Šta je novo?

Dell Inspiron 6000

Sasa_NS

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2005
Poena
319
Pre tri dana kupio sam notebook:

Dell Inspiron 6000
Intel Pentium M 715A (1,5 GHz/2MB Cache/400MHz FSB)
15,4 WXGA LCD
256 MB Shared DDR, 400 MHZ, 1 Dimm
40 GB Ultra ATA Hard Drive
Integrated Intel Media Accelerator 9000 Graphics
DVD/CD-RW
Intel Pro Wirelless 2915 internal (802.11a/b/g54Mbps) Dual Band 2,4/5 GHz
SD card reader (integrated)
4 USB 2.0, 1394, S-video out
1 PCMCI slot
- Microsoft Windows XP Home
- Word Perfect

Doneo mi ga je poznanik koji živi u Americi (tamo ga je kupio), zajedno sa Targus torbom za 1250 USD... Tražio sam od njega da mi donese Inspiron 5160 sa "standardnim" Pentium procesorom na 2,8 GHz (ili više), 512 MB RAM-a, solo grafičkom karticom...(on poseduje taj računar, dopao mi se, pa sam tražio da mi donese isti). Kako te sprave (za pare koje sam mu poslao) u trenutku kupovine više nije bilo u prodaji, poznanik mi je kupio ovu Centrino spravu...
Da li sam (ustvari, on) pogrešio u kupovini, odnosno, da li ova mašina "valja" za sledeće potrebe: "pisaća mašina" (Office), Internet, povremeno gledanje nekog filma u DVD/DivX formatu, prebacivanje fotografija sa dig. fotoaparata i video materijala sa dig. kamere (za porodične potrebe).... Igrice me ne interesuju...
Reč je o dosta laganom i tankom računaru (u poređenju sa 5160), lepog dizajna, sa "wide" displejem... Lepo radi (istina, malo sporo, zbog malo memorije), baterija drži preko 5 sati...
Da li da ga zamenim (prodam) za neku drugu spravu ili da dodam bar još jedno 256 MB memorije (pošto integrisana grafička pozajmljuje 64 MB), izvadim ovaj hard i ubacim Hitachi od 100 GB (koji radi na većem broju obrtaja..)... Kupio bih i eksterni DVD-RW uređaj...
Molim za Vaša mišljenja... Hvala!

Apsolutno nema potrebe da ga menjas jer si dobio super masinu i prakticno jedino sto treba da uradis je da skoknes na Dell-ov sajt i da vidis koju tacno memoriju koristi i da ubacis jos toliko!Ako budes dodavao novi i veci HDD sa vecim brojem obrtaja (mada nisam siguran da ti ovaj nije na 5400 rpm) smanjices vreme trajanja baterije i povecaces buku al ako ti bas treba mnoooogo prostora onda uradi tako,mada bih ja na tvom mestu ipak umesto eksternog DVD-RW-a dokupio eksterni HDD sa kucistem (sa firewire-om ili USB 2.0 vezom) a ovaj Combo zamenio i za ne tako veliku doplatu uzeo DVD-RW jer mi se to cini boljom solucijom (a i manje ce da te kosta) a zamena optickog uredjaja je decja igra a za HDD treba zesce da se maltretiras sa reinstalaciom pa drajveri pa podesavanja pa programi...!Razmisli i mislim da ces uvideti da sam u pravu i da ces poslusati moj savet!
Pozdrav ,)
:type: :crash:

Hvala na savetu. Uvek pitam da ne skitam i umem da slušam. Možeš li da mi kažeš gde mogu da nađem DVD-RW za njega, odnosno, gde mogu to da mi odrade? Laik sam po pitanju računara, a ideju sa Hitachi-jem od 100 GB nabacio mi je jedan drugar jer je rekao da je ovaj Western Digitalov disk verovatno spor (mada i ja mislim da radi na 5400 o/min) za prebacivanje videa sa miniDV kamerice i narezivanje (zato mi treba DVD-RW) na DVD... Napominjem da je reč o prostom prebacivanju video materijala snimljenog za porodične svrhe na DVD, a ne o video-montaži u profesionalne svrhe... Imam u firmi P4 HT na 2,8 GHz, 512 DDR i diskom od 80 GB, u koji sam ubacio Fire Wire karticu (nažalost, ni tamo nemam DVD-RW pa je kupovina neminovna jer se disk puni brzinom svetlosti - 1 h sirovog avi je otprilike 12 GB), pa u nuždi mogu to da odradim tamo, ali bih ipak voleo da mogu to raditi i na svojoj mašini...

