Šta je novo?

Dell ili HP koji od ta dva ?

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo sam malo razgledao koji bi laptop kupio pa se trenutno dvoumim izmedju:

Dell Inspiron 17R 5720 - Core i5-3210M - Srebrna - 5720-i5-Sl :
http://www.gigatronshop.com/laptop_..._-_core_i5-3210m_-_srebrna_-_5720-i5-sl-16725

i

HP ProBook 4740s - Core i5-2450M - B6M21EA :
http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/hp_probook_4740s_-_core_i5-2450m_-_b6m21ea-16831

Znam da ima jeftinije ali nema na rate (10 rata) pa jos daju pokloncic pa dell ima i produzenu garanciju na 5g, ne pitah za HP (zaboravih)...

Sta vi mislite?

I ja gledam laptop, video sam oba modela. HP mi deluje kvalitetnije kada se gleda spoljašnji izgled. Prethodnu generaciju tog Probook-a su hvalili, verujem da je ova skroz dobra. Mada je i Dell verovatno jako dobar, ja bih (amater) rekao da su podjednako kvalitetni, pa vidi koji ti više odgovara po dizajnu i ostalim detaljima.
Dell ima najnoviju generaciju procesora pa mislim da, ako ti je sve jedno, to presudi da kupiš "svežiji" hardver.

Kako sa sigurnoscu utvrditi koliko mesta za ssd i hd ova dva laptopa imaju?
Prodavci i serviseri njihovi gledaj sajtove proizvodjaca a tamo nisam ni ja ni oni uspeli naci sa sigurnoscu koliko ima mesta za ssd odnosno hd...

Jedinu ideju koju ja imam je da, ako su otpakovani modeli i izloženi u Gigatronu, odeš lepo i pitaš da pogledaš uputstva od kompjutera u kojem bi trebalo da je navedeno da li ima mesto za SSD. Ako u uputstvima od laptopa ne piše, ne znam gde bi pisalo.

HP je bolja završna izrada. HP je lakši, i ćešnje mu je punjač manji od Dell-a. Dell ti ima podšju za WiDi. Dell ima 4 USB 3.0 porta. Dell ima noviji čipset. Saznaj i sve što te muči oko SSD-a, i preseci šta ti je važnije :)

Ja bih isao na Dell, uglavnom zbog garancije, inace su ocigledno slicne masine. Narocito ako uzimas produzenu garanciju, fakticki si miran 5 godina, a za to vreme ga tehnologija svakako pregazi. Pa i bez produzene je prilicno velika razlika 36 naspram 24 meseca.
Moze da stane SSD u njega, ali kod jeftinijih modela nema opcije da ga fabricki ugrade. Jedino ne znam kako ces ostvariti garanciju, obavezno nosi da ti SSD ugrade tamo gde kupujes i laptop.

Nemaju jos izlozene ali ocekuju da ce za 2 sedmice imati ih oba po radnjama...
HP mi se svidja zbog AL kucista i YU tastature, po ostalom mi se za sada svidja vise dell, narocito garancija...
Oko te dve grafickim u njima, zelenoj i crvenoj jos nisam zauzeo stav...
Da mi je jos videti kakve su im tastature, da vidim cvrstocu samog kucista, da li se stogod uvija, kakvi su ekrani ...

Najlepse je sto moze na rate, to je definitivno za mene najznacajnije za odluku gde ga kupiti.

Poslednja izmena:
Dell Inspiron 17R 5720 ima dva mesta za HDD (sto dodje zgodno da se doda SSD :)), ali mu fali SATA prikljucak pa ne moze da se SSD prikljuci (SATA prikljucak ima ga samo u Special Edition varijanti tog laptop-a).
Jel zna neko jel predlozeni HP ProBook 4740s moze da primi drugi HDD/SSD?

Takodje, ovaj Dell je Ivy Bridge a HP je Sandy..., znaci HP vise trosi struje.

@ mcekovic jesi siguran u vezi ovog da nema sata prikljucak i da nece moci ssd u dell?
Gde sito video, saznao? Ima neki link, nesto gde se moze procitati u vezi toga?

Poslednja izmena:
@ mcekovic jesi siguran u vezi ovog da nema sata prikljucak i da nece moci ssd u dell?
Gde sito video, saznao? Ima neki link, nesto gde se moze procitati u vezi toga?

Ovde ima slika da na drugoj HDD poziciji fali SATA connector i coveku su rekli da on postoji samo u Special Edition 7720 verziji:
http://forum.notebookreview.com/del...43-dell-inspiron-17r-5720-sata-connector.html

Na Dell support forumu sam procitao potvrdu ovoga (ali sad ne mogu vise da pronadjem link).
Moguce da u novijim serijama ovo isprave, jer zaista Laptop sa dva lezista za HDD na kome na jednom fali SATA konektor je smesan.

Poslednja izmena:
Pre nego sto si okacio slike, mene je ovo toliko zaintrigiralo da sam cetovao sa Dell UK agentom :d Potvrdio je da nema SATA konektor, a SE varijanta je daleko skuplja, od 750 funti pa navise. Dakle jedino preostaje da se SSD stavi umesto DVD, ima po oglasima "caddy" za 30-ak evra. Mogao bi da stane i bez vadjenja optike, ali ga je onda nemoguce povezati. Na Dell-u se fioka sa optikom vadi krajnje jednostavno i bez otvaranja, ne znam da li je isti slucaj sa HP.
Takodje mislim da HP nema dodatni konektor, a ni mesta za dodatni drajv. Drugi SATA na ploci je sigurno za optiku.

Ja kanda necu menjati laptop... ili cu opet ToShiba ko ludo da kupim...

Ne znam da li taj HP ProBook ima predviđeno mesto za još jedan HDD/SSD, ali za 15ak usd može da se uzme hdd caddy za njega, pa da se metne umesto optike. Ako nekom znači ta informacija :D

Vrh Dno