Šta je novo?

deljenje wireless interneta izmedju 2 umrezena racunara

skroller

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
619
Planiram da umrezim 2 racunara, udaljenost oko 20tak metara. Oba imaju mrezne kartice i to nije problem. E sad, jedan ce racunar za par dana biti prikacen na wireless internet (komsijin), a ja bi da delim sa njim tu internet konekciju, tj kroz mrezu da je koristim i ja.
Da li ce njemu da prikace wireless internet na mreznu karticu (to bi znacio da cu ja morati da mu kupim jos jednu mreznu) ili mu ostaje slobodna za nase umrezavanje ?
Kako da podesim racunare da dele wireless internet konekciju ?
U umrezavanje se slabo razumem, da umrezim nas dvojicu znam, ali da podesim deljenje internet konekcije ne znam tako da bi mi vasa pomoc dobrodosla.

Desni klik na wireless karticu koja ima internet, pa izaberi u opcijama internet connection sharing. Tim postupkom, ethernet kartica(mrezna kartica kojom ste vec povezani) automatski dobija IP 192.168.0.1. Na toj ethernet kartici zatim upisi DNS-ove sa wireless kartice (ako ih uopste ima).

Na tvom kompu podesi IP adresu u rasponu 192.168.0.2 - 192.168.0.254 (biraj zadnji broj koji god zelis). Za gateway na tvojoj kartici upisi 192.168.0.1, a za svaki slucaj upisi za DNS takodje 192.168.0.1

To je to.
Poz!

p.s.

Javi jel sve radi kako treba

Jel` necemu moze da posluzi switch

Recimo da imam vrlo slican slucaj:

Imam antenu koja je utaknuta u bridge/ap od koga polazi dvadesetak metara cross-over kabla i dolazi u mreznu na jednom racunaru. E sad, u sobi u kojoj se nalazi ap postoji i drugi racunar koji se povremeno koristi (a koji nije umrezen), i za koji bi bilo fino da moze da povremeno izadje na net.
Pa se nesto mislim da uzmem neku spravu u koju bi bili utaknuti mrezni kablovi oba racunara, cisto da ne zavise jedan od drugog (mislim, da na net mogu da izlaze iako je drugi racunar ugasen). Koliko sam shvatio takvoj svrsi ume da posluzi switch, a bilo bi zgodno i da ova dva racunara mogu medjusobno da se vide i razmenjuju fajlove. Btw, na (udaljenijem) "glavnom" racunaru je u jednu integrisanu mreznu uboden cross-over od wirelesa, a druga (mislim da je gigabitna) je slobodna.

So, kako bi to trebalo odraditi? Novac nije presudan, ali ni nebitan - kvalitet ima veci prioritet.

Poslednja izmena:
npetar je napisao(la):
Desni klik na wireless karticu koja ima internet, pa izaberi u opcijama internet connection sharing. Tim postupkom, ethernet kartica(mrezna kartica kojom ste vec povezani) automatski dobija IP 192.168.0.1. Na toj ethernet kartici zatim upisi DNS-ove sa wireless kartice (ako ih uopste ima).

Na tvom kompu podesi IP adresu u rasponu 192.168.0.2 - 192.168.0.254 (biraj zadnji broj koji god zelis). Za gateway na tvojoj kartici upisi 192.168.0.1, a za svaki slucaj upisi za DNS takodje 192.168.0.1

To je to.
Poz!

p.s.

Javi jel sve radi kako treba

Al si mu odgovorio. :D

DS9 je napisao(la):
Recimo da imam vrlo slican slucaj:

Imam antenu koja je utaknuta u bridge/ap od koga polazi dvadesetak metara cross-over kabla i dolazi u mreznu na jednom racunaru. E sad, u sobi u kojoj se nalazi ap postoji i drugi racunar koji se povremeno koristi (a koji nije umrezen), i za koji bi bilo fino da moze da povremeno izadje na net.
Pa se nesto mislim da uzmem neku spravu u koju bi bili utaknuti mrezni kablovi oba racunara, cisto da ne zavise jedan od drugog (mislim, da na net mogu da izlaze iako je drugi racunar ugasen). Koliko sam shvatio takvoj svrsi ume da posluzi switch, a bilo bi zgodno i da ova dva racunara mogu medjusobno da se vide i razmenjuju fajlove. Btw, na (udaljenijem) "glavnom" racunaru je u jednu integrisanu mreznu uboden cross-over od wirelesa, a druga (mislim da je gigabitna) je slobodna.

So, kako bi to trebalo odraditi? Novac nije presudan, ali ni nebitan - kvalitet ima veci prioritet.

Tebi treba ruter ukoliko zelis da oba kompa nezavisno mogu na net. Mozda taj bridge koji imas ima ruter u sebi, proveri. Ukoliko nema, mozes da kupis koji ima ruter u sebi ili pak odvojeno.
Switch sluzi ukoliko imas vise IP adresa kod svog provajdera, znaci samo kao razdelnik.