Poslednja izmena:
Sasa, taj poznanik ne da nije pogresio nego ti je doneo bolju masinu. Sto se tice HDD-a proveri na koliko obrtaja radi. Ako radi na 5400 nemoj da ga menjas za 7200 a ako radi na 4200 onda mozes za 5400 i veceg kapaciteta naravno. Ostalo si procitao...

Proverio sam na Dell sajtu brzinu harda... Nažalost, radi na 4200 rpm... Postoje u ponudi diskovi od 60, 80 i 100 GB koji rade na 7200 rpm, ali treba pri kupovini posebno naglasiti da želiš takav, brži disk. Mali previd pri kupovini (i skoro nikakva ušteda), a velika zezancija posle....
Znači moraću da ga ipak zamenim za veći (ustvari brži) na 5400 rpm (kako ste mi preporučili), i interni DVD-RW...
Ili je možda bolje da smirim strasti i kupim "običan" DVD-RW za nekih 60-70 evrića i ubacim ga u onu spravu na poslu (to je ipak mašina većim sa diskom na 7200 rpm i Intel HT procesorom), jer sam u nju već ubacio Fire Wire karticu i imam i kabel, a ovu mašinu (Dell) možda je bolje da ne čačkam (naravno, dodao bih još 256 DDR, to nije komplikovano), kada već lepo radi i dugo mu drži baterija. Video ionako snimam povremeno. Razmisliću još...
Hvala svima.
Još nešto. Ne znam da li ovo spada pod ovu kategoriju (ako ne, molim Moderatora da premesti), ali, postoji li neki način da nateram SD čitač memorijskih kartica, koji je integrisan u ovom računaru, da čita i MMC format?
Taj format mi je važniji od SD-a (imam i Nokia smartphone), a iz ranijih iskustava znam da većina uređaja sa tim SDIO (valjda se tako zove) slotom bez problema čita MMC (ne i obrnuto)... Može li se instalirati neki novi drajver (i gde da ga nađem, ako postoji) jer čitač sada uopšte ne reaguje kada ubacim MMC karticu?

Poslednja izmena:
Tacno je da SD (SDIO je slot za"prosirenja"i koliko znam postoji samo na palm-ovima a njegovu ulogu kod laptopa ima PCMCIA slot) treba da cita i MMC kartice a zasto kod tebe nece to stvarno neznam bez provere!?Ne verujem da su drajveri u pitanju jer sam rece da ti je laptop nov sto bi trebalo da znaci da ima najnovije drajvere mada bi mogao malo da procackas po njihovog sajtu da vidis imaju li novije drajvere!?
Za HDD cu ti opet ponoviti isto,tj. badava se bakces sa zamenom jer ces imati mnogo muka i smaranja a HDD od 5400 rpm ti nece doneti neko veliko ubrzanje dok ces neki od 7200 rpm tesko naci za laptop,ako uopste postoje,a i ako nadjes ne racunaj na trosak manji od 200E za tako veliki i brz HDD a obavezna,naravno,racunaj na povecanje buke i smanjenje trajanja baterije.
Ako vec imas na poslu veliki HDD mozes i da uzmes DVD-RW ali znas kako ce onda biti sa necim sto si ti platio a postane svacije i nicije... proveri kod informatike za neki interni DVD-RW pa kad pravis DVD-jeve ti odmah rezi na DVD i brisi ga sa HDD i sto je najbolje moci ces to da radis uvek i na svakom mestu sa laptopom,nemoras vise ni da ides na posao! :p
Pozdrav ,)
:type: :crash:

Lomnice moram da primetim da dosta pricas napamet.
5400 u odnosu na 4200 u laptop varijanti donose ogroman napredak u brzini. Drugo, nije tacno da se buka povecava. Motori IV generacije su fantasticni i ne cuju se uopste.
Moja preporuka je Seagate Momentus 5400 o/min, 80GB. U usa kosta 100eura...
link http://www.newegg.com/Product/Product.asp?Item=N82E16822146219
sajt proizvodjaca http://www.seagate.com/cda/products/discsales/marketing/detail/0,1081,636,00.html

pozdrav

PS ja sam zamenio u laptopu sa 4200 na 5400 i razlika u butovanju wina i dizanju programa a posebno recimo u ucitavanju nivoa neke igre je ogromna

Poslednja izmena:
Lomnica_city je napisao(la):
Za HDD cu ti opet ponoviti isto,tj. badava se bakces sa zamenom jer ces imati mnogo muka i smaranja a HDD od 5400 rpm ti nece doneti neko veliko ubrzanje dok ces neki od 7200 rpm tesko naci za laptop,ako uopste postoje,a i ako nadjes ne racunaj na trosak manji od 200E za tako veliki i brz HDD a obavezna,naravno,racunaj na povecanje buke i smanjenje trajanja baterije.

Sad bih trebao da ti kazem da ne lupetash, ali necu....:)

Koja muka? (zameni se za pola minuta)
Koja buka? (shto reche broz, svi noviji su extra tihi)
Nece doneti ubrzanje? (pa bogami hoce)

Khm...Toliko... :smoke:

Mogu li ja jos da pitam:

Kakvo je stanje sa trajanjem baterije. Da li se baterija traja dosta krace nego sa 4200? Ili su mozda novi diskovi doneli neku novu tehnologiju ustede?

pozdrav

Samo se nemojte posvađati zbog mene...
Lomnica, i ja sam pre za opciju da nagodgradim vlastiti računar nego tuđu mašinu, ali me na takvu opciju silom prilika privlače daleko niži troškovi... Na toj mašini na poslu radim samo ja (najviše vremena) i jedan kolega povremeno... Imam i utisak da je ta mašina daleko ozbiljnija i primenjivija za te svrhe (prebacivanje i rad sa video materijalom) od ovog Dell laptopčića...
Sačekaću još malo da se slegnu utisci pa ću videti šta je najpametnije da uradim. Ubaciću do tada još 256 MB DDR memorije i malo se smiriti. Predočili ste mi sve opcije i hvala na tome.
Računar je potpuno nov, naravno, kupljen je nedavno, ali ipak neće da čita MMC kartice... Na Dell sajtu u sekciji o ovom računaru pominje se da ima SD slot (nigde ne piše SD/MMC kao kod drugih proizvođača) pa moguće i da i nije predviđeno da ih čita (a ja sam se ponadao da postoji način da ga "nateram")...
Otići ću opet na taj sajt, na njihov forum, pa ću tamo takođe nekog da pitam. Primetio sam da su tamo moderatori uglavnom likovi koji rade u Dell-u pa će verovatno znati može li ili ne...

Boyce je napisao(la):
Mogu li ja jos da pitam:

Kakvo je stanje sa trajanjem baterije. Da li se baterija traja dosta krace nego sa 4200? Ili su mozda novi diskovi doneli neku novu tehnologiju ustede?

pozdrav

Mozes:)
Sa drugim pitanjem si sam sebi odgovorio. Ima na netu mnoooogo stiva o hdd-ovima za laptopove koji govore o tome. Ima i testova koji porede i perf i potrosnju i buku i zagrevanje.

Sasa_NS je napisao(la):
Samo se nemojte posvađati zbog mene...
Ma nema svadje niti cu ja to dozvoliti i ovo nije prvi put da Lomnica i ja imamo dijametralno suprotne stavove. Kome ces poverovati, Mitniku i meni ili Lomnici - to je na tebi da odlucis...

Sasa_NS je napisao(la):
Da li sam (ustvari, on) pogrešio u kupovini, odnosno, da li ova mašina "valja" za sledeće potrebe: "pisaća mašina" (Office), Internet, povremeno gledanje nekog filma u DVD/DivX formatu, prebacivanje fotografija sa dig. fotoaparata i video materijala sa dig. kamere (za porodične potrebe).... Igrice me ne interesuju...
Reč je o dosta laganom i tankom računaru (u poređenju sa 5160), lepog dizajna, sa "wide" displejem... Lepo radi (istina, malo sporo, zbog malo memorije), baterija drži preko 5 sati...
Vaste of money ili teški promašaj. :D Ma, ovo što tebi treba završio bi bez problema i neki P III polovnjak a ne ovaj Centrino laptop. Dodaj još RAM-a i uživaj, mada za sličnu kintu si mogao na Newegg-u da uzmeš IBM T42 al' sada šta je tu je.

Stvorenje je napisao(la):
Vaste of money ili teški promašaj. :D Ma, ovo što tebi treba završio bi bez problema i neki P III polovnjak a ne ovaj Centrino laptop. Dodaj još RAM-a i uživaj, mada za sličnu kintu si mogao na Newegg-u da uzmeš IBM T42 al' sada šta je tu je.

"Na dobro se lako navići..." A vremenom i apetiti rastu... Ukazala mi se prilika da dobijem računar iz USA, po tamošnjim cenama, bez troškova transporta i carine... I evo, šta je - tu je...
Hteo sam baš Dell mašinu (ili Gateway)... A ovde su preskupe. Nagovorio me drugar: "Kupi bre Amerikanca", to ti je računar".
Na kraju je Amerikanac ispao "Made in Malaysia"...

Broz, nema razloga da vam ne verujem, tim pre što i dvojica mojih drugara imaju isto mišljenje. Znam da bi hard na 7000 i kusur obrtaja bio najbrži, ali i 5400 sigurno radi posao (optimum u relaciji brzina/potrošnja struje/cena)...

Poslednja izmena:
Narode, hard mom računaru ipak radi na 5400 rpm! Zabunu su izazvale stranice na Dell-ovom sajtu gde pri konfigurisanju sprave nude hardove koji rade na 4200 i 7200 rpm (nigde se ne pominje nijedan disk sa 5400 rpm), a dve tri stranice dalje, u specifikacijama Inspirona 6000 piše da ih opremaju novim Western Digital Scorpio hardovima na 5400 rpm sa 8 MB buffera...
To me malo kopkalo pa sam otišao na Western Digitalov sajt i poredio oznaku modela harda u mom računaru sa specifikacijama njihovih hardova... Ispalo je da je moj hard takođe pomenuti Scorpio. Dakle, i Dell-ovi webmasteri umeju da zamute stvari...
Znači, hard mi je O.K. za stvari koje nameravam da radim, preostaje samo da ubacim još 256 MB SODIMM PC2-3200 DDR2 memorije na 400 MHz i nabavim DVD-RW... Hvala svima na pomoći!

Poslednja izmena:
Lepo bogami demokratija na delu!!
Kad mene vredjaju kako nemam pojma i stavljaju svoje reci kao moje moderatori to rado dopustaju (pojedini se i pridruzuju) a kad ja poprilicno kulturno odgovorim i dokazem da ipak nisu sveznajuci i da nisam rekao to nego ovo onda moju poruku izbrisi!!Nek vam je na cast!!

Dakle evo jos jednom pa da vidimo dal ste sad demokratskiji?!
1. Svaka cast ako mozete za pola minuta da zamenite HDD,instalirate O.S,drajvere,programe,muziku... ja to nemogu i zbog toga vam se divim!!
2. Kako moze da se ne poveca buka ako se poveca broj obrtaja za 1/4?Mora da se poveca bar za koji decibel,iako su noviji motori tisi ali u tako malo kuciste je jos uvek nemoguce spakovati necujan motor na tolikom broju obrtaja!!
3. Ja NISAM napisao da NECE DONETI UBRZANJE nego da nece doneti bas VELIKO ubrzanje a posto je za nekog i 10% veliko a nekom tek preko 50% o toj temi ne vredi govoriti jer su ukusi razliciti!!
Toliko od mene,pozdrav ,)

Morate malo da naucite da"noramlnije"komunicirate (cast izuzecima) jer nemozete ljudima da odgovarate na pitanja ili konstatacije puni sarkazma i cak uvredljivo jer ljudi pitaju nesto zato sto neznaju a ako neko nesto i kaze pa pogresi razumite ga (pa i mene) jer mozda je pogresno cuo,mozda ga je"poucio"neko ko je jos veci laik... ali ako se ovako radi ovaj ce da iznervira ovog,onaj onog pa ce ovaj necim da uvrati... cemu to vodi?
Ja se izvinjavam ako sam rekao nesto pogresno ali meni su kompjuteri jedan veliki hobi a ne zivotno zanimanje a po prirodi sam covek koji zeli SVAKOM da pomogne pa ako neki put i pogresim to je iz najbolje namere jer stvarno nemam nameru nekog da slazem ili zeznem vec samo da pomognem na osnovu onog sto sam cuo,procitao... zato nemojte da se"brecate"na svakog za kog (mislite) da nije u pravu vec ako (mislite) da znate bolje pitajte na osnovu cega ima takvo misljenje i onda,ako gresi,pokazite gde gresi i na osnovu cega vi mislite da gresi,dakle argumentovano!!Nije tesko biti fin ;) O.K.?
Pozdrav ,)

Vrh Dno