za iste pare.

Poslednja izmena:
kad smo vec kod ovog lapa, da ne otvaram novu temu...
sa ortakinjom sam pazario N5010 15R i3-380M 2.53 GHz... pa smo podigli win7 64bit...iii...
i wireless driver nema da valja. probao sam sa sajta dell-a svaki i za druge modele i svasta, i neki broadcom driver koji iskopah na forumima i... jok. nece.
jel imao neki vlasnik slican problem? svaka pomoc dobrodosla. thanks.

kakvi su utisci o ovom laptopu,da li ga vredi uzimati,ja razmisljam curi da ga uzmem,znaci nece igrati game,samo surf i multimedija....svaki komentar je pozeljan,hvala unapred

@chowyunfat , cuo/citao sam o slicnom problemu.
Googlaj malo i lako ces naci tvoj problem. Ako se dobro secam, trebalo bi ostaviti Win 7 instalirani drajver, umesto zvanicnog.
Nemoj me drzati za rec jer sam davno citao o tvom problemu.

jel ima neko da mi da neke drajvere za opaj laptop? treba mi prvenstveno za wifi posto nisam uspeo da nadjem...

Ako trazis za Win 7 ili Vistu imas sigurno na Dell-ovom sajtu. Ja sam probao 2-3 za WiFi dok nisam nasao odgovarajuci. Za koji ti OS treba?

Bilo je tema, ne trazi kod Dell-a vec na Broadcom-ovom sajtu trazi drajvere za Wi-Fi

ako nekom treba bilo kakav driver za bilo koji racunar, Driver Genius Professional ce resiti stvar :p

pozdrav.

Nazad
Vrh Dno