Poslednja izmena:
Hvala ti.
Dakle, ocu da se racunari medjusobno vide, i razmenjuju fajlove u sherovanim folderima. I uz to da mogu da izadju na net, ali nije nuzno da izlaze nezavisno. Dakle ako je "glavni" ukljucen i vezan za net (provajder je tehnicom) da sporedni moze da deli sa njim (njegovu) konekciju (pretpostavljam da se to podesava onako kako si odgovorio sroleru). I da glavni normalno moze da izlazi na net bez obzira dal` je sporedni ukljucen/iskljucen. Video sam da se prodaje nesto sto je obelezeno kao switch, kosta oko 30e, ali nisam siguran da ima i ruter.

E sad, koliko ja shvatam, iz bridga/AP-a bi mrezni kabl odlazio u ruter, a iz njega odlaze kablovi u svaki od racunara. Da li bi to omogucilo da se istovremeno koristi i net i da se prebacuju fajlovi sa jednog racunara na drugi.

Kakvi kablovi u tom slucaju treba da se koriste. Trenutno imam neki koji mi je preporucen za direktno vezivanje ap-a i racunara, mislim da se zove licnasti (draka multimedia cable, sive boje). Cini i se da su mi pominjali i bele kablove u odredjenim varijantama.

Poslednja izmena:
Ja sam resio taj problem pomocu programa WinRoute Pro v4.2.5 ( postoji i novija verzija ali je previse komplikovana za mene).
Imam AP pored antene na krovu koji je povezan sa mreznom kartom od racunara koji mi je non-stop ukljucen na netu. Na ovom racunaru imam dve mrezne karte i druga mrezna sluzi za povezivanje sa drugim racunarom.
Probao sam samo sa ICS i nije islo kako treba. Sa WinRoute Pro v4.2.5 sve ide super samo problem je u tome sto ne mogu koristiti nijedan firewall jer nisu kompatibilni sa winroute-om (cak ne radi ni sa windowsom XP SP2).
Postoji i jos jedan dobar program NAT32 za shareing internet connection.

Za DS9:

Najelegantnije resenje tvog problema je da pazaris uredjaj koji se naziva "Broadband router", "Cable/DSL Internet Gateway", itd...
U sustini, to je najcesce cetvoroportni switch (za umrezavanje tvojih racunara) i router (za deljenje internet konekcije). Znaci na samom uredjaju imas 4 porta gde ces bockati kablove iz tvojih racunara i jedan WAN port u koji ide kabl od internet konekcije u tvom slucaju iz access point-a (ako sam dobro shvatio, preko njega se kacis na wireless net koji imas).

D-Link ima par uredjaja npr:
DI-604 (http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=62) (oko 50e)
DI-804 (http://www.dlink.com/products/?sec=0&pid=59) (oko 80e)

Video sam da u Netiks-u (www.netiks.co.yu) imaju Pheenet broadband router-e.Modeli su:
BIG-01/4C (http://www.pheenet.com/pheenet/prod...ng&root_id=121&category_id=122&product_id=538) (oko 35e)
BIG-01/4VA (oko 70e)
Nisam ih koristio pa ne mogu ti reci da li su dobri ili nisu, ali pretpostavljam da jesu.

Ako imas neka pitanja, pitaj :).

pozdrav

P.S. evo ti jedan sajt pa prosvrljaj malo jer imas testove ovih D-Link uredjaja pa ces saznati o tome kako sve to funkcionise... http://www.tomsnetworking.com/

A da li će to sve raditi i na AP-u koji ima 2 LAN izlaza. Ovakav AP košta oko 65e, a interesuje me zato što jedan lik ima želju da se nakači na net, a on živi u istoj zgradi kao i njegovi roditelji, a hoće da tamo namesti bratu da ima nezavisno od njega.

sveti sava je napisao(la):
Za DS9:

Ako imas neka pitanja, pitaj :).

pozdrav

P.S. evo ti jedan sajt pa prosvrljaj malo jer imas testove ovih D-Link uredjaja pa ces saznati o tome kako sve to funkcionise... http://www.tomsnetworking.com/

Hvala Savo, na Sretenje.
Ovaj d-link od 50ak evra deluje primamljivo, mada nisam siguran koliko mi je potreban njegov firewall, jer se radi uglavnom o standardnom serfovanju. E sad, procitah njegov test http://www.adrenalinevault.com/hardware/getreview.asp?review=dlink604ex&page=2 ,vidim vrlo fina sprava.

Najvise me interesuje kakve kablove treba koristiti. Dal` one "wall" ili ono sto vec imam - "licnaste". Kako bih to trebao da rasporedim?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